Kdz EreÄŸli Haber - Eregli FM Gazetesi

KIŞIN VAZGEÇİLMEZ İÇECEĞİ ...

KIŞIN VAZGEÇİLMEZ İÇECEĞİ ...

Arpa, mısır ve buÄŸday gibi tahılların hamurunun ekÅŸitilmesiyle yapılan, besleyici özelliÄŸiyle kış mevsiminin vazgeçilmez içecekleri arasında yer alan bozanın üretiminde sezon açıldı.

Dedelerinin 1913 yılında Anadolu’ya göç etmesiyle Bilecik’in Pazaryeri ilçesine yerleÅŸen ve ata mesleÄŸi bozacılığı devam ettiren Soydan ailesinden Nurettin Soydan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, mesleÄŸi dördüncü kuÅŸaÄŸa devretmeye hazırlandıklarını söyledi.

Ãœrettikleri boza ve helvanın Bilecik ve Pazaryeri ilçesinin tanıtımına katkı saÄŸladığına inandıklarını belirten Soydan, şöyle konuÅŸtu:

"Ãœretimine baÅŸlığımız bozayı, kış mevsimi boyunca yapacağız. Günlük 10 ton boza üretecek kapasitedeyiz. Ä°stanbul, Ankara, Ä°zmir ve Antalya baÅŸta olmak üzere yurdun dört bir tarafına satış yapıyoruz. Raf ömrü kısa olması nedeniyle yurt dışına ihracat yapmıyoruz. Boza, 8 derece sıcaklıkta 25 gün saklanabilir. Bu sıcaklıkta tazeliÄŸini korur. Havanın sıcaklığı bu ömrü kısaltır ancak boza bu süre dolsa da bozulmaz, ekÅŸir. EkÅŸi içmeyi severseniz ve içerseniz bir zararı olmaz."

Soydan, bozanın arpa, buÄŸday, mısır, ÅŸeker ve sudan yapıldığını dile getirerek, bu içeceÄŸi üretirken hiçbir katkı maddesi kullanmadıklarını vurguladı.

Bozanın insan saÄŸlığına birçok yararı bulunduÄŸunu anlatan Soydan, "Çocukların kemik geliÅŸimini güçlendirir. Annelerin sütünü artırır. Kuvvet verir. Bağırsaklardaki çalışmayı hızlandırır. Vücudun soÄŸuklara karşı direncinin azaldığı kış aylarında özellikle yaÅŸlılarda vücuda güç verir" ifadelerini kullandı.

Soydan, bozayı Türkiye’nin her bölgesine kargoyla ulaÅŸtıklarını sözlerine ekledi.

WHATSAPP Ä°HBAR HATTI 24-12-2019

gülücük0
hayran0
şaşkın0
üzgün0
kızgın0
  • EreÄŸli FM Mobil Uygulamalarımız Yenilendi!
    Hemen Deneyin!
İlk Yorumu Siz Yazın!
Yorum Yazın

Canlı Radyo