Kdz EreÄŸli Haber - Eregli FM Gazetesi

Erken evre kansere ameliyatsız tedavi

Erken evre kansere ameliyatsız tedavi

Endoskopiyle erken evre kanserde çığır açan yöntem... Basit bir yöntemle erken evre mide kanserini yendi, mutluluk gözyaşı döktü…


Zonguldak Bülent Ecevit Ãœniversitesi SaÄŸlık Uygulama ve AraÅŸtırma Merkezi’nde erken evrede olan mide, bağırsak kanserleri ameliyata gerek kalmadan basit bir yöntemle tedavi ediliyor. Yöntem ise Karadeniz Bölgesi’nde bir ilk oldu. 
Bülent Ecevit Ãœniversitesi SaÄŸlık Uygulama ve AraÅŸtırma Merkezi Gastroenteroloji Anabilim Dalı Dr. Öğretim Ãœyesi Tarık Akar, Japonya'da geliÅŸtirilen 'endoskopik rezeksiyon' yöntemiyle ameliyatsız olarak gerçekleÅŸtirilen operasyon ile hastasını 1.5 saatte saÄŸlığına kavuÅŸturdu. 
Zonguldak’ta yaÅŸayan 3 çocuk annesi Sevgi Karagöz, bir süre önce mide rahatsızlığı sebebiyle BEÃœ SaÄŸlık Uygulama ve AraÅŸtırma Merkezi’ne baÅŸvurdu. Yapılan tetkiklerde Karagöz’e erken evre mide kanseri teÅŸhisi konuldu. 
Tedavisi baÅŸlatılan Karagöz, bir süre önce Kore’de aldığı ‘endoskopik rezeksiyon’ yöntemi ile ilgili eÄŸitim alan Dr. Tarık Akar ile bir araya geldi. Tedavi yöntemini hastasına anlatan Dr. Akar, hastanın tedavi yöntemini kabul etmesiyle 1.5 saatlik operasyonla erken evre tümörlerini temizledi. Hastanın midesinin yarısı ise eski yöntemle gerçekleÅŸtirilen ameliyatlardaki gibi alınmak yerine tamamen korundu. Karagöz, tedavinin ardından eski saÄŸlığına kavuÅŸtu. 
‘Yöntem; Karadeniz’de bir ilk’ 
Japonya ve Güney Kore’de uzun yıllardır uygulanan yöntemin Türkiye’de 5-6 ünitede uygulandığını belirten Dr. Tarık Akar, iÅŸlemin avantajının ise hastanın midesi ve kalın bağırsağının ameliyat edilmediÄŸi için korunduÄŸunu aktardı. 
Yöntemin Karadeniz Bölgesi’nde ilk olduÄŸunu ifade eden Dr. Akar, şöyle devam etti: 
“Bu iÅŸlemde doktor erken erken evrede mide ve kalın bağırsak tümörlerini endoskopiyle gönderdiÄŸi ufak bıçak yöntemiyle mukoza olarak tıraÅŸlama yöntemiyle çıkartabiliyor. Bu iÅŸlemin avantajı hastanın midesi ve kalın bağırsağı ameliyat edilmediÄŸi için organı korumuÅŸ olarak kalıyor. Tümörü tamamen temizleme imkanı olabiliyor. Bu iÅŸlemin en önemli ÅŸartı tümörün erken evrede yakalanması ve alt tabakalara yayılmamış olması gerekiyor. EÄŸer bu halde yakalanan bir tümör vakası ise bu iÅŸlemin etkinliÄŸi ve baÅŸarısı çok yüksek. Bu iÅŸlem Japonya ve Güney Kore’de 15-20 yıldan bu yana kullanılırken ülkemizde ve Avrupa’da, Amerika’da ÅŸu anda sıklıkla kullanılan bir yöntem deÄŸil. Ama popüler hale gelmektedir. Bu yöntemi ben iki ay kadar Kore’de eÄŸitim aldıktan sonra uyguladım. Yaptığımız iÅŸlemde erken evre olan mide kanseri vakamızda iÅŸlem baÅŸarılı oldu. Åžu anda hastayı taburcu etme durumuna gelmiÅŸ durumdayız. Eski sistemde herhangi bir tümörü yakaladığınız zaman erken evre olsun, ileri evre olsun eÄŸer hastanın ameliyatı mümkün ise ameliyat ettirip midesi ve kalın bağırsağının belli bir kısmını aldırmak gerekiyordu. Bu yöntemde ise eÄŸer tümör erken evre ise ameliyat edilmeden endoskopi yöntemiyle çıkartılması ve tam bir kür saÄŸlanması mümkün. Ama en önemli ÅŸartımız erken evrede yakalanmış olması olarak belirtmek istiyorum. Erken evrede tümörü yakaladığınız zaman bu yöntemle tümörü tamamen çıkartmak hastanın midesini ve kalın bağırsağını ameliyat etmeden korumak tamamen mümkün. Bu iÅŸlem Türkiye’de sadece 5-6 ünitede yapılmakta, Karadeniz bölgesinde bu iÅŸlemi ilk biz gerçekleÅŸtirdik.” 
‘1.5 saatte eski saÄŸlığına kavuÅŸtu’ 
Yöntemi erken evre mide kanseri teÅŸhisi ile merkeze baÅŸvuran 34 yaşındaki Sevgi Karagöz’e uyguladıklarını belirten Akar, yöntemin baÅŸarılı olduÄŸunu da vurguladı. Dr. Akar, “Bu iÅŸlemi 34 yaşındaki kadın hastamızda uyguladık. Bize mide kanseri teÅŸhisi ile baÅŸvurmuÅŸtu. Mide kanseri erken evre teÅŸhisi olması sebebiyle endoskopik yöntemle bu iÅŸin yapılabilirliÄŸini konuÅŸtuk. Kendisi bunu kabul edince iÅŸleme aldık. Yaklaşık 1.5 saat süren iÅŸlemin sonucunda erken evre mide tümörü endoskopik olarak çıkartılarak temizlendi. Yaklaşık bugün 5. Günündeyiz. Taburcu etmeyi düşünüyoruz. Hasta iki gün sonra da sıvı gıdalar alabilir haldeydi. Herhangi bir komplikasyon meydana gelmedi” diye konuÅŸtu. 
‘Kanseri basit yöntemle yendi, hüngür hüngür aÄŸladı" 
Mide kanseri teÅŸhisinin ardından hastalığını düşünmemeye çalıştığını kendisini motive etmeye çalıştığını ifade eden Sevgi Karagöz ise basit bir tedavi yöntemiyle kanseri yenmenin mutluluÄŸunu yaşıyor. Midesinin ameliyatla alınmak yerine korunduÄŸunu ifade eden Karagöz, mutluluktan gözyaÅŸlarına boÄŸuldu. Karagöz, “Çok ÅŸey yaÅŸadım ama kimseye belli etmemeye çalıştım. Gelmeden zaten bana kendisine gitmem söylenmiÅŸti. MethetmiÅŸlerdi. Allah da zaten kendisini karşıma çıkardı. Hocam da bana bu tedavi yöntemini anlattı. Kendisine güveniyordum. Gerçekten çok baÅŸarılı bir ÅŸey olmadı. Hiçbir aÄŸrım, sancım olmadı. Gayet güzel günlük hayatıma devam ettim. Katı yemek yemeye bile baÅŸladım. Hiçbir aÄŸrı sızı duymadım. Çok iyiyim. Çok duacıyım. Hocama söyleyecek söz bulamıyorum, harika bir ÅŸey. Tedaviden sonra hiçbir yerim aÄŸrımadı, zorlanmadım. Bu zaten stres hastalığıydı. Stres yapmamaya çalıştım. Hastalığım sürecinde kendimi motive ettim. Hastalığı hiç kafaya takmamaya çalışıyorum. Artık bitti gitti” dedi. 
Karagöz, tedavisinin ardından taburcu edildi. Dr. Akar ise kendisine destek olan hastane baÅŸhekimi Dr. Hakan Bakkal ve yönetimine de teÅŸekkür etti. 

WHATSAPP Ä°HBAR HATTI 24-12-2019

hayran1
gülücük0
şaşkın0
üzgün0
kızgın0
  • EreÄŸli FM Mobil Uygulamalarımız Yenilendi!
    Hemen Deneyin!
İlk Yorumu Siz Yazın!
Yorum Yazın

Canlı Radyo