Kdz EreÄŸli Haber - Eregli FM Gazetesi

ADD’den kamuoyuna!

ADD’den kamuoyuna!

Zonguldak’ın EreÄŸli ilçesinde, Atatürkçü Düşünce DerneÄŸi (ADD) Åžube BaÅŸkanı Fatih Erdem, Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne sunulan Nüfus Hizmetleri Kanunu ve Bazı Kanunlarda DeÄŸiÅŸiklik Yapılmasına Ä°liÅŸkin Kanun Tasarısı ile il ve ilçe müftülerinin evlendirme memurları arasına eklenmesi ve kendilerine evlendirme yetkisi verilmesi konusuna tepki gösterdiÄŸini bildirildi.


Erdem, ÅŸube binasında düzenlenen toplantıda ADD Genel Merkezi’nce hazırlanan basın bildirisini okuduÄŸu açıklamada, Mustafa Kemal Atatürk ve O’nun kurduÄŸu Cumhuriyet kazanımlarına saldırılarda bulunulduÄŸunu söyledi. Son çıkan kanun tasarısı ile müftülere nikah kıyma yetkisi verilmesinin Laik sisteme aykırı olduÄŸunu ifade eden Erdem, ÅŸunları kaydetti:
“Anayasa’nın deÄŸiÅŸmez, deÄŸiÅŸmesi teklif dahi edilemez maddesi açıkça ihlal edilmiÅŸ olmaktadır”
“Bugün, yine Atatürk Cumhuriyeti’nin kazanımlarını, ilke ve devrimlerini yok etmeye kararlı zihniyetin yeni bir saldırısıyla karşı karşıyayız. Daha dün ’birinci derece tarihi sit alanı’ olarak ilan edilip ulusumuza emanet edilmiÅŸ olan Ata’mızın kabrine hayasızca el atmaya kalkışıp alanı gizlice imara açmak isteyenler, bugün il ve ilçe müftülerine nikah kıyma yetkisi veren bir yasa hükmünü yine gizlice Meclis’e gönderebilmiÅŸlerdir. Cumhuriyetin deÄŸerlerini yok etmeye çalışanlara karşı mücadelemiz sürecektir.
Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne sunulan Nüfus Hizmetleri Kanunu ve Bazı Kanunlarda DeÄŸiÅŸiklik Yapılmasına Ä°liÅŸkin Kanun Tasarısı ile il ve ilçe müftülerinin evlendirme memurları arasına eklenmesi ve kendilerine evlendirme yetkisi verilmesi söz konusudur. Amaç, müftülükler tarafından kıyılacak nikahın da resmileÅŸtirilmesi ve giderek belediye nikahının yerini alacak olmasıyla ilgilidir.
Bu düzenleme, Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin laik yapısına aykırıdır. Anayasa’nın 2. maddesinde Türkiye Cumhuriyeti, "demokratik, laik ve sosyal bir hukuk devleti" olarak tanımlanmıştır. Söz konusu düzenlemenin yasalaÅŸması halinde, Anayasa’nın deÄŸiÅŸmez, deÄŸiÅŸmesi teklif dahi edilemez maddesi açıkça ihlal edilmiÅŸ olmaktadır. Dini nikâhı resmileÅŸtiren bu düzenleme, Anayasamızın 174/4. maddesiyle koruma altına alınmış olan Ä°nkılap Kanunlarına dolayısı ile Anayasanın özüne de aykırıdır.
“Hukuken kabul edilemeyecek bir hukuki durumdur”
Laik bir hukuk devletinde herhangi bir dinin kuralları, hiçbir zaman sosyal yaÅŸam biçimine yön veremez. Laik bir toplumda, toplum yaÅŸamını belirleyecek kurallar din kaynaklı olamaz. DiÄŸer bir anlatımla, beÅŸeri kurallar,  beÅŸeri kaynaklı olmak zorundadır, dinsel kaynaklı olamazlar.
Hükümet tasarıya gerekçe olarak; ’vatandaÅŸlarımızın evlenme iÅŸlemlerini kolaylaÅŸtırmak, daha kolay ve seri bir ÅŸekilde hizmet almalarını saÄŸlamak amacıyla il ve ilçe müftülüklerine de evlendirme memurluÄŸu yetkisi verilmektedir’ denilmesi de fiilen ve hukuken kabul edilemeyecek bir hukuki durumdur.
Zira, bütün il ve ilçelerde belediyelerin evlendirme işlemlerini gerçekleştirmeye yetkili memurlarının mevcut olduğu, köylerde de bu yetkinin muhtarlara ait olduğu bir gerçektir. Ayrıca da bu güne kadar evlenme işlemleri ile ilgili olarak toplumda bir sıkıntı olduğuna ilişkin bir tablo da bulunmamaktadır. Ülkenin böyle bir sorunu bulunmamaktadır.
Müftülerin görev ve yetkileri yasa ile düzenlenmiÅŸtir. Müftüler, Ä°slam Dili’ne iliÅŸkin olarak din iÅŸlerine bakan, fetvaları insanlara bildirmekle görevli memurlarıdır. Ä°slam dini görevlisi olan müftülere nikâh kıyma yetkisi verilmesi, laiklik ilkesi ile asla baÄŸdaÅŸmaz. Müftülük nikâhını resmileÅŸtirmek laik düzeni doÄŸrudan tehdit etmektir.
Yineleyelim;  Bu tasarı ile amaç,  devlet idaresine din kurallarını dahil etme çabası ve din ile devlet iÅŸlerini iç içe sokma niyetidir. Yani hedef Cumhuriyetin temel ilkesi olan Laiklik ilkesidir. Yapılmak istenen; belediye memurları ve muhtarlara ait olan resmi nikâh kıyma yetkisinin müftülere de verilmesi suretiyle dini nikaha resmi nitelik kazandırmaktır. Ayrıca önemle vurgulanması gereken bir nokta da, evlenmenin yapıldığına dair bildirme yükümlülüğü de ortadan kalkacağı için kutsal aile kavramı da yok edilmektedir;  Bu durum ise, Hukuki ve idari sorunların doÄŸmasına yol açacak ve toplumun temeli olan aile ve evlilik müessesesi Türk Medeni Kanunu’nun saÄŸladığı güvencelerden uzaklaÅŸacak, ÅŸer’i hukuka teslim olacaktır Ayrıca bu tasarı,  Kadınlarımızın Cumhuriyet Yasaları ile edinmiÅŸ olduÄŸu erkeklerle eÅŸit hakların da, bir dizi uygulama ile ellerinden alınacağının göstergesidir.
“Anayasa’ya açık aykırı bu taslak Meclis’te yasalaÅŸmadan derhal geri çekilmelidir”
Günümüz Türkiye’sinde kız çocuklarının küçük yaÅŸta evlendirilmesi gibi, TCK’da suç sayılan bir büyük toplumsal problem ile karşı karşıya olduÄŸumuz halde, bu problemin dayanağı olan yasaların suç saydığı bir eylem, ’din kurallarına dayalı evlilik birliÄŸi’ resmileÅŸtirilerek,  bu ve bunun gibi sorunlara yasal kılıf uydurulması esef vericidir. Resmi nikâh ile dini nikahın yarıştırılacağı bir ortam yaratılacağı da açıktır. Laik Devlet ve toplum düzenini tahrip etmeye yönelik, Anayasa’ya açık aykırı bu taslak Meclis’te yasalaÅŸmadan derhal geri çekilmelidir.
Meclis’teki muhalefet partilerini, taslağın genel kurula gelmemesi için birlikte mücadeleye ve tüm Cumhuriyete inanmış yurtsever kiÅŸi ve kuruluÅŸları birlikte kamuoyunu bilgilendirmeye ve mücadeleye davet ediyoruz. 2019, laik, demokratik Türkiye Cumhuriyeti’nin tüm devrimci yapısıyla yeniden kazanacağı yıl olmalıdır.

WHATSAPP Ä°HBAR HATTI 24-12-2019

gülücük0
hayran0
şaşkın0
üzgün0
kızgın0
  • EreÄŸli FM Mobil Uygulamalarımız Yenilendi!
    Hemen Deneyin!
İlk Yorumu Siz Yazın!
Yorum Yazın

Canlı Radyo