Kdz Ereğli Haber - Eregli FM Gazetesi

Tepki büyüyor!

Tepki büyüyor!

CHP Ereğli İlçe Kadın Kollarından kamuoyuna duyuru; “Medeni Kanunu’nun kadınlara verdiği haklardan yine mi rahatsız oldunuz?”


Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne sunulan Nüfus Hizmetleri Kanunu ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına İlişkin Kanun Tasarısı ile il ve ilçe müftülerinin evlendirme memurları arasına eklenmesi ve kendilerine evlendirme yetkisi verilmesi konusuna bir tepkide Zonguldak’ın Ereğli ilçesinde CHP İlçe Kadın Kolları’ndan geldi.
Sözü “her sorun bitti, iş nikaha kaldı”ya getirdiler…
Parti şubesinden yapılan yazılı açıklamaya göre, müftülerin nikah kıyabilmesi konusunun gündeme getirilmesi yüksek perdeden eleştiri buldu. Açıklamada, “Türkiye’nin gündeminde çok acil çözümlenmesi gereken sorunlar varken iç ve dış borçların trilyon dolarlara yaklaştığı, işsizliğin, aşsızlığın had safhaya ulaştığı, her dört gençten 1’inin işsiz olduğu, terörün her gün yüreklerimizi kasıp kavurduğu, basının ve bilimin dört duvar arasına hapsedildiği bir süreçte yapılacak hiçbir iş kalmamış gibi, iktidar yine nikahı kimin kıyacağı ile uğraşmaya başladı.
İktidarın müftülüklere de, resmi nikah kıyma yetkisi veren kanun tasarısını tekrar tekrar gündeme getirmesi, yaşamakta olduğu çöküşü, sistematik tehditlerle bertaraf etmeye çalışmasıdır” dendi.
Türkiye Cumhuriyeti bir Hukuk Devleti’dir
Bazı sorulara yanıt aranan açıklamada ayrıca medeni kanunun kadınlara verdiği haklardan rahatsız olunduğu öne sürülerek şunlar aktarıldı:
“Biz kadınlar sormak istiyoruz; kadınlar her gün öldürülüyorken, her gün tacize-tecavüze-şiddete uğruyorken, yoksulluk içindeyken, çalışma hakları ellerinden alınıyorken, özgürlükleri gasp ediliyorken tek sorunumuz evlenme akdinin müftü aracılığıyla çözüme kavuşturulması mıdır? Siz Medeni Kanunu’nun kadınlara verdiği haklardan neden rahatsız oluyorsunuz.

Mevcut şartlarda, Türkiye’de evlendirme memuru sayısında bir sorun yoktur. Buna rağmen müftülüklere de bu yetkinin verilmesi sosyal hayata dini tahakkümün dayatılması içindir. Türkiye’de çocuk istismarlarının ve tecavüzlerin büyük çoğunluğunun dini nikah kisvesi altında yapıldığı düşünüldüğünde bu tasarının nasıl bir gaflet olduğu daha rahat görülecektir. 12 yaşında imam nikahına, 6 yıl sonra imamın kıydığı resmi nikaha, çocuk gelinlere izin vermeyeceğiz.
Müftülük kurumu İslam ile özdeştir. Resmi nikahın müftülerce kıyılabilmesinin önünün açılması Türkiye’deki aile yapısına dini bir dayatmadır. Bu topraklar dinine sahip çıkan, geleneklerine ve göreneklerine bağlı olan insanların evidir. Bu insanların yüzde 90’dan fazlası zaten Müslümandır. Ancak Türkiye Cumhuriyeti bir Hukuk Devleti’dir. Hukuk Devleti olmakla, kadınlar evlenirken Medeni Kanunla hakları güvence altına alınmıştır. Evlilik akdinin müftülerce yapılmasının önünün açılması din ve devlet işlerinin birbirine karıştırılmasıdır. Bu da Laiklik ilkesine aykırıdır.
Ancak endişe ile görüyoruz ki; iktidar bu ve bunun gibi uygulamalarla laik düzeni yavaş yavaş ve sinsice yok etmeye çalışmaktadır. Bir arada yaşamamızı sağlayan laikliğe açılan her gedik, toplumsal kutuplaşmayı derinleştirecektir. Bugün daha net görüyoruz ki siyasi iktidarın son yıllarda ’dava’ dediği şey laik düzenin yıkılması davasından başka bir şey değildir.
Mücadeleye devam vurgusu
Biliyoruz ki bu düzenlemeyi getirenlerin en büyük korkusu, direnen, mücadele eden kadınlardır. Türkiye’de kadınların sosyal statüsü 1926 medeni kanunu ile resmen tanımlanmıştır. Bizlere düşen, bu medeni kanunu daha ileriye taşımaktır. Biz Atatürk devrimlerinin uygulayıcısı kadınlar olarak, kadını toplumdan dışlayan her tür uygulamanın karşısında olduğumuzu ve mücadelemize devam edeceğimizi bir kez daha duyuruyoruz. Bu düzenlemeyi derhal geri çekin. Yaşasın tam bağımsız, laik, sosyal hukuk devleti, yaşasın kadınlar, yaşasın hak, hukuk, adalet.”

  

WHATSAPP İHBAR HATTI 24-12-2019

gülücük0
hayran0
şaşkın0
üzgün0
kızgın0
  • Ereğli FM Mobil Uygulamalarımız Yenilendi!
    Hemen Deneyin!
İlk Yorumu Siz Yazın!
Yorum Yazın

Canlı Radyo