BÜYÜK TEHLİKE!
Vücudumuzun en hassas noktası olan gözlerimiz için ekstra bir özen göstermeliyiz. Ancak alerjik hastalıkları olup gösterinde kızarıklık, sulanma, yanma ve kaşıntı gibi belirtiler olanlar çok dikkat etmeli...
Gözlerimiz en hassas organlarımızdır. Kimi zaman kaşıntı, yanma gibi sorunlar olabilir. Alerjik hastalıklar da sıklıkla gözleri etkileyerek kızarıklık, sulanma, yanma ve kaşıntı gibi belirtiler gösterebilir. Bu gibi durumlarda gözlere uzun süre ve bastırarak yapılan ovalama ve kaşımaların korneada şekil bozukluğuna sebep olabileceğini belirten Liv Hospital Ankara Göz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Sibel Şalvarlı allerjisi olanları gözlerini ovalamama ve kaşımamaları konusunda uyardı.
Keratokonus hastalığının erken teşhisine dikkati çeken Şalvarlı, hastalığın tedavi edilmemesi durumunda kornea nakli ile sonuçlanabileceğini vurguladı.
Keratokonus nedir?
Gözün sürekli ovalanması, kaşınması sonucu korneadaki kollagen lifler zayıflar, gevşer, uzar bu durum korneada incelme, şekil bozukluğu ve görme merkezinde aşağı kaymaya neden olur. Buna keratokonus denir. Bu durum ilerleyicidir. Hastanın gözlük dereceleri sürekli değişir, numaraları artar, astigmat oluşur, hastalar sık sık gözlük değiştirse de yeni gözlüklerle de net göremezler.
Belirtileri nelerdir?
•Gözlük numaralarının hızla ilerlemesi
•Ağırlıklı olarak astigmat artışı
•Net görememe ve bulanıklık
•Gözlük numarası sık deÄŸiÅŸtiÄŸi halde net görememe
•Hayalet imajlar ve açıklanamayan ışık hassasiyeti
Erken teşhis için ileri teknoloji gerekir
Keratokonusta hastalık ilerleyici olduğundan erken teşhis çok önemlidir. Hastalığın teşhisinde topografi denilen kornea haritalarının çekilmesi gerekir. Hastalığın ilk belirtileri korneanın arka yüzünde ortaya çıkar. Sadece korneanın ön yüzünü gösteren haritalarla erken bulgular gözden kaçabilir. Erken teşhis için korneanın ön ve arka yüzünü değerlendirme imkanı sağlayan ileri teknoloji, topografi cihazları gerekir.
Ä°leri safhada kornea nakli gerekebilir
Kornea, saat camı gibi gözün ön yüzünü örten ve fotoğraf makinesinin objektifine benzer rol oynayan en önemli tabaka olduğundan net görüşte kritik rol oynar. Keratokonus korneayı etkilediğinden hastada ilerleyici astigmata yol açar.
Erken evrede yakalanırsa korneal kollagen çapraz bağlama veya crosslinking (CCL) adı verilen ameliyatla hastalığın ilerlemesi durdurulabilir. Bu hastalığı durdurucu etkiye sahip tek tedavi yöntemidir. Ancak teşhiste geç kalınırsa kornea çok inceldiğinde ve hastalık ilerlediğinde kornea nakli gerekebilir.
kaynak: milliyet.com.tr
İlk Yorumu Siz Yazın!