Kdz EreÄŸli Haber - Eregli FM Gazetesi

KANSERLE MÜCADELEDE YENİ DÖNEM

KANSERLE MÜCADELEDE YENİ DÖNEM

Sağlıklı hücreleri koruyup kanser hücrelerini avlayabilen immünoterapi ile tümöre özgü genetik bozuklukların saptanarak sadece kanserli hücreyi yok eden akıllı ilaçlarla kanserin tedavi edilmesi amaçlanıyor.

Lösemi Lenfoma Miyelom Hastaları ve AraÅŸtırma EÄŸitim BirliÄŸi (LLMBÄ°R) DerneÄŸi BaÅŸkanı Prof. Dr. Muhit Özcan kanserle mücadelede uygulanmaya baÅŸlanan yeni metodlar arasında immunoterapi Ã§alışmalarının çok önemli bir yer tuttuÄŸunu söyledi.

Kanser hücresinin, vücudun kendi bağışıklık sistemine ait hücrelerin kuvvetlendirilerek yok edilmesine olanak saÄŸlayan "immünoterapi" tedaviyle ortadan kaldırılmaya çalışıldığını dile getiren Özcan, bu yöntemin ABD’de kanser tedavisinde yılın en önemli geliÅŸmesi olarak kabul edildiÄŸini ifade etti.

Çalışmalarda özellikle moleküler tekniklere ağırlık verildiğini belirten Özcan, "Örneğin, yeni kuşak DNA dizi analizi tekniklerinin gelişmesi ile her tümörün kendine özgü genetik bozuklukları kolayca saptanabilir hale geliyor. Bu saptanan bozukluklara özel ilaç geliştirilebilmesi büyük bir ümit." diye konuştu.

"Mevcut uygulamadaki olumsuzluklar azaltılacak" 

Hematolojik Onkoloji Derneği Başkanı Prof. Dr. Osman İlhami Özcebe ise bağışıklık sisteminin güçlendirildiği yöntemin kanser tedavisinde tıbbın elini güçlendirdiğini kaydetti.

Yıllardır hematolojik kanserlerde tedavi için uygulanan kemoterapilerin insan yaşamında çok önemli ilerlemeler sağladığını ifade eden Özcebe şöyle konuştu:

"Ancak bu yöntemin hastalarda ateÅŸ, kanama, damar içinde pıhtılaÅŸma, akciÄŸer enfeksiyonları gibi pek çok yan etkisi mevcut. Bunun yanı sıra saç dökülmesi, sosyal ve psikolojik sorunlar da geliÅŸiyor, hasta normal yaÅŸamından uzaklaÅŸmak zorunda kalabiliyor. Vücudun direncini ve savunma sistemini güçlendirmeye yönelik tedavi yöntemi immünoterapi, mevcut uygulamadaki olumsuzlukları azaltabilecek." ÅŸeklinde konuÅŸtu. 

 

 

WHATSAPP Ä°HBAR HATTI 24-12-2019

gülücük0
hayran0
şaşkın0
üzgün0
kızgın0
  • EreÄŸli FM Mobil Uygulamalarımız Yenilendi!
    Hemen Deneyin!
İlk Yorumu Siz Yazın!
Yorum Yazın

Canlı Radyo