Kdz EreÄŸli Haber - Eregli FM Gazetesi

8 HAFTADA SONUÇ ALINIYOR!.

8 HAFTADA SONUÇ ALINIYOR!.

Uzmanlara göre uyku terapisi, depresyon tedavisinin başarısını iki katına çıkarıyor. Uykusuzluk sorunu çözülen hastaların depresyon tedavisinde 8 haftada sonuç alınıyor.

Depresyon, uyku terapisi ile tedavi edilebiliyor. Uzmanlar depresyondaki kiÅŸilere ilaç tedavisinden önce konuÅŸma ve uyku terapisini öneriyor. Bilim insanlarının raporlarına göre, depresyondaki kiÅŸilerin uykusuzluk hastalığının iyileÅŸtirilmesi, depresyon tedavisinin baÅŸarı oranını iki katına çıkarıyor. 2014 yılında açıklanan uyku ve depresyonla ilgili yakından izlenen araÅŸtırmaların ilk sonuçları ortaya çıktı. Yeni araÅŸtırmayı Toronto Ryerson Ãœniversitesi’nden bir ekip raporlaÅŸtırdı. Raporda, bir antidepresan ilaç veya plasebo hap ile iki haftada bir dört konuÅŸma ve uyku terapi seansıyla uykusuzluk sorunu çözülen hastaların, depresyonunun da 8 haftada iyileÅŸtiÄŸi belirtildi. ABD’de Chicago’daki Rush Ãœniversitesi Tıp Fakültesi Psikiyatri Profesörü Dr. Nada L. Stotland, uykusuzluÄŸun depresyonu, depresyonun da uykusuzluÄŸu tetiklediÄŸini belirterek, "EÄŸer depresyondaysanız, geceleri sık sık uyanırsınız, kendinizi yalnız hissedersiniz ve bütün gece uyanık kalırsınız" dedi. Stotland ayrıca uykusuzluÄŸun, günlük yaÅŸamı, yemek yeme alışkanlıklarını etkilediÄŸini ve dikkat dağınıklığı ile sinirlilik haline neden olduÄŸunu ifade etti. 

’Ä°LAÇ EN SON ÇARE’

AraÅŸtırmayı deÄŸerlendiren doktorlar, uyku tedavisinde ilacı en son çare olarak görüyor ve konuÅŸma terapileriyle uykusuzluk sorununun çözülebileceÄŸini savunuyor. Raporun baÅŸyazarı Dr. Colleen E. Carney, "Uykusuzluk odaklı terapinin, standart depresyon tedavisinde kullanılması gerektiÄŸini düşünüyorum" diyor. 

’Birbirini tetikliyor’

Pro f. Dr. Hikme t Yılmaz Celal Bayar Üniversitesi Nöroloji Bilim Dalı:

Depresyonun temel belirtilerinden biri de uykusuzluk. Aslında uykusuzluk-depresyon iliÅŸkisi tam bir ’yumurta- tavuk iliÅŸkisi’. Yani bunlar birbiri için tetikleyici faktör olabiliyorlar. Depresyonda uykuyu baÅŸlatmada, uykuyu sürdürmede sorun yaÅŸama, sabahları çok erken uyanma gibi arazlar görülebildiÄŸi gibi, bütün bu uyku problemleri sabah yorgun kalkma, ilgi-istek kaybı, karamsarlık, çöküntü gibi depresif belirtilere neden olabiliyor. 

 
Kaynak: Haber Kaynağı
WHATSAPP Ä°HBAR HATTI 24-12-2019

gülücük0
hayran0
şaşkın0
üzgün0
kızgın0
  • EreÄŸli FM Mobil Uygulamalarımız Yenilendi!
    Hemen Deneyin!
İlk Yorumu Siz Yazın!
Yorum Yazın

Canlı Radyo