Kdz EreÄŸli Haber - Eregli FM Gazetesi

CHP’Lİ VEKİLDEN “DEVLET” VURGUSU

CHP’LÄ° VEKÄ°LDEN “DEVLET” VURGUSU

CHP Zonguldak Milletvekili Ünal Demirtaş, iş kazalarında hayatlarını kaybeden işçilerin yakınlarına devletin sahip çıkması gerektiğini bildirdi.


DemirtaÅŸ, yazılı açıklamasında, TBMM BaÅŸkanlığına, iÅŸ kazalarında hayatını kaybeden işçilerin yakınlarının kamuda istihdam edilmesi için kanun teklifi verdiÄŸini belirtti. Türkiye’de çalışma hayatında, son 16 yılda mevcut sorunların çözülemediÄŸi gibi, birçok ağır sorun daha eklendiÄŸini anlatan DemirtaÅŸ, ÅŸunları kaydetti:
Yanlış siyasi bir anlayışın ortaya koyduğu uygulamalar
“Bu sorunların en önemlilerinden biri de, ölümlü ve yaralanmalı iÅŸ kazalarıdır. Ãœlkemizde iÅŸ kazaları sosyal bir yara halini almıştır. Anayasa, ulusal ve uluslararası düzenlemelerle işçilerin yaÅŸam hakkını korumayı taahhüt eden AK Parti hükümetleri, bu taahhütlerini bu güne kadar yerine getirmemiÅŸtir. Bu taahhütlerin yerine getirilmemesinin bedelini ise işçiler, canları ile ödemektedir. Ä°ÅŸ kazası sonucu yaÅŸamının yitiren işçilerin geride kalan aileleri ise sosyal bir travma ile karşı karşıya kalmaktadırlar.
rtaya çıkan bu acı sonuç, yanlış siyasi bir anlayışın ortaya koyduğu uygulamalardan kaynaklanmaktadır. İşçi sağlığı ve iş güvenliği politikalarında yapılan yanlışlar işçileri ölüme mahkum etmekte, bu ağır sonuç sonrasında geride kalan aile bireyleri de kaderleri ile baş başa bırakılmaktadır.
Adalet vurgusu… Aynı hakların verilmesi…
Son yıllarda meydana gelen en fazla ölümlü ve en feci iÅŸ kazası olan Soma’daki 301 madencinin yaÅŸamını yitirdiÄŸi kaza sonrası çıkarılan kanun gereÄŸi AK Parti hükümeti ve devlet bu sorumluluÄŸunu kabul ederek, bu kazada yaÅŸamını yitiren maden işçilerinin eÅŸlerine veya çocuklarından birisine, eÅŸ veya çocuÄŸu yok ise kardeÅŸlerinden birisine kamuda istihdam olanağı tanınmıştır. Yine hükümet tarafından,10 Haziran 2003 ile 13 Mayıs 2014 tarihleri arasında madenlerde yaÅŸamını yitiren işçilerin aileleri aynı haktan yararlanacaklardır.
Ancak bu düzenlemeler çok doÄŸru olmakla birlikte eksiktir. Yukarıda belirttiÄŸimiz gibi son 15 yılda 20 binin üzerinde iÅŸ cinayeti meydana gelmiÅŸ ve bu durum sosyal bir travma halini almıştır. Bu sebeplerle iÅŸ kazalarında yaÅŸamını yitiren tüm işçilerin aileleri bu haktan süre sınırlandırması olmaksızın yararlandırılmalıdır. Bu durum Anayasanın 10. maddesinde belirtilen eÅŸitlik ilkesine de uygun olacaktır.”

WHATSAPP Ä°HBAR HATTI 24-12-2019

gülücük4
hayran1
şaşkın0
üzgün0
kızgın0
  • EreÄŸli FM Mobil Uygulamalarımız Yenilendi!
    Hemen Deneyin!
İlk Yorumu Siz Yazın!
Yorum Yazın

Canlı Radyo