Kdz EreÄŸli Haber - Eregli FM Gazetesi

SON 1 HAFTA!.

SON 1 HAFTA!.

Genel Sağlık Sigortası (GSS) prim borçlarının yapılandırılması için tanınan ek süre bir hafta sonra doluyor. Toplam 7 milyon kişiyi ilgilendiren toplam 9 milyar liralık borç yapılandırması, genel seçimlerden yaklaşık bir ay önce altı aylığına ertelenmişti.

 

Torba Yasa olarak bilinen ve 11 Eylül 2014 tarihinde yayımlanan 6552 sayılı yasanın gelir tespitini ilk kez yaptıracaklara tanıdığı 31 Mart 2015’te sona eren baÅŸvuru süresi 6 ay uzatılmış, son baÅŸvuru tarihi 30 Eylül’e ertelenmiÅŸti.

 

Yasanın uygulanmasında sorunlar bulunduÄŸunu söyleyen Tüketici Sorunları DerneÄŸi (Tüsoder) Genel BaÅŸkan Vekili Avukat Rıdvan Yıldız, "Gelir tespiti yaptırmadıklarından üst sınırdan prim borcu çıkarılan kiÅŸiler ilk kez gelir tespiti yaptıracaklarsa 30 Eylül 2015’e kadar ilçelerde bulunan Sosyal Dayanışma ve YardımlaÅŸma Vakfı’na baÅŸvurmalıdırlar. Bu takdirde mevcut gerçek gelir durumları tespit edilecek ve belirlenen prim borcunu taksitle ödeme imk?nından yararlanacaklardır" dedi.

 

Gelir testi yaptırmış, primleri ödememiş olanlar Daha önce gelir tespiti yaptırdığı halde prim borçlarını ödememiş olanların da SGK il ve ilçe müdürlüklerine başvurarak borçlarını yapılandırabileceklerini vurgulayan Yıldız, "Gelir tespiti sonucunda hane halkı gelirinin kişi başına brüt asgari ücretin üçte birinden az olması halinde ise borçlar tamamen silinecek. Ancak Torba Yasanın getirdiği imk?nlardan faydalanmak için dava açılmamış olması ya da sürmekte olan davadan vaz geçilmesi gerekiyor" uyarısında bulundu.

 

7 milyon kişi borçlandırıldı

 

Gelir tespiti uygulamasının milyonlarca vatandaşı mağdur ettiğine değinen Yıldız, "Genel sağlık sigortası, 7 milyon kişiyi toplam 9 milyar lira prim borcuyla karşı karşıya bıraktı" dedi ve ekledi: "Örneğin, okulunu bitiren ancak iş bulamayan milyonlarca genç, borç yüzünden sağlık hizmeti alamıyor, Hastane kapılarından geri çevriliyor. Bu durumdaki gençlerin kendileri adına tahakkuk ettirilmiş yüksek borçtan kurtulmaları için gelir testini yaptırmaları gerekiyor."

 

Yapılan yasal düzenlemelerin, Türkiye’de iÅŸsizlik ve eÄŸitimsizlik gerçeÄŸi sebebiyle vatandaÅŸlara çözüm getirmekten uzak kaldığını vurgulayan Yıldız, "VatandaÅŸların büyük bir kesimi nereye baÅŸvuracağını bilmiyor. Kaldı ki, konuyla ilgili çevreler gelir testi baÅŸvurularının çok az seviyede olduÄŸunu ifade ediyor" dedi ve şöyle açıkladı: "Bu tespite göre hane gelirinin kiÅŸi başına brüt asgari ücretin üçte birinin üzerinde olması durumunda prim borçları silinmiyor; ancak yapılandırılıyor. Ayrıca, sosyal dayanışma ve yardım vakıf müdürlükleri, hanenin yapı sınıfı, mevki, çevresel istihbaratı da deÄŸerlendiriyor ve GSS için devlet desteÄŸi verilmeyerek, prim tahakkuk ettirilebiliyor. Torba Yasada sigorta primleri sebebiyle dava açmış olanlar da kapsam dışı bırakıldı."

 

Asgari ücretin iki katı prim borcu yansıtılıyor

 

Gelir tespiti yaptırmayanların, "asgari ücretin iki katı geliri var" kabul edildiğini vurgulayan Yıldız, mevcut durumda bu kişilerin 305 lira prim ödemeleri gerektiğini vurguladı ve "Türkiye gerçeğini göz önünde bulundurursak işsiz insanların birçoğunun başvurma zorunluluğundan haberdar olmaması, nereye başvuracağını bilmemesi, ya da ihmalinden dolayı brüt asgari ücretin iki katı üzerindeki gelir seviyesinden prim borcunu ödemekle karşı karşıya kaldığı görülüyor" dedi.

 

Bu yöntem nedeniyle milyonlarca insanın maÄŸdur olduÄŸunu da vurgulayan Yıldız, "GeliÅŸen teknoloji göz önüne alındığında devletin ÅŸahısların menkul, gayrimenkul ve diÄŸer varlıklarını sistem üzerinden tespiti mümkündür" dedi ve ekledi: "Nitekim Torba Yasa kapsamında baÅŸvuranların mal varlığı ve gelir durumu sistem üzerinden kontrol ediliyor, üzerine kayıtlı gayrimenkulü bulunanlara prim tahakkuk ettiriliyor. Oysa yetkililerce ülkemizdeki yüksek iÅŸsizlik ve eÄŸitimsizlik oranları göz ardı edilerek, vatandaÅŸa, ’sen gelir tespiti yaptırmadın, o zaman asgari ücretin iki katı gelir üzerinden prim ödeyeceksin’ ÅŸeklinde yaklaşım sergileniyor."

 

"Tebligattan haberi olmayanlar var"

 

Torba Yasanın milyonlarca vatandaşın sorununa çözüm getirmekten uzak olduğuna işaret eden Yıldız, geçmişte hiç geliri olmadığı halde borçlandırılmış kişilerin şimdiki gelir durumlarına göre prim yansıtılmasının da adil olmadığına dikkat çekerek, şöyle devam etti: "Borçlandırma dönemindeki gelir düzeyinin dikkate alınarak tahakkuk yapılması gerekiyor. Ayrıca kırsal kesimdeki insanlarımızın adres kaydı kasaba ve köylerinde gözüktüğünden gönderilen borç tebligatı buradaki yakınları tarafından alınıyor ama mahiyeti ve önemi anlaşılmadığından borçlandırılan kişiye bilgi dahi verilmiyor. Bu nedenle binlerce insanın kendilerine yapılan tebligattan haberi bile olmuyor."

 

 

KAYNAK:milliyet.com.tr

WHATSAPP Ä°HBAR HATTI 24-12-2019

gülücük0
hayran0
şaşkın0
üzgün0
kızgın0
  • EreÄŸli FM Mobil Uygulamalarımız Yenilendi!
    Hemen Deneyin!
İlk Yorumu Siz Yazın!
Yorum Yazın

Canlı Radyo