Kdz EreÄŸli Haber - Eregli FM Gazetesi

CHP, fındık üreticisine sahip çıktı!

CHP, fındık üreticisine sahip çıktı!

CHP’nin Karadeniz Milletvekilleri: “Biz, küresel sermayenin deÄŸil fındık üreticisinin yanındayız”


TBMM’ye önerge veren aralarında CHP’nin Zonguldak Milletvekilleri Åžerafettin Turpcu ve Ãœnal DemirtaÅŸ’ında olduÄŸu partili pek çok vekilin, fındık üreticilerinin sorunlarına çözüm aradıkları bildirildi.
CHP’nin Avukat kimlikli Zonguldak Milletvekili Ãœnal DemirtaÅŸ, yazılı açıklamasında CHP Genel BaÅŸkan Yardımcısı Ordu Milletvekili Seyit Torun, Zonguldak Milletvekili Åžerafettin Turpçu, Giresun Milletvekili Bülent Yener BektaÅŸoÄŸlu, Samsun Milletvekilleri Hayati Tekin ve Kemal Zeybek, Tokat Milletvekili Kadim Durmaz, Sinop Milletvekili Barış Karadeniz, Trabzon Milletvekili Haluk PekÅŸen, Artvin Milletvekili UÄŸur Bayraktutan, Bolu Milletvekili Tanju Özcan, Bartın Milletvekili Muhammet Rıza Yalçınkaya ve Sakarya Milletvekili Engin Özkoç ile birlikte TBMM BaÅŸkanlığı’na fındık üreticilerinin sorunları, fındıkta tekelleÅŸme ve fındık fiyatlarının düşmesiyle ilgili Meclis AraÅŸtırma önergesi verdiklerini belirtti.
Araştırılmasını istediler!
Açıklamaya göre, CHP’li vekiller, önergeleriyle fındık üreticilerinin yaÅŸadığı sorunların belirlenmesini, fındık üreticilerinin aleyhine olarak geliÅŸen fiyat  istikrarsızlığın nedenlerinin tespit edilmesini, fındık piyasasında serbest rekabet koÅŸullarının gerçekleÅŸip gerçekleÅŸmediÄŸinin ve yabancı ÅŸirketlerin tekelleÅŸme iddialarının araÅŸtırılmasını istedi.
Fındığın Türkiye ve Karadeniz Bölgesi için önemine iÅŸaret eden adları geçen vekiller, ortak düşüncelerinde, “Türkiye’nin fındık rekoltesi, yıllık ortalama 600 bin ton civarında olup, dünya fındık üretiminin yaklaşık yüzde 70’i Türkiye’de gerçekleÅŸtirilmektedir. Türkiye’de üretilen fındığın yüzde 20’si iç piyasada tüketilmekte, yaklaşık yüzde 80 de ihraç edilmektedir. Bu ihracattan yılda ortalama 3 milyar dolar gelir elde edilmektedir” ifadelerini kullandılar.
“Fındık fiyatları, küresel ÅŸirketlerin insafına bırakıldı”
Öte yandan, araÅŸtırma önergesinde, fındık fiyatının oluÅŸmasında ana etkenin rekolte miktarı olduÄŸu vurgulandı. Fındık rekoltesinin çok olduÄŸu yıllarda fındık fiyatlarının düşmesi, rekoltenin az olduÄŸu yıllarda da fiyatların yükselmesi gerektiÄŸine dikkat çekildi.  Ak Parti Hükümeti’nin yanlış politikalar uyguladığı ve Rekabet Kurulu’nun ise yanlış kararlar verdiÄŸi öne sürülerek Türkiye’de fındık fiyatlarında fiyat istikrarının tamamen ortadan kalktığı iddia edildi.
İşte, o önergede yazanlar!
“Önce Fiskobirlik devre dışı bırakılmış, ardından piyasaya yerli ÅŸirketler hakim olmuÅŸtur. Son yıllardaysa piyasaya hakim bu yerli ÅŸirketler, dünyada en büyük fındık alıcısı olan küresel çikolata ÅŸirketlerinin eline geçmiÅŸtir. Bununla beraber de, Türkiye’de üretilen fındığın fiyat belirlemesi de, ülkemizin fındık ihracatı da bu ÅŸirketler tarafından yapılmaya baÅŸlanmıştır. Bugün itibarıyla, fındık piyasası, tamamen yabancı ÅŸirketlerin, tüccar ve aracıların insafına bırakılmıştır.”
“Milyarca dolar haksız kar elde ediyorlar
CHP’li milletvekilleri, fındıkta stok fazla olunca ya da ihracatta bir daralma meydana geldiÄŸinde, fındık piyasasına hakim olan yabancı ÅŸirketler ve tüccarların, fındık fiyatlarını düşürdüğüne vurgu yaptı. AraÅŸtırma önergesinde, ayrıca şöyle denildi:
“Fındık fiyatının spekülasyonlar ile düştüğü durumlarda fiyatlara devletin müdahale etmemesi halinde, örgütlü olmayan fındık üreticisi korumasız bırakılmakta, fındık fiyatları aşırı ÅŸekilde düşmektedir. Yabancı fındık tekellerinin rekolte oyunlarına baÄŸlı olarak fiyat baskısı altında olan örgütsüz üreticiler maÄŸdur olmakta,milyonlarca dolar zarar etmektedir. Yani fındığı,Karadenizli köylümüz üretmekte, fiyatını fındık alıcısı küresel yabancı ÅŸirketler belirlemekte,ihracatını da bu yabancı ÅŸirketler yapmaktadır. Maalesef ülkemiz de milyarlarca dolar döviz kaybına uÄŸrarken, yabancı ÅŸirketler ve aracılar milyarlarca dolar haksız kar elde etmektedir.”
AK Partili Bakan ödül verdi
Açıklamada ayrıca 2016 yılında fındık rekoltesinin 468 bin ton gibi düşük bir seviyede gerçekleÅŸtiÄŸini belirten CHP’li milletvekilleri, kilogramı 20 lira olması gereken fındığın ancak 8 liraya alıcı bulabildiÄŸini öne sürdüler. “Ãœstelik fındığı bu kadar düşmesine sebep olan küresel ÅŸirkete AK Partili Gümrük Bakanı Bülent Tüfenkçi tarafından ödül dahi verilmiÅŸtir” denildi. Önergede, 2017’de fındığın kilogram maliyetinin girdilerdeki artışa baÄŸlı olarak yaklaşık 9 lira olduÄŸu hatırlatıldı.
“Bir kez daha sahipsiz bırakılmışlardır”
TMO tarafından fındık alım fiyatının 10,5 lira, Levant kalite fındık için 10 lira olacağı açıklandığı da ifade edilerek, “bu koÅŸullarda 2017 mahsulü fındığın piyasaya girmesiyle fiyatların Eylül itibarıyla 7-8 lira seviyelerine gerileyeceÄŸi öngörülmektedir. Fındık üreticileri, yüksek girdi maliyetleri ile baÅŸ etmeye çalışırken, tekelci piyasa koÅŸullarında manipülasyon yapılarak düşen fındık fiyatları ile AK Parti hükümeti tarafından bir kez daha sahipsiz bırakılmışlardır” ifadeleri kullanıldı.

WHATSAPP Ä°HBAR HATTI 24-12-2019

gülücük6
hayran0
şaşkın0
üzgün0
kızgın0
  • EreÄŸli FM Mobil Uygulamalarımız Yenilendi!
    Hemen Deneyin!
İlk Yorumu Siz Yazın!
Yorum Yazın

Canlı Radyo