KANSERLE MÜCADELEDE YENİ DÖNEM
Sağlıklı hücreleri koruyup kanser hücrelerini avlayabilen immünoterapi ile tümöre özgü genetik bozuklukların saptanarak sadece kanserli hücreyi yok eden akıllı ilaçlarla kanserin tedavi edilmesi amaçlanıyor.
Lösemi Lenfoma Miyelom Hastaları ve Araştırma Eğitim Birliği (LLMBİR) Derneği Başkanı Prof. Dr. Muhit Özcan kanserle mücadelede uygulanmaya başlanan yeni metodlar arasında immunoterapi çalışmalarının çok önemli bir yer tuttuğunu söyledi.
Kanser hücresinin, vücudun kendi bağışıklık sistemine ait hücrelerin kuvvetlendirilerek yok edilmesine olanak sağlayan "immünoterapi" tedaviyle ortadan kaldırılmaya çalışıldığını dile getiren Özcan, bu yöntemin ABD’de kanser tedavisinde yılın en önemli gelişmesi olarak kabul edildiğini ifade etti.
Çalışmalarda özellikle moleküler tekniklere ağırlık verildiğini belirten Özcan, "Örneğin, yeni kuşak DNA dizi analizi tekniklerinin gelişmesi ile her tümörün kendine özgü genetik bozuklukları kolayca saptanabilir hale geliyor. Bu saptanan bozukluklara özel ilaç geliştirilebilmesi büyük bir ümit." diye konuştu.
"Mevcut uygulamadaki olumsuzluklar azaltılacak"
Hematolojik Onkoloji Derneği Başkanı Prof. Dr. Osman İlhami Özcebe ise bağışıklık sisteminin güçlendirildiği yöntemin kanser tedavisinde tıbbın elini güçlendirdiğini kaydetti.
Yıllardır hematolojik kanserlerde tedavi için uygulanan kemoterapilerin insan yaşamında çok önemli ilerlemeler sağladığını ifade eden Özcebe şöyle konuştu:
"Ancak bu yöntemin hastalarda ateş, kanama, damar içinde pıhtılaşma, akciğer enfeksiyonları gibi pek çok yan etkisi mevcut. Bunun yanı sıra saç dökülmesi, sosyal ve psikolojik sorunlar da gelişiyor, hasta normal yaşamından uzaklaşmak zorunda kalabiliyor. Vücudun direncini ve savunma sistemini güçlendirmeye yönelik tedavi yöntemi immünoterapi, mevcut uygulamadaki olumsuzlukları azaltabilecek." şeklinde konuştu.
İlk Yorumu Siz Yazın!