ÇATUROĞLU, BASIN TOPLANTISI DÜZENLEDİ
AK Parti Zonguldak Milletvekili Faruk Çaturoğlu Basın toplantısı düzenledi. Gülüç Büyük Anadolu Otel’de düzenlenen toplantıya, Kdz. Ereğli Belediye Başkanı Hüseyin Uysal, Belediye Başkan Yardımcıları Ayhan Atay, Esra Alpago, Belediye Meclis Üyeleri, Ormanlı Belediye Başkanı Bayram Başol, AK Parti Kdz. Ereğli ilçe Başkanı Fatih Çakır, Alaplı İlçe Başkanı Mustafa Yavuz, İl Genel meclis üyeleri ve bazı muhtarların yanı sıra partililer katıldı.
“..BAŞKANLIK SİSTEMİ VE YENİ ANAYASA ŞART”
Çaturoğlu, Yeni Anayasa ve Başkanlık sistemi ile ilgili çalışmaların da meclis nezdinde yürütüldüğünü söyleyerek, “Bir Anayasa uyum komisyonu kuruldu ve buradan bu masayı terk edenler oldu, terk etmeyenler oldu. Biz arzu ediyoruz ki bütün partilerin işbirliği içerisinde buradan bir metin çıkaralım ve bunu halkımıza sunalım. Daha fazla dayanacak zaman da yok. Birileri kalkar birileri oturur. Kim oturuyorsa orada biz bu yürüyüşe devam ederiz. Ülkemizin gerçekten daha iyi noktalara gelebilmesi için Başkanlık sistemi ve Yeni Anayasa’nın da kaçınılmaz olduğunu belirtmek istiyorum.”diye konuştu.
Konuşmasının ilerleyen kısmında bölge için yürüttükleri yatırım ve projelerden de söz eden Çaturoğlu, bu çalışmaları eğitim, sağlık ve soysal hizmetler, kültür ve turizm, alt yapı ve ulaşım, sanayi-ticaret ve istihdam gibi alt başlıklara ayırarak şunları söyledi:
BEÜ EREĞLİ VE ALAPLI KAMPÜSLERİ
“Bülent Ecevit Üniversitesi Ereğli kampüsü için eski hastane yerinin süratle devrini gerçekleştirmiştik. Burada 2015 yılında bir takım çalışmalar yaptık, belediyemizin ve ticaret odamızın içerisinde olduğu. Buradan görseller ile ilgili müracaatlar yapıldı, şimdi proje için bir miktar ödenek ayrıldı. 2016 yılında da projesi bittikten sonra süratle inşaat ihalesi yapılacak ve fiilen kampüs inşaatı bu yıl içerisinde başlamış olacak. Yine bölgemiz için önemli olan 4 yıllık Turizm Fakültesi işimiz vardı. Biz bunu da takip ettik. Bakanlar Kurulundan imzaya çıktı, Başbakanımız imzalayacak ve Cumhurbaşkanının onayının ardından inşallah 2016-2017 yılına öğrenci kabulüne başlayacak. Ereğli’de 2015 yılında yapımı devam eden, 2016 yılı yatırım planında olan okullarımız var.
BEÜ Alaplı Kampüsü için de Alaplı Belediyesi’ne ait bir arazinin takas yolu ile üniversiteye kazandırılarak 1 ve 2 adet fakülte veya yüksekokulun 2017 yılında inşaatının başlaması planlanmakta. Bunun ile ilgili Rektör hoca ile temaslarımız devam ediyor. Yüksek Öğrenim Yurtları konusuna gelince Ereğli’de kiralama yöntemi ile 2 tane yurdumuz var. Gerek kaymakamlık gerek belediyemiz gerek ilçe teşkilatımız ile birlikte bir arazi arayışlarımız devam ediyor. Bu çalışmalar bittikten sonra kredi yurtlar kurumu tarafından yapılması için tekliflerimiz olacak. Alaplı’da en az 300 kişilik kız öğrenci yurdunun yapılması için 2016 yılı yatırım programına teklif edildi. İhtiyaç duyulan 700 metre karelik alan Alaplı Belediyesi’nden takas yöntemi ile alınacak.
SAĞLIK YATIRIMLARI
Sağlık ve sosyal hizmetler konusunda ise, Ereğli’de güzel bir Devlet Hastanemiz var trendi her geçen gün yükseliyor, sağlık kapasitesi ve kalitesi de yükseliyor. Buna ilaveten butik hastane bu bin metre kare alanda olacak ve bünyesinde 112 acil, 6 doktor, röntgen doktor laboratuar olan 12 saat hizmet veren bir yer planlanıyor. Kepez bölgesinde ana sağlık hedefimiz var. Ereğli Devlet Hastanesinin kreş sorunu var yazışmalar yapılıyor. Özel sağlık kurumlarının yapacakları yatırımlara da diğer yatırımlarda olduğu gibi destek vermeye devam edeceğiz ve bölgenin sağlık turizmine açılması için çaba harcayacağız. Alaplı’da biliyorsunuz bir hastanemiz var. Depremden önce yapılmış şimdi bu hastanenin yerine yeni bir hastane yapıyoruz. O hastanenin sınıfı da C seviyesine çıkıyor. Yeni bölümler ve yeni doktorlar gelecek. Hasta hizmetlerinin sağlık hizmetlerinin kalitesini seviyesini Alaplı’da da arttırmayı planlıyoruz.
BÖLGE KÜLTÜR VE TURİZMİ
Kültür ve Turizm konusunda, Ereğli Atatürk Kültür Merkezi şuandaki mevcut durumu ile ihtiyaçları giderme noktasında biraz sıkıntı arz ediyor. Bunun için belediye proje yaptı. Bu proje kültür ve turizm bakanlığına sunuldu ve tekrar değerlendirilmesi için belediyeye gönderildi, üzerinde çalışılıyor. Kültür Bakanımız da bu konuda temas içerisindeyiz. Yine Zonguldak merkez ve ilçelerini kapsayan kültür ve turizm envanterinin çalışmasını yaptırmayı planlıyoruz. Bunu Batı Karadeniz Kalkınma Ajansı Genel Sekreterimiz ile görüştük, böyle bir çalışma hizmet alım yöntemi ile yapılacak. Bizim bölgemiz turizm konusunda zengin bir bölge ama bakılmamış. İnanç, deniz, doğa turizmi var her türlü turizme elverişli bir yer. Bazı il ve bölgelerimiz gibi sadece güneşe ve kuma dayanan bir şeklimiz yok, yaylalarımız bile var. Bunları bir konsept halinde düşünüyoruz.
ALEMDAR GEMİSİ’NE ’ İSTİKLAL MADALYASI’ TALEBİ
Alemdar Gemisi vakası var. Türkiye Cumhuriyeti’nin Kurtuluş Savaşı’ndaki tek deniz savaşıdır. Bunun ile ilgili Alemdar Gemisi’ne İstiklal Madalyası verilmesi için Savunma Bakanlığımıza başvuruda bulunduk, ilgili bir kanun teklifi sunup inşallah bu madalyayı bu müzeye getireceğiz.
ALT YAPI VE ULAŞIM
Alt yapı ve ulaşım ve çevre konusunda ise burada biliyorsunuz iki ana alterimiz var. Bunlardan bir tanesi Ereğli-Zonguldak yolu, bunun 2017 yılı sonunda bitmesi planlanıyor, hummalı bir çalışma var. Özellikle hastane kavşağı, Kepez, Kandilli arasında ve diğer ayrımlarda hem satıh hem tünel çalışmaları devam ediyor. 2 tane firma çalışıyor bu yol üzerinde. Bizim için ikinci olmazsa olmazlarımız arasında olan Ereğli-Devrek karayolu. Bunun da 2018 yılı sonunda bitirilmesi planlanıyor yeni bir heyelan ve aksilik olmaz ise. Burada yol yapmak zor. Zonguldak’ın coğrafyası bu açıdan sıkıntılı. Yapılan yollarda meşakkat çekiyoruz. Yeniden bir ihale ile burasının tek bir firmaya verilmesi planlanıyor. İnşallah bu aşamada yeni bir aksilik olmaz diye düşünüyoruz. Alaplı-Ereğli çevre yolu etüt proje çalışmaları devam ediyor. Alaplı balıkçı barınağından giriyor, OSB’yi yarıp hastane yoluna çıkıyor. Bu gerçekleştirildiği zaman şehir içi trafiğini de önemli bir miktarda azaltacak bir proje. Diğer taraftan Yığılca-Alaplı bağlantısı yolu etüt çalışmaları devam ediyor.
Çeşitli köy ve mahalle bağlantı yollarımızın sorunları var. Cepler var, ufak tefek köprü bağlantıları var bunlar ile ilgili çalışmaları hem belediye, hem özel idaremiz, hem karayolları sürdürüyor. Alaplı Mollabey alternatif sahil yolu projesi var. Kısmen başlanmış belli bir aşamaya gelmiş, 2016 yılı bütçesine alınmış vaziyette.
Alt yapı dediğimiz için Kdz.Ereğli Belediyemizin limanı var. Bir takım işler yapılması gerekiyor Ulaştırma Bakanlığına ilettik. Alaplı Gümeli içme suyu barajı yol inşaatı başladı, yakın bir tarihte gövde inşaatı başlayacak. Ormanlı ve Çaylıoğlu gölet inşaatları da sürüyor. Kızılcapınar içme su hattı devam ediyor. Ereğli-Gülüç dere ıslah çalışmaları ve köprü inşaatı yapılması burada bir takım mevzuatlar var. İhaleye hazır vaziyette. Kabasakal deresi ıslah çalışmaları ihalesi bitti şuanda ölçüm çalışmaları devam ediyor yakın zamanda inşaata başlanacak. Kavvukkavla ve Kocaman’da ıslah çalışmaları var. Bu bölgede 2019 yılının sonuna kadar 18 milyarlık bir yatırım ile nerede dere var ise ıslah edilmesi çevre düzenlemesi ve göletlerin yapılması planlanıyor. Alaplı mendireği için de Ulaştırma Bakanlığının alt yapı bölümüne müracaatta bulunduk. Toplu konut çalışmaları devam ediyor. Ormanlı’da yakın bir tarihte arsası temin edildi bir örnek proje hayata geçecek. 100 civarında konutun yarısı emeklilere yarısı da normal taleplilere verilmek üzere. Ereğli ve Alaplı ilçelerinde de arazi üretildiğinde bu çalışmaları yapmakta herhangi bir sıkıntı yok. TOKİ Başkanının söylediğini söylüyorum, sıkıntı yoksa 3 ayda kazmayı vuruyoruz diyor. Ereğlimizin eski çöp depolama alanı için çevre ve şehircilik bakanlığına proje sundu belediye biz takip ediyoruz. Ayrıca katı atıkların depolanması için de Bakanımız ile birlikte Orman ve Çevre Bakanlığına giderek yer talebinde bulunduk.
KENTSEL DÖNÜŞÜM
Kentsel dönüşümü arzu ediyoruz bölgemizde. Kentsel dönüşümden biz bir iki binanın yıkılıp yeniden yapılması değil de büyük bir alanda büyük bir planlama yapılmasını anlıyoruz. Bu noktada çalışmalarımız olacak. Yerel yöneticilerimiz ile görüşeceğiz. 24 saat canlı yaşanabilir bir çevre için bu çalışmalara ihtiyaç var.
ALAPLI BALIKÇI BARINAĞI
Ereğli ve Alaplı’da balıkçı barınaklarımız var. Bunların işletmesinde sıkıntılar var. Özellikle Alaplı’da orayı işleten kooperatifin mali imkansızlıklarından dolayı temizleyemiyorlar. Bakanlık tarak gemisini gönderiyor ama bunun masraflarını yakıt ve yağ masraflarını ilgili işleticinin sağlaması gerekiyor. Alaplı’da bu imkan olmadığı için temizlenemiyor. Bu konuyla ilgili 1 Kasım’dan önce bir kanun teklifinde bulunmayı dahi düşündük. Bakanlık bizim paralelimize gelmiş durumda. Belediye sınırlarında ise belediyenin de dahil olduğu kooperatifin de dahil olduğu bakanlığın da dahil olduğu bir yönetim modeli. Belediye sınırları dışında ise içerisinde özel idarenin, tarım bakanlığı ve balıkçı kooperatifinin bulunduğu yeni bir yönetim modeli üzerinde çalışma yapılıyor. Bunun için kanun değişikliği planlanıyor. Alaplı balıkçı barınağındaki balık lokantalarının durumunu da çözebilecek bir gelişme.
TARIM VE HAYVANCILIK
Önem verdiğimiz fasıllardan biri de tarım ve hayvancılık. Çünkü bizim bu bölgenin sanayi geçmişi geleceği olduğu kadar tarımsal geçmişi geleceği de var. Çünkü bu bölgenin en büyük geçim kaynaklarından biri fındıkçılık. Bunun ile ilgili önemli çalışmalar yapıyoruz. Zonguldak’ta tarımsal kalkınma ve destekleme kurumu kuruluyor. 42 İl’de geçerli olan Avrupa Birliği kaynaklı bu. Kurulduktan sonra Zonguldak’ta da geçerli olacak. İlçelerimizde bundan pay alacak. Biliyorsunuz tarımsal destekler, devletin destekleri yüzde 50, yüzde 50 hibe oluyor. Bunda yüzde 70’e kadar yükselebiliyor. Fındık ile ilgili önemli tekliflerde bulunduk hem Plan Bütçe Komisyonunda hem de Bakanlık nezdinde. Biliyorsunuz fındık değeri düşük, yüksek tartışmalar var. Bunun ile ilgili memnuniyet ile ifade ediyoruz ki bir takım çalışmalar var. Önümüzdeki sezon için faaliyete geçecek bunlardan biri fındıkta monopol piyasa hesabı. Görünürde yüzlerce binlerce alıcı varmış gibi görünüyor ama bütün bu alıcılar aslında 1 firmaya hükmediyor, bu rekabet kurulunda görüşülüyor. Yine fındıkta biliyorsunuz rekolte tahminini hem ihracatçılar birliği açıklıyor hem de ziraat odaları açıklıyor. Haliyle de herkes kendini yontuyor. Ziraat odası fiyatlar artsın diye düşük açıklıyor, ihracatçılar da fiyatlar düşüsün diye yüksek açılıyor. Bu konuya da bakanlık el koydu. Haziran ayında rekolteyi Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı belirleyecek. Tek bir otorite belirleyecek. Fındıkta alan bazlı destekler var. Biz bu desteklerin tarlaların geliştirilmesi için önerdik. Fındık stratejik bir üründür. Girdilerinin tamamı yerli ve yüzde 80’i de ihracat yapılıyor. Tarım ve Hayvancılık Bakanlığına toplam 3 bin 71 tane uzman tarımsal kalkınma için işe alınacak. Biliyorsunuz Alaplı ilçemizde Çamcılar köyünde defneyaprağından organik sabun üretimi var. Onlara da maddi manevi destek olmaya devam edeceğiz. Fındıkta en önemli konulardan biri de emanete veriliyor, emanete verildiğinde de fındığın para yapmasının imkanı yok. Bugün fındık var deniliyor ya var olan fındığın yüzde 90’ı emanette. Lisanslı depoculuğa önem vereceğiz. Hem Ticaret Bakanlığımız hem de tarım bakanlığımız bu konuda önemli çalışmalar yapıyor.
Ereğli’nin simgesi olan Osmanlı Çileğinin üretimi için bunu Tarım Bakanlığında da söyledim, talep var ama üretim yok. Osmanlı çileği talep var, üretim yok, yine kestane balı talep var üretim yok. Demek ki bizim hem kestane balı olayına hem de Osmanlı çileğinin üretilmesi olayına ağırlık vermemiz gerekiyor. Bunları yaparsak bu bölge ekstra gelir kaynağı sağlamış olur. Bal ormanları oluşturuyoruz. Alaplı Ziraat Odamız meşhur karaçatlak üzümünün yaşatılması için bir çalışma yapıyor, yine çavuş üzümü vardı onun canlanması için de proje çalışması yapma çabasındayız. Bu bölge verimli bir bölge. Bu bölgede zeytinciliği de geliştirebiliriz.
TERSANELER
Sanayi Ticaret ve İstihdam konusunda; Karadeniz Ereğli bölgesinde 7 adet, Alaplı’da 1 adet tersaneye bedelsiz yer tahsisi yapıldı. Ama ne yazık ki 2008’e kadar çok iyi gitti şartar, 2008’den sonra da dünya krizi ticaretin dağılması, gemi ihtiyaçlarının tekrar yükselmesi sonrası da hazır siparişler de iptal edilmiş oldu. Tersanecilik sektörü Ereğli’de olduğu gibi Türkiye’nin çeşitli yerlerinde de sıkıntıya girdi. Bu noktada şartları yerine getiremeyen tersaneciler var onlar ile ilgili yeni bir çalışma yapılıyor. 5018 kapsamından bu işletmeler çıkarılacak yeni yasaya uydurulacak. Yeni tasarıda da kira bedeli karşılığında bu işin devam etmesi ön görülüyor. Kira bedeli olarak da cironun yüzde 1’i kadar bir kira ödenmesi isteniyor. İş yaparsa kira ödeyecek iş yapmıyorsa kira ödemeyecek. Böyle 2-3 firma var bölgemizde onlar da bu şekilde işletmelerini devam ettirme şansı yakalayacaklar. Hurda teşviki ve gemi tasarım teşviki sağladık bu bölgedeki yatırımcılar bundan faydalanacak. Kredi Garanti Fonundan yeterli teşviği olmayanlara teminat desteği sağlıyor. Bunu tersaneciler için iki katına yükselttik. Tersane amaçlı limancılık tersanelerin limancılık faaliyetinde de konulması talebi var bunlar da imar sorunu devam ediyor.
MİLLİ GEMİ PROJESİ
Biz şöyle bir şey yapacağız bunu hem plan bütçe komisyonunda görüştüm hem de bakan ile görüştük. Milli Savunma Bakanımız İsmet Yılmaz’dan çok yakın bir zamanda randevu talep edeceğiz bu tersaneciler ile bir toplantı yapacağız. Amacımız da şu Türkiye’de milli savaş gemileri projesi var. Teknoloji olarak alt yapısı da müsait ise bu bölgede üretilmesi için talepte bulunacağız. Tersaneciler ile bir Ankara çıkartması yapacağız.
YAT ÜRETİM İHTİSAS PROJESİ
Öte yandan Alaplı bölgemizde uzunca bir süredir gündemde bulunan ama şuanda konuşulmayan bir proje var. Yat Üretim İhtisas Projesi, imar planına işlendi canlandırıp hayata geçirmek istiyoruz. Plan Bütçe Komisyonu görüşmelerinde İstanbul ziyaretinde tene ve yat fuarını da gezdim, oradaki ciddi üreticiler ile konuştuk. Alaplı’da böyle bir durum oluşturulursa gelebileceklerini belirttiler. Katma değeri çok yüksek olacak. Özellikle Alaplı ve yakın köylerinin geleneksel mesleğidir yatçılık. Aynı zamanda göçü tersine çevirecek en önemli sebeplerden bir tanesidir diye düşünüyorum.
OSB
Organize Sanayi Bölgesi biliyorsunuz Ereğli’de 1, Alaplı’da da henüz faaliyete geçmemiş 1 OSB’miz. Ereğli’deki OSB’de bütün tahsisler yapılmış yüzde 60 seviyesinde. Yatırımcıları buraya davet ediyoruz gelmeyenlerin de ayağına gitmeye hazırız. Ereğli OSB’nin içerisinde bir arsa tahsisi yapıldıktan sonra özel bir müteşebbis tarafından bilim teknik koleji yapılması planlanmaktadır. Sanayi içerisinde çalışacak bir bilim teknik koleji Türkiye’de az sayıda var. OSB ve devletten para çıkmayacak, sadece OSB arsa tahsisi yapacak işadamı okulu gerçekleştirecek.
ALACAĞZI KÖMÜR İŞLETMESİNDE SON DURUM
Kandilli’de, Alacağağzı kömür işletmesi var, HEMA bir dönem işletti 850 kişi burada çalışıyordu, HEMA’nın çekilmesi ile bu 850 kişi işsiz kaldı. TTK, HEMA’nın çalıştırdığı bu alanı geri aldı. Burada yeni ihale çalışmaları yapılıyor ancak sanıyorum yeni ihale çalışmalarında rödevans işletmecileri için devletçe verilecek kararların bakanlar kurulu tarafından açıklanması var, onu bekliyorlar. O destekler buradaki iştahı arttıracak veya azaltacak. Alaplı ilçemizde yakında bir Halk Bankası şubesi açılacak. Daha önce vardı, kapanmıştı. Genel Müdüre rica ettik yer tespit çalışmaları sürüyor.
BATI KARADENİZ KALKINMA PROJESİ
Bizde bu bölgeye BAKAP’ı istiyoruz açık ve net. Başbakanımız Ahmet Davutoğlu, BAKKA Genel Sekreterine bu konunda çalışma yapması talimatı verdi. Batı Karadeniz Kalkınma Projesi. Zonguldak, Bartın, Karabük, Sinop ve Kastamonu’yu kapsayan bir proje. Bir de yine istihdam noktasında gündeme aldık biliyorsunuz; Soma ve Ermenek’de biz bunun TTK ve maden işletmelerinde yer altı maden işletmelerinde şehit olanların yakınlarına verilmesi için de talepte bulunduk bunun için de gerekirse bir kanun teklifini meclise vermek istiyoruz. Bu konuda 700-800 kişi var, değişiklik olursa bunların alınması var.
ERDEMİR METALURJİ FAKÜLTESİ
Bölgemizin bir gerçeği de Erdemir. Erdemir’i konuşmadan biz Ereğli ve Alaplı’yı Zonguldak’ı konuşmuş olmayız. Basına da yansıttık; Erdemir’in bizzat Bilim ve Sanayi Bakanımız Fikri Işık buraya geldiğinde bizzat orada yönetim kurulu başkanları ile verilmiş olan 50. Yıl hatırasına bir Metalürji Fakültesi sözü var. Biz halen bu sözün yerine getirilmesini kamuoyu adına bölge halkı adına takipçisiyiz, yapılana kadar da takip edeceğiz. Bu söz verilmiştir bunun şahitleri vardır. Gizli kapaklı bir iş değildir, yerine getirilmesi gerekir. Erdemir gibi Türkiye Cumhuriyeti’nin güzide bir kuruluşunun bu sözünün altında kalmayacağını düşünüyoruz. Erdemir’in bu bölgede iş yapan esnafımız ve sanayicimize daha fazla ilgi ve alaka göstermesi gerektiğini düşünüyoruz. Erdemir’den zaman zaman hayret ettiğimiz uygulamalar duyuyoruz bu bizi ürkütüyor.
Bu bölgenin bir önemli konusu da Ereğli ve Alaplı bölgesinde talaşlı imalat, makine ve makine parçası imalatı var. Madenlerde bir modernizasyon yatırımları yapılması söz konusu. Amasra müessesinde yapılmış Çekoslavakya’dan gelen aparatlar ve makinalar kurulmuş biz bakanımıza bu aparatlar ve makinelerin Ereğli, Alaplı ve Zonguldak bölgesinde yapılabileceğini ifade ettik. BAKKA özellikle bu bölgede bir makine imalat sanayi üzerine kümelenme modeli geliştirmeye çalıştı. Ekonomi Bakanlığı, Kalkınma Bakanlığımız, BAKKA’nın ortak yaptığı bir çalışma idi. Zonguldak valiliği de buna destek veriyordu, bu yeterince ilgi görmedi. Bu ilgi görmedi diye biz bu konuyu bir tarafa bırakacak değiliz. Bu konunun takipçisi olacağız.”
“KRİTERLERE UYANLARA KAPIMIZ AÇIK”
Toplantının sonunda gazetecilerin sorularına da cevap veren Çaturoğlu, bir gazetecinin aralarında Gülüç Belediye Başkanı Gökhan Demirtaş’ın da bulunduğu bazı belediye başkanlarının AK Parti’ye geçeceği iddialarına yönelik sorusuna, “Zonguldak Milletvekilleri olarak bizim Ankara’da bütün belediye başkanlarımıza kapımız açık. Herkes bize gelirler burada söyleyebilecek bu tür niyetler talepler kamuoyunda konuşulmaktadır. Ama resmi bir davet henüz olmamıştır. Bu bağlamda tabi niyeti olan arkadaşlarımızın niyetleri değerlendirilecektir. Kriterlere uyanlara da partimize alınmasında herhangi bir sıkıntı yoktur. Genel Merkezimiz de aynı düşüncededir. “şeklinde cevap verdi.
İlk Yorumu Siz Yazın!