Kdz EreÄŸli Haber - Eregli FM Gazetesi

Sağlık Bakanlığı’ndan Sıcak Hava Uyarıları!.

SaÄŸlık Bakanlığı’ndan Sıcak Hava Uyarıları!.

Türkiye genelinde etkisini sürdüren aşırı sıcaklar nedeniyle vatandaÅŸlar, güneÅŸ veya sıcak çarpmalarına karşı uyarıldı. SaÄŸlık Bakanlığı’nın yaptığı uyarıda: YoÄŸurt sürmeyin dedi.

SaÄŸlık Bakanlığından, güneÅŸ veya sıcak çarpmalarının acil olarak tedavi edilmezse kalıcı hasara veya ölüme neden olabileceÄŸi uyarısı yapıldı.

SICAK ÇARPMALARI ACİLDİR TEDAVİ EDİLMEZSE ÖLDÜREBİLİR

Bakanlığın internet sitesinden, Türkiye genelinde etkisini sürdüren aşırı sıcakların insan saÄŸlığı üzerinde oluÅŸabilecek etkileri konusunda vatandaÅŸlar bilgilendirildi.

GüneÅŸ veya sıcak çarpmalarının aşırı sıcaÄŸa maruz kalma sonucu, beden ısısını ayarlayan terleme mekanizmasının bozulmasına baÄŸlı olarak, vücut ısısının düşürülememesi sonucu ortaya çıkan bir durum olduÄŸuna vurgu yapıldı. 
Vücut ısısının 10-15 dakika içerisinde 40-41 derecenin üzerine çıkabileceÄŸine dikkatin çekilerek, güneÅŸ veya sıcak çarpmalarının acil olarak tedavi edilememesi durumunda kalıcı hasara veya ölüme neden olabileceÄŸine iÅŸaret edildi. AteÅŸin 39,4 derecenin üzerine çıkması, derinin kuru, kırmızı ve sıcak olması, bulantı, kusma, 
baÅŸ aÄŸrısı, baÅŸ dönmesi, göz Ã§ukurlarının belirginleÅŸmesi ve görme netliÄŸinin bozulması durumunda ise ÅŸuur bulanıklığı veya kaybı olabileceÄŸi belirtildi. 
Bu gibi durumlarda ilk yardım olarak kiÅŸilerin hemen serin ve 
hava akımı olan bir yere alınması gerektiÄŸi, sıkı giysilerin gevÅŸetilmesi, soÄŸuk veya soÄŸutucularla soÄŸutulmaya çalışması, bilinci kapalıysa kesinlikle içmesi için sıvı verilmemesi ve en yakın saÄŸlık kuruluÅŸuna götürülmesi gerektiÄŸi uyarısında bulunuldu.

Bu kişilere gerekli durumlarda hava yolu açılabileceği ve suni solunum yapılabileceği de ifade edildi.

Sağlık Bakanlığından sıcak hava uyarıları

"BOL SIVI VERÄ°LMELÄ°"

Uyarıda, uzun süre aşırı sıcağa maruz kalma ve yeterli miktarda sıvı almamaya bağlı olarak da vücutta su ve mineral kaybı meydana geldiği belirtilerek, özelikle yaşlılarda, yüksek tansiyonu olanlarda ve güneş altında çalışanlarda su ve mineral kaybı daha fazla görüldüğü, aşırı terleme, yorgunluk, halsizlik, bayılma hissi, nabız hızlanması, ateş yükselmesi belirtileriyle kendini göstereceği ifade edildi.

Bu gibi güneÅŸ çarpması durumlarında ise derinin soÄŸuk ve nemli, solunumun hızlı olabileceÄŸi, ancak hayati tehlikenin bulunmadığı, bu gibi durumda olanların serin bir yerde istirahata alınmaları, hastanın giysilerinin gevÅŸetilip, sırt üstü yatırılarak bacaklarının yükseltilmesi ve ıslak havlu veya bezle serinletilmeye çalışılması önerilerinde bulunuldu. 
GüneÅŸ çarpmasına maruz kalan kiÅŸilere bol miktarda sıvı, özellikle tuzlu ayran içirilmesi de tavsiye edildi. 
Aşırı aktivite sonucunda terlemeye bağlı olarak vücutta hızlı bir su ve mineral kaybı sıcak kramplarına neden olduğu bilgisi verildi.

Düşük mineral seviyelerinin de kaslarda sıcak kramplarına neden olabileceÄŸine iÅŸaret edilen uyarıda, "Sıcak krampları aynı zamanda sıcak bitkinliÄŸinin belirtilerinden birisidir. Genellikle karın, bacak ve kol kaslarının fiziksel aktivite sırasında aÄŸrılı spazmlarıyla meydana gelir. Sıcak krampları için tıbbi tedaviye gerek yoktur, kiÅŸinin yaptığı aktivite durdurulmalı sakin ve serin bir yerde oturtulmalıdır, meyve suyu veya mineralli içecekler içirilmelidir. Kramp meydana geldikten sonra en az birkaç saat fiziksel aktivitede bulunulmamalı, 1 saat içerisinde geçmezse en yakın saÄŸlık kuruluÅŸuna baÅŸvurulmalıdır." ifadelerine yer verildi.

"YOÄžURT SÃœRMEYÄ°N"

Güneş yanıklarına karşı da vatandaşların dikkatli olması gerektiği kaydedilerek, uzun süreli güneş ışığına maruz kalma sonucunda deride kızarık, ağrılı ve aşırı sıcak bir durum ortaya çıkabileceği belirtildi.

Bu duruma maruz kalan kiÅŸide ateÅŸ, su toplanması ve ÅŸiddetli aÄŸrı varsa veya 1 yaşından küçükse en yakın saÄŸlık kuruluÅŸuna baÅŸvurması gerektiÄŸi belirtilerek, güneÅŸ yanığından korunmak için güneÅŸ ışığına maruz kalmaktan kaçınılması gerektiÄŸi kaydedilerek, yanıklara karşı ÅŸu önerilerde bulunuldu:

"Güneş yanığından korunmak için güneş ışığına maruz kalmaktan kaçınılmalı, güneş yanığı olan yerler soğuk su ile silinmeli, etkilenmiş bölgelere nemlendirici tıbbi losyon sürülmelidir. Yağ, salça, yoğurt ve diş macunu gibi maddeler kesinlikle sürülmemeli, büller patlatılmamalıdır."

Sıcak ve nemli havalarda aşırı terlemeye baÄŸlı olarak, halk arasında "isilik" olarak bilinen ve en çok bebeklerde görülen durumların da ortaya çıkabileceÄŸi vurgulandı.

Genellikle boyun, göğüs, dirsek iç yüzü kıvrımlarındaki kızarıklıkların görüldüğü yerlerin kuru ve serin tutulmasının saÄŸlanması gerektiÄŸi belirtildi. 

WHATSAPP Ä°HBAR HATTI 24-12-2019

gülücük0
hayran0
şaşkın0
üzgün0
kızgın0
  • EreÄŸli FM Mobil Uygulamalarımız Yenilendi!
    Hemen Deneyin!
İlk Yorumu Siz Yazın!
Yorum Yazın

Canlı Radyo