E-NABIZ SİSTEMİ!..
Sağlık Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Şuayip Birinci, AA muhabirine yaptığı açıklamada, "e-Nabız" sisteminin, sağlık hizmetini alan ile verenlerin kendilerini takip etmesi için kurulduğunu belirterek, "Bu sistem yardımıyla tedavi geçmişinizi kontrol edebilir, yapacağınız doktor görüşmelerini görebilir, yazılan ilaçların yan etkilerini de öğrenebilirsiniz" dedi.
2016 yılı içerisinde devreye girecek uygulamayla hastaların, görüntüleme cihazlarından ne kadar radyasyon dozu aldığını da öğrenebileceğini ifade eden Birinci, sistemin daha önce çekilmiş bütün filmleri de görüntüleyebildiğini dile getirerek radyolojik görüntüleri dijital olarak aktarabilen verilerin hepsinin "e-Nabız"da görülebildiğini söyledi.
Türkiye’de röntgen verisi tutabilen 450’nin üzerinde kamu hastanesi olduğunu ancak sisteme henüz 360 hastanenin geçtiğini anlatan Birinci, "Siz hangi hastaneye giderseniz gidin orada yapılmış laboratuvar tetkikleri ve tıbbi işlemlere erişme şansına sahipsiniz. Bu sistemin en güzel avantajlarından birisi de bu verileri istediğiniz süreye kadar istediğiniz kişi ile paylaşma şansına sahipsiniz. Elinizdeki sonuçları yurtışındaki bir hekime gösterip ikinci görüş alma şansına sahipsiniz" dedi.
Sisteme nasıl giriş yapılıyor?
"e-Nabız" sistemine e-Devlet şifresi ve mobil imza ile girilebileceğini ifade eden Birinci, e-Devlet şifresi olmayanların aile hekimine başvurarak geçici şifre talep edebileceklerini bildirdi.
Birinci, "e-Nabız geçici şifresinin gelmesini istediğiniz cep numarasını, aile hekimine kaydettiriyorsunuz. Orada aile hekimine iki şifre geliyor. Geçici şifreyi aile hekiminize verdikten sonra e-Nabız’ı sürekli kullanabilir hale geliyorsunuz" dedi.
AA
İlk Yorumu Siz Yazın!