TIP BAYRAMI ÖZEL YAYINI
Dr. Funda Ketenci, Ereğli FM`in 14 Mart Tıp Bayramı özel yayınına konuk oldu.
Kdz. EreÄŸli Anadolu Hastanesi Doktorlarından Çocuk SaÄŸlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Funda Ketenci, EreÄŸli FM Yayın Müdürü Arzu Tekin’in hazırlayıp sunduÄŸu Arzu ile Devri Âlem programının 14 Mart Tıp Bayramı Özel yayına konuk oldu.
Zonguldak doÄŸumlu olan ve meslekteki 10 yılının 8 yılını geçirdiÄŸi EreÄŸli’de görevine devam eden Ketenci, “Ä°lkokulda okurken doktor deÄŸil, çocuk doktoru olacağım derdim. BaÅŸkanlarının hayatına dokunmak hedefi ortaokulda daha da bilinçlendi. Bugün bir çocuÄŸun gözündeki ışıltıyı, hastalığı atlatan bir çocuÄŸun anne, babasının mutluluÄŸunu göründüğümde iÅŸte bu, iyi ki doktor oldum. ”diyorum.” dedi.
HAYATI ERTELEMEK ZORUNDASINIZ!
Doktorluk mesleÄŸinin zor ve meÅŸakkatli olduÄŸunu aslında bu sürecin Tıp Fakültesini kazanınca baÅŸladığını söyleyen Ketenci, “Sürekli hayatı ertelemek zorundasınız. Bu sosyal anlamda zorlu bir süreç. Hayatınız merkezinde iÅŸiniz olmak zorunda. Fedakârlık yapan ve bedel ödeyen sadece siz deÄŸilsiniz. EÅŸiniz, çocuÄŸunuz, anne, babanız, çevrenizdeki herkes bu bedeli ödüyor. ”ifadelerini kullandı.
KARÅžILIKLI EMPATÄ° ÅžART!
Doktor- hasta iliÅŸkilerinde doktor gibi hasta yada hasta yakınlarının da empati yapması gerektiÄŸini söyleyen Ketenci, doktorların iÅŸ yüküne dikkat çekerek, “ Kimse 100 hastaya bakan bir doktorun, 101’inci hastası olmak istemez. Ä°ÅŸ yükünün revize edilmesi gerekiyor. Biz doktorlar hasta yakınlarının empatisini bekliyoruz. Her ÅŸeyden önce doÄŸa üstü güçlerle çalışmıyoruz. DeÄŸer ve saygı görmek, daha güvenli bir ortamda çalışmak istiyoruz. “dedi.
AĞIR BEDELLER ÖDENDİ
“SaÄŸlık çalışanlarına yönelik ÅŸiddet olduÄŸunda kendimizi deÄŸersiz hissediyor, tükenmiÅŸlik sendromu ve kaygı yaşıyoruz. “ ifadelerini de kullanan Ketenci , “Fedakârlık yapıyoruz ama can güvenliÄŸiniz yok. Pandemi döneminde en ağır bedeli saÄŸlık çalışanları ödedi. Fiziksel ve psikolojik yük çok ağırdı. “ ÅŸeklinde konuÅŸtu.
HER ÇOCUKLA BİZDE BÜYÜYORUZ
Zonguldak Tıp Fakültesi Doktorlarında Doç. Dr Mutlu Yüksek’in doÄŸum izninde iken kendisine söylediÄŸi “Bir çocuk doktoru anne yada baba olmadığı müddetçe bir yanı eksiktir.” Sözünü anne olduktan sonra ilk nöbette hissettiÄŸini söyleyen Ketenci, “ Mesela o an ,anne olduktan çocuktan önce anne babayı sakinleÅŸtirmek gerektiÄŸini öğrendim. Her çocukla bizde büyüyoruz. Ailenin bir parçası gibisiniz. Doktor teyze, doktor abla oluyorsunuz. Çocukların çoÄŸunda doktor fobisi var bel ki ama aÄŸlayarak gelip, bay bay yaparak poliklinikten çıkan çocuÄŸu görmenin mutluluÄŸu bambaÅŸka” dedi.
İlk Yorumu Siz Yazın!