MİDE YANMASI NASIL GEÇER?
Mide yanması; ağır bir yemekten sonra, midenizin hassas olduğu gıdaları yedikten sonra ya da aşırı baharatlı bir yemekten sonra görülebilir.
Bu tip mide yanmasından kaçınmak için size rahatsızlık veren yiyecek ve içecekleri bir yere not ederek kendinize uygun bir beslenme programı oluşturabilirsiniz. Ancak mide yanmasının nedenleri sadece bunlar değildir. Gıda alerjisi, bakteriyel enfeksiyonlar, mide ülseri, safra kesesi hastalıkları, stres ve daha pek çok rahatsızlık mide yanmasına neden olabilmektedir.
Düzenli olarak görülen ve şiddetlenen mide yanması şikayetiniz varsa buna kendi kendinize çözüm yolu aramak yerine önce bir doktora görünmeniz daha iyi olacaktır.
Mide Yanmasına Ne İyi Gelir?
Mide yanmasının temel nedeni aşırı mide asidi üretimidir. Mide asidi, sindirimin zor olduğu gıdaları parçalamak için daha çok salgılanır ve midenizde herhangi bir yara varsa (ülser gibi) bu bölgede yanma yaratabilir. Reflüsü olanlarda ise asit yemek borusuna çıkar ve mide asidine dayanıklı olmayan yemek borusunu yakmaya başlar. Tüm bu belirtileri hafifletmek için öncelikle mide asidinin kontrol altına alınması gerekir. Antiasit ilaçlar (talsid, rennin, gaviscon gibi) mide asidini dengeleyerek yanma hissini azaltır. Bu çiğneme tabletlerini reçetesiz olarak eczanelerde bulabilirsiniz.
Diğer yöntemler;
Kekik çayı ve zencefil çayı mide yanmasını azaltan bitki çayları arasındadır. Her iki çayda sindirime yardımcı olur. Çayı demledikten sonra bir süre soğumasını bekleyip öyle için. 1 çay kaşığı balla tatlandırabilirsiniz.
Bal; mide asidi ve ülserin neden olduğu ağrılar için geleneksel olarak kullanılmaktadır. Her gün 1 çay kaşığı organik balı çeyrek çay kaşığı tarçınla karıştırarak yemek midenizi sakinleştirecektir.
Eğer mide yanması aşırı gaz nedeniyle oluyorsa sırtınız dik biçimde oturun ve elinizle midenize geniş dairesel hareketlerle masaj yapın. Yavaş bir yürüyüşte gazın atılmasına yardımcı olacaktır.
Stres mide ağrısı, mide yanması ve kramplarına yol açabilir. Stresi mutlaka kontrol altına alabileceğiniz bir yöntem bulmalısınız. Spor, hobiler, nefes alma tekniklerini kullanabilirsiniz.
Muz yemek yanmayı bir miktar azaltır.
Yemekten sonra uzanmayın. Sırtınız dik olarak ayaklarınızı uzatın. Bu şekilde mide asidinin yemek borusuna çıkmasını önleyebilirsiniz.
Yatmadan 2-3 saat önce yemek yemeyi bırakın.
Yatarken başınızı yastıklarla destekleyerek yukarıda tutun.
Mide Yanmasından Kaçınmak İçin
Yediğiniz yemekler nedeniyle mide yanması yaşıyorsanız yediklerinize ve içtiklerinize özen göstermelisiniz. Örneğin fazla kahve ve çay tüketmek, kola gibi gazlı içecekler içmek, yağlı yemekler, sindirimi zor et yemekleri, aşırı baharatlı gıdalar ve fast-food yiyecekler mide yanmasının başlıca nedenleri arasındadır. Ayrıca glüten ve laktoz intoleransınız varsa glüten içeren gıdalardan ve süt ürünlerinden uzak durmalısınız. Bunlar dışında sigara içmek, aşırı alkol tüketimi, düzensiz uyku gibi faktörlerin mide yanmasını şiddetlendirdiği bilinmektedir.
Dikkat Edilmesi Gerekenler
Yukarıdaki yöntemlerle mide yanmasını bir süreliğine hafifletebilirsiniz ancak bu yöntemler sadece geçici bir çözüm olarak kullanılmalıdır. Tekrar eden mide yanması yazının başında belirttiğim gibi farklı bir sağlık sorunun bir belirtisi olarak yaşanabilir. Bu tip yanmaların tedavisi nedenine bağlı olarak antibiyotikle, ağrı kesicilerle ve gereken durumlarda ameliyatla yapılabilmektedir. Sürekli "mide yanması yaşayacak mıyım" diye tedirgin olmak yerine bir doktora giderek yanmanın nedenini öğrenmek ve uygun tedavi yöntemini uygulamak daha doğru olacaktır.
www.sabah.com.tr
İlk Yorumu Siz Yazın!