Başkan Uysal İlk Kez Ereğli FM’de Açıkladı
Kdz. EreÄŸli Belediye BaÅŸkanı Hüseyin Uysal, EreÄŸli FM’de yayınlanan ’Fikri Kapan’la burada konuÅŸalım’ programına konuk oldu.
91.7 frekansından yayın yapan EreÄŸli FM’de Salı günleri canlı yayınlanan Gazeteci Fikri Kapan’ın hazırladığı ’Fikri Kapan’la burada konuÅŸalım’ programının bu haftaki konuÄŸu EreÄŸli Belediye BaÅŸkanı Hüseyin Uysal oldu. Yaklaşık 2 saat süren programın ilk bölümünde görev süresince yaptığı çalışmaları ve bundan sonraki süreçte yapılacak olan projeleri açıklayan BaÅŸkan Uysal, aynı programın ikinci bölümünde 16 Nisan’da yapılacak olan Anayasa deÄŸiÅŸikliÄŸine iliÅŸkin 18 maddeyi tek tek anlattı.
Ä°ÅŸte BaÅŸkan Uysal’ın açıklamaları;
3 yıl halka hizmet noktasında kısa bir süre. Çünkü ortaya bir vizyon koyuyorsunuz ve o vizyona ulaşmanız yıllar alıyor. Örneğin, Kültürel Belediyecilikte sizin hedeflerinize ulaşmanız, hayallerinizi gerçekleştirmeniz, halkın beklentilerine, rüyalarına cevap vermeniz 10, 20 hatta 30 yıllar alabiliyor. Bence de Belediye başkanlığında üç yıl kısa bir süre, o kadar çabuk geçti.
BELEDÄ°YE’DE Ä°ÅžLER Ä°STEDİĞİM GÄ°BÄ° YÃœRÃœYOR
Bu süredeki zorluklardan en önemlileri de; göreve geldiÄŸimiz yerel seçimlerden sonra CumhurbaÅŸkanlığı Referandum süreci, 2 genel seçim yaÅŸadık, üzerine bir de olmaması gereken 15 Temmuz’da hain bir darbe giriÅŸimi yaÅŸadık. Åžimdi de halk oylamasına gidiliyor, bir de bunu yaşıyoruz. Yani 3 yıla sığan, bir dinamizm gerektiren siyaseten sürekli ortada bulunman gereken bir süreç yaÅŸadık. Ama bu arada halkımızın beklentilerine cevap vermek için gece gündüz çalışarak -ki göreve gelirken ’7-24 çalışacağız dedik- ve bu gerçek oldu. GediÄŸimiz noktada belediyemizde de iÅŸler istediÄŸim gibi yürüyor. Çünkü belediye çok çalışıyor. Zaten o yüzden, ’Meyve veren aÄŸaç taÅŸlanır’ misali belki de gelen taÅŸlama veya eleÅŸtirilerin sebebi de budur.
UYSAL OLMAK KÖTÜ BİR ÖZELLİK DEĞİL
Sözcükler illa ki ağzınızdan, bağırarak yüksek tonajlı çıkması gerekmiyor. Haklı olduğunuzu gerektirebilmeniz için kelimelerle derdinizi anlatabilirsiniz. Uysal olmak kötü bir özellik değil. Masada kalarak, sesinizin tonunun çok yükseltmeden de, yapmak istediğinizi veya isteklerinizi anlatabilirsiniz. Talepte bulunabilir, makamlara arz edebilirsiniz. Bağırarak, çağırarak iş yapmayı kabul etmiyorum, kişiliğime, aldığım eğitime, insanlığıma aykırı. Bağırarak hedefe ulaşılacağına inanan insanlardan değilim. Bir de, belediyedeki görev anında oturduğum masalarda verdiğimiz kararlarda o kadar uysal olduğumu nereden biliyorlar ki?
BELEDİYE BAŞKANLIĞI MAKAMI CEVAP VERME MAKAMI DEĞİLDİR
Belediye Başkanlığı makamı cevap verme makamı değildir. Bu makam halkın taleplerini isteklerini Belediyeden ve başkandan beklentilerini yerine getirme makamıdır. Belediye Başkanının nabzı, halkın nabzı ile aynı atmalı. Basının yer yazdığına cevap verme makımı da değildir. Karıştırıyorlar. Siyasiler, sivil toplum kuruluşları konuşabilir. Elbette onları söylediklerini okuyor ve duyuyoruz. Ancak, cevap verme gereği duymuyoruz. Ancak ararız, muhatabımızı arayıp, işin doğrusunu anlatırız.
BÄ°Z YAPTIKLARIMIZLA ORTAYA VÄ°ZYO KOYUYORUZ
Öncelikle; Güçlü ÇeliÄŸi, Osmanlı ÇileÄŸiyle, Asırlık Çınarlarıyla geleceÄŸin ÅŸehri yeni Karadeniz EreÄŸli’den bahsediyoruz. Biz yaptıklarımızla ortaya bir vizyon koyuyoruz. Görev ilk geldiÄŸimizde Belediye Hizmet Binası’nı yeni yerine taşıdık. Bu sayede belediyenin bütün birimlerini aynı çatı altında toplayarak disiplinli ve organize bir çalışma içine girdik.
BELEDÄ°YEMÄ°ZE 50 YIL HÄ°ZMET VERECEK ÅžANTÄ°YEYE KAVUÅžTUK
Ä°kincisi ise; Gülüç Irmağın yanındaki 22 dönem arazide, günün ÅŸartlarına cevap vermeyen bir Belediye ÅŸantiye alanımız vardı. Bu bölge ÅŸehrimizin giriÅŸ kapısıydı ve ÅŸehirlerin giriÅŸ kapılarına çok önem verilir. Buradaki Åžantiyeyi Belen Mahallesi’nde yaklaşık 14 bin metrekare alana taşıdık. Bu alanda 1000 metreküp hafriyat, 3000 metreküp de taÅŸ duvar yaptık. Ana binaları, eÄŸitim salonlarıyla birlikte belediyemize 50 yıl hizmet verebilecek modern bir ÅŸantiye alanına kavuÅŸtuk.
Eski Şantiye alanı yanındaki itfaiye alanımız talebe cevap vermiyordu; Kışla Sanayi Sitesi içerisinde merkez istasyon olmak üzere bu sorunu da aştık. Coğrafyanın genişliğinden dolayı bir istasyon da Belen Mahallesi bölgesinde oluşturduk. Bu sayede gerek bölgemizde, gerekse köylerimizdeki afetlere, kazalara, hızlı ulaşabilme imkanı sağladık. Bu birimimize 32 metre bomlu yeni itfaiye araçları kazandırdık. Gerek denizde, gerekse karadaki itfaiye hizmetlerinde eğitimli personelimizle Karadeniz Bölgesinde en iyi itfaiye birimine sahip olduğumuzu iddia ediyorum.
UZUNMEHMET’E AHDE VEFA…
Uzunmehmet Anıtı; yıllardır söylenir, konuÅŸulur. Buradaki Anıtımızı yeniledik, çevre düzenlemesini yaptık. Uzunmehmet bizim tarihi bir deÄŸerimizdir. Kestaneci Mahallemizde doÄŸmuÅŸ büyümüş, kömürü bulmasıyla da bölgemize ve ülkemize sanayileÅŸmenin baÅŸlaması ve Erdemir’in ilçeye kurulmasının baÅŸaktörlerinden biri Uzunmehmet’tir. Biz de Uzunmehmet’i yaÅŸatmalı, gereken saygıyı göstermeliyiz düşüncesiyle olması gereken çalışmayı yaptık.
ÇAY BAHÇELERİ DOLUP, TAŞIYOR
Biliyorsunuz; Sahil’deki iki çay bahçesini halkımızın hizmetine açtık. YeÅŸil alanları da artırarak halkın oturacağı alan haline soktuk. Buradaki Çınar AÄŸaçlarını da özgürleÅŸtirdik. Özellikle yaz aylarında Su Ãœrünleri ve Çınaraltı mevkisindeki Çilek Kafe’ye halkımız büyük ilgi gösteriyor. Ä°nsanlarımızın yürüme alanları geniÅŸletildi. Bir de yürüyen insanlar Polisevi sonrasında denizi göremezlerdi, ama ÅŸimdi görmeye baÅŸladılar.
TERMÄ°NALÄ° TAMAMLADIK AMA..!
Göreve geldiÄŸimizde yüzde 30’u yapılmış haldeki Terminal binamızı tamamladık. Ancak, tamamlanmasına raÄŸmen (karayollarınca yapılacak olan) yan yollarız tamamlanmadığı için hizmete açmıyoruz. Zira, güvenli giriÅŸ-çıkış olmadıkça olası kazalar meydana gelebilir. Kaldı ki, yeni terminalimizden 3-4 kez Hac uÄŸurlaması yaptığımızda da, yoÄŸunlaÅŸan araç trafiÄŸi ile tehlikeli boyutlar oluÅŸtuÄŸunu gördüm. Terminalin açılabilmesi için yan yolların bitirilmesi lazım. Biz ise belediye olarak yapmamız gerekenleri yapıyoruz.
ŞEHİT ÖMER HALİSDEMİR BULVARI
En önemli yaptıklarımızdan biri de eski adı Çetin Apatay Bulvarı olan, 15 Temmuz’dan sonra ise “Åžehit Ömer Halisdemir Bulvarı” olarak deÄŸiÅŸtirdiÄŸimiz güzergahta ciddi bir düzenleme çalışması yaptık. Buradaki çalışmalarımıza sadece yol geniÅŸlemesi olarak bakanlar vardı. Burada yol geniÅŸlemesinin haricinde yaya kaldırımları düzenlendi, araç kalabalıklığı ortadan kalktı. Burada oluÅŸan görüntü insanın içini rahatlatıyor. Bir de yol çalışmaları sırasında ’AÄŸaç Katliamı yapılıyor’ denildi. Bu güzergahta, ÅŸehir içinde olmaması gereken ÅŸekli düzgün olmayan, nasıl ekildiÄŸi bile belli olmayan çirkin görüntü yaratan aÄŸaçları kestik. Bunların yerine ise 120 adet Sığla ve Oya aÄŸaçları diktik, çöp atık kanteynerlerini deÄŸiÅŸtirdik.
Bu hizmeti gerek ilçemizde yaşayan, gerekse ilçe dışından gelenler çok beğeniyorlar, tebrik ediyorlar.
GÖZTEPE KÖPRÜSÜ YAPILACAK
Åžehit Ömer Halisdemir Bulvarı’nın Göztepe Köprüsü’nden sonra yol daralıyor, Bun nedenle köprünün yenilenmesi çalışmalarına da baÅŸladık. Çünkü köprü mevcut haliyle inanılmaz derecede çirkin bir durumda. Önümüzdeki günlerde ihalesine çıkacağız ve yeniden inÅŸa edilecek köprüyü güzel bir ÅŸekilde tamamlayacağız.
TERCÄ°H EDÄ°LEN YOL OLDU
Ereğli-Kandilli yolu yılların sorunuydu. Oradaki sadece kenarları, dağları düzenleyip, yolu genişletebilmek içi 2 ay makineleri alıştırdık. Şimdi ise harika bir yol oldu, bütün Kandilli bölgesi bu yolu kullanıyor. Çok da beğeni topluyor, insanlarımız teşekkür ediyorlar. Burada en önemlisi ise Ereğli-Kandilli yolu 5 kilometre kısalmış oldu.
ARTIK KAZALAR OLMUYOR
Gökme Köprüsü’nün eski halini hatırlayın; virajlı ÅŸekilde devam ediyordu. Özellikle bahar mevsiminde çevredeki yeÅŸil alanlardan dolayı karşıdan geleni göremiyorsunuz. Kış aylarında ise buzlanma olduÄŸundan kayan araçlar dere yatağına devriliyorlardı. Bu köprüyü de geliÅŸli, gidiÅŸli, görüş alanı da geniÅŸ olarak yaptık. Åžimdi Allah’a şükür kaza olmuyor.
Ben buna sadece köprü olarak da bakmıyorum, ekoturizmi bu bölgede yapacaksın. Bunun için de yolları hazırlaman lazım. EÄŸer bu güzergahtaki küçük esnafımızın ticaretini canlandırmak istiyorsan, bölgeye gidiÅŸi, halkın yaÅŸamını kolaylaÅŸtırmak lazımdı., biz de onu yaptık. Biz buna kültür, EreÄŸli’nin tanıtımı olarak bakıyoruz.
CADDE DÃœZENLEMELERÄ°MÄ°Z SÃœRECEK
Cadde düzenlemelerimiz yapılıyor; bu yıl da en az 4-5 tane ciddi cadde düzenlemelerimiz olacak. Her mahalleye asfalt, kilit parke, beton, bordür, taş duvar, derz gibi hizmetlerimizi eşit şekilde yaptık.
3 yılda 60 bin ton asfalt döktük. bu yıl da 60 bin ton asfalt dökeceğiz. Mümkün olduğu kadar asfaltsız yolumuz kalmasını istemiyoruz.
ÇARŞIYI SEL BASMAYACAK
Çarşımız, esnafımızın bulunduğu yer yağmur yağdığında, oluşan sel nedeniyle esnafın iş yerlerini sular basıyordu. O geceki yağışta çarşıda inceleme yapmaya çıktım, siz de denk gelmiştiniz. Üzüldüm, vatandaş (esnaf) sattığı ayakkabıları yerden topluyordu. Logarlar kapalı diye anlatıldı ancak ben, logarların temizlendiğini biliyorum. Ekiplerimizin de yaptıkları incelemede, Caddede sel basmanın problemi, dere yatağında yükselen ve sert akan su nedeniyle, çarşı içindeki kanallardan akan su dereye karışamadı, hatta geriye tepme oldu. Bunun önlemini aldık, Orta Cami mevkisinde menfez çalışmasını tamamladık. Yedekleme olarak da çarşı içine bir kanal daha yaparak, dere yatağına daha yüksekten bağlanmasını sağladık. Bu vesileyle dere yatağındaki su yükselse de, bağladığımız kanal seviyesine çıkmadığından yağmur sularının dereye akmasında sıkıntı olmayacak. Bundan sonra dere taşmadığı sürece çarşı içini inşallah su basmayacak.
SU HATLARI YENÄ°LENDÄ°
Yeraltına dev yatırımlar yaptık. Halbuki, (akıllı belediye baÅŸkanı yerin altına yatırım yapmaz, çünkü görünmez’ denir. 3 yılda 105 kilometre içme suyu ve kanalizasyon hattı yaptık. Bu büyük bir çalışma. Biz bu çalışmayı yaptık ama 31 mahallenin 24’undeki içme suyu hatlarının tamamını deÄŸiÅŸtirdik. Yani 49 bin abonemizin, yüzde 85’e tekabül eden 42 bininin içme suyu hattı yenilendi. Hedefimiz, 2017’de yüzde 100’e ulaÅŸmaktır. Artık ilçemizde asbestli boru kalmıyor.
YENÄ° MAHALLELERE YATIRIM
Göreve geldiğimizde Bölücek, Çimenciler, Hamzafakıhlı ve özellikle Dağlar mahallelerinde 3 kanalizasyon yoktu. Biz, bu mahallelerimiz belediye sınırları içindeyse kanalizasyon gibi çağın gereği olan bir hizmet değil yerin altına gömülse de bu hizmeti yaparız dedik, isterse hiç kimse görmesin. Hemen de çalışmalara başladık.
7 TERFÄ° Ä°STASYONU YAPILDI
Ä°lçemize 17 kilometre yaÄŸmur suyu ve su kanalları yaptık. 7 Adet terfi istasyonu yaptık. Ä°lçemizdeki coÄŸrafi koÅŸullar nedeniyle terfi istasyonları yapılması gerekiyordu, Allah’ın izniyle de baÅŸardık.
KÄ°RALAMAKTANSA KENDÄ° ARACINLA…
Görev geldiğimizde araç kiralama hizmet alımı yapılıyordu. Yeni kanun çıktığı zaman araç kiralamanın belediyemize zarar getireceğini düşündük. Bazı hizmetleri belediye karşılayacaksa, o zaman aracımızın sahibi olalım dedik. Bilimsel çalışmalarını da yaptırdığım bu çalışma sonunda belediye olarak inanılmaz derecede karlı çıktık.
Kendi imkanlarımızla, 62 adet araç ve iÅŸ makinesi satın aldık. Bu çok önemli bir olay. EreÄŸli Belediyesinin ÅŸu ana araç parkı kendi ölçeÄŸi üzerindeki belediyelerden çok daha iyi. Hele hele bizim nüfusumuzdaki belediyelerin tamamından en iyiyiz, Bizden büyük belediyelerde bile olmayan bir araç ve iÅŸ makinesi mevcudumuz var. Göreve geldikten sonra Hükümet desteÄŸiyle Devlet’ten de 2 adet araç hibesi aldık. Bu konudaki desteÄŸinden dolayı Çevre ve Åžehircilik Bakanımız Sayın Mehmet Haseki’ye de saygılarımı ve şükranlarımı sunuyorum.
KARLA MÃœCADELEYE CÄ°DDÄ° YATIRIM YAPTIK
2014’de göreve geldiÄŸimizden sonraki kış ayında kar yağışı ile elimizdeki imkanlarla mücadele etti. Ancak ilerleyen dönemde karla mücadele için 3 adet CSB, 2 adet kar küreme bıçağı, 2 adet zincir paletli tuz serici, 2 adet kar küreme kovası, bir sürü de ekipman aldık. Bunu çok önemsiyorum. Çünkü kar yağışlarında gece saatlerinde DaÄŸ evleri bölgesinde özellikle oradaki evlatlarımızı seyrettim. Araç gidiyor, saÄŸ ve solunda ellerinde kürek olan kardeÅŸlerimiz yola tuz atıyorlar. Bu çaÄŸda böyle bir ÅŸey olabilir mi dedim ve bir metre küp olan tuzlama kapasitemizi 15 metreküpe çıkardık. Kim ne derse desin. Hastane ve ana arterler ile mahallerimizin ana caddelerinde karla mücadele çalışmalarımızı hakkıyla yerine getirdik.
Zabıtamızla, itfaiye müdürlüğümüzle hastalarımızın, ihtiyacı olanları yerlerine ulaştırdık. Sadece kar temizliği ile kalmadık.
ARTIK KORKU YAÅžAMIYORUZ
EreÄŸli’nin coÄŸrafi yapısı yüksek ve kıvrımlıdır. Vatandaşımızın ulaşımlarında daha rahat ve güvenli olabilmeleri için bu tür güzergahlarda12 kilometre, karayolları vasıflarına haiz oto korkuluk yaptırdık. Ben bile aracımla seyir ederken artık kendimi güvendi hissediyorum. Güldere Muhtarımız, mahallelerindeki yüksek kesimdeki bir yoldan yuvarlanan insanın cesedine 3 günde ulaÅŸamadıklarını anlatmıştı. Åžimdi ise hem araçlar, hem de insanlar güvenli yolculuk yapabiliyorlar. Bizim için güvenlik çok önemli, estetiÄŸe de önem veriyoruz. Para bulunur ama güvenlikten asla taviz veremeyiz, vazgeçmememiz de lazım.
GÖRÜNTÜ KİRLİLİĞİNİ KALDIRDIK
Åžehir giriÅŸinde (Kışla Mahallesi) kapalı futbol sahası vardı. Tam bir görüntü kirliliÄŸi… Altında atölye mi, konfeksiyon maÄŸazası mı var, ne olduÄŸu belli deÄŸildi. Burada yaptığımız çalışma ile sentetik çimi dahil yenileyerek açık saha haline getirdik, ışıl ışıl oldu. Tabi ki spor ve yeÅŸil alanlarını önümüzdeki günlerde arttığını göreceksiniz. Çünkü alt yapı yatırımlarımız bitmek üzere. Her tarafı yeÅŸil yapmaya gayret ediyoruz. Çünkü yeÅŸil gören insanın içi rahatlar, negatif enerjisi pozitife döner. Göreve geldiÄŸimizde 130 bin metrakere olan yeÅŸil alan 3 yıl sonra 250 bin metrekareye çıktı. 37 adet yeni çocuk parkı yaptık. En iyi çocuk parkı, evime en yakın olandır. Her dakika sahilde mükemmel de olsa olan park deÄŸil.
KENT MÃœZESÄ°NE 5 BÄ°N ZÄ°YARETÇİ…
Göreve geldiÄŸimizde kent müzemiz belli bir aÅŸamaya gelmiÅŸti. Göreve seçildiÄŸimiz 2014 Mart’ından 8 ay kadar sonra eksikleri tamamlayarak Kent Müzemizi açtık. Bu konuda emeÄŸi geçenlere, eski belediye BaÅŸkanımız da teÅŸekkür ediyoruz. En azından bir yol almıştır. Biz de alınan yollara ’hayır’ demedik, eksik olanları tamamladık. Biz yapılan iÅŸlere teÅŸekkür ediyoruz. Ama ben göreve geldiÄŸimde ’ihmal edilmiÅŸ bir coÄŸrafya, ihmal edilmiÅŸ hizmetleri’ de gördüm. CıbıroÄŸlu ailesine de, verdikleri bina dolayısıyla teÅŸekkür ediyorum. 3 yıl sürede müzemizi 5 bin kiÅŸi ziyaret etti.
ÇÖZÃœM MASALARI, AKILLI DURAK…
Belediye ait çözüm masalarımız başladı ama en önemlisi, Akıllı Durak dönemini başlattık. Bunu bütün mahallelerimize yayacağız. Artık cep telefonlarından durakları takip edebileceksiniz.
GÖKLERÄ° Ä°NLETEN BÄ°R CAMÄ°…
Kent meydanı projemiz; şu gözle bakılmasını istiyorum. Bu bölgeye biz alışveriş merkezi yapmıyoruz, gökdelenler de yapmıyoruz, Biz, Kent Meydanına 2 katkı otopark ve 1800 metrekarelik alana oturacak ve gökleri inleten bir cami yapmak istiyoruz. Bundan da vazgeçmeyeceğiz. Bu konuda bizlere destek verenlere teşekkür ediyorum.
Ä°NÖNÃœ PARKI’NA YENÄ° YÃœZ
Kent Meydanı’nın alt kısmında kalan Ä°nönü Parkı da, nostaljik köprülerle geçiÅŸleri saÄŸlayarak, derenin de daha temiz, düzenli, açık, yeÅŸil alanı olan hatta o alanlara inilebilen ÅŸekliyle düzenlenebilen güzel bir meydan haline gelecek.
OLMAZSA OLMAZIMIZ PAZARYERÄ°
Göreve geldiğimizde merkez pazaryerinin mahkeme süreçleri vardı. Burada yıllarca ekmeğini kazanan esnafımızın buradaki haklarını yok sayamayız, koruyacağız dedik ve dava, onların lehine sonuçlanması düşüncesiyle müdahil olmadık. Şimdi ne oldu? İlçemize huzur geldi. Pazaryeri köklü bir kültürdür. Bu kültürden vazgeçemeyiz. Çocukluğumuzda en mutlu olduğumuz an pazara gitmektir, ama bu değişim olduğu zaman o mutluluğu yakalayamayız.
Çocuklarımızın azara gitme mutluluÄŸunu yaÅŸamaları gerekir. Hatta, pazardan alış veriÅŸ yaparak, “üzerimde para yok, akÅŸam geçerken babam verecek” denilebilecek zamanlar gelecek. Pazarcı esnafımız büyük kazanç demiyorum, gerçekten helal kazanç peÅŸindeler. Dolayısıyla pazaryerini yıkmıyoruz, tamamını rehabilite edeceÄŸiz. Bunun çalışmalarına da baÅŸladık. Çalışmaları da yerinde rehabilite edeceÄŸiz. Öncelikle tuvaletleri güzel bir hale getirdik çocuk bakım odası yaptık. Ve tuvaletleri halkın ücretsiz kullanımına açtık. Bakımlarını da belediye yapacak.
SoÄŸuk havalarda kapalı pazaryerinde durulmuyordu. Ä°ki kapı yaptırarak, esnafımızın da halkımızın da soÄŸuktan etkilenmesini önledik. Bu yılın en geç 10 ayına kadar çalışmaları bitireceÄŸiz. BaÄŸlık Mahallesi’ne çıkışta vatandaÅŸların yürüyebilecekleri yaya kaldırımları oluÅŸturulacak, araçların rahat geçiÅŸleri saÄŸlanacak. Pazaryerindeki 550 yıllık 2 adet Çınar AÄŸacı’nı da ortaya çıkaracağız. Her ÅŸeyi yapabilirsiniz ama 550 yıllık çınarı nasıl büyüteceksiniz?
ANITLAR KURULU KARAR IBEKLENÄ°YOR
Fetih Binamızı Anıtlar Kurulu ile birlikte takip ediyoruz, görüşmeler devam ediyor, inşallah binayı yapmamızda da her hangi bir problem olmayacak.
İHALEYE ÇIKIYORUZ
Yüzme Havuzumuzda her ÅŸey tamam, yakında ihaleye çıkacağız. Uzun Kum Caddesi’ndeki 4 dönümlük arazide kurulan Çocuk dünyası ile gençlik merkezimiz bu yılın ilk 6 ayında tamamlanıyor. Çınaraltı’ndaki Anıt’ın olduÄŸu yerler temizleniyor. O bölgede süresini belirlediÄŸimiz ÅŸekilde çalışmalar baÅŸlayacak ve halkımız oralarda daha rahat gezebilecek.
AKM ARTIK YETMÄ°YOR
Atatürk Kültür Merkezi’nin (AKM) mevcut hali ilçemize hizmet olarak yeterli cevap veremiyor ama bu konudaki dertlerimiz birazcık azaldığında yeni projeye baÄŸlantılı çalışmalar baÅŸlayacak. Bu konuda gerekli talimatları verdim. AKM binamız da çağımızın, 2017’lı yıllara uyan güzel bir bina yapacağız.
YENÄ° PÄ°KNÄ°K ALANI…
Sarıkorkmaz Mahallesi’ndeki 16 dönüm araziye, piknik, mesire alanları yapmayı tasarlıyoruz. Çünkü Kestaneci piknik alanı yetmiyor, piknik alanlarımızı çoÄŸaltacağız.
ÇÖPLÜK İÇİN SÖZ ALINDI
Asıl önemli olan Kırmacı mahallesindeki çöplük alanı… Burası 1950’den beri kullanılıyor. Sayın bakanlarımızla konuyu paylaÅŸtım, burada da ilk defa paylaşıyorum; bu alanda yılda iki-üç defa yangın çıkıyor, gaz sıkışmasından patlamalar oluyor. Buradan geçen, çöp atan, bir ÅŸey arayanların olduÄŸu sırada yangın çıksa, patlama olsa bunun vicdani sorumluluÄŸunu kim üstlenecek? Bu soruna samimiyetle, kısa zamanda çözümlemek için net tavrını koyan Çevre ve Åžehircilik Bakanımız Sayın Mehmet Özhaseki’ye bir kez daha teÅŸekkür ediyorum. Belediye baÅŸkanlığından geldiÄŸi için derdimizi anlıyor. Bu konuyu önemli bulduÄŸu, bizleri desteklediÄŸi ve gerekli talimatları verdiÄŸi için Sayın Bakanımıza teÅŸekkür ediyorum.
SAKÄ°NDERE’YE YENÄ° ÇEHRE
Sakindere’de çevre düzenleme çalışmalarımız sürüyor. Buradaki sorun büyük. BaÄŸlık Mahallemizin nüfusu 20 bin 800… Nüfusu Alaplı ilçemizden büyük. Bu bölgedeki insanımız ulaşım için dar bir yolu kullanıyor. Bazılarının ’buraya viyadük yapsak mı’ türünden söylemleri var. Hayal peÅŸinde koÅŸmayalım. Bu bölgede zemin kaymaları yaÅŸanıyor. 150 metrelik alanda 2 araç yan yana geçemiyor. Yayalar ise saÄŸlıklı yürüyemiyor. Dereden bu kadar yaÄŸmur ve kara raÄŸmen su yok. En önemlisi ise toprağın kayması. Burada, dere yatağındaki bir evin bedelini ödeyerek istimlak ettik. Åžimdi burada yol geniÅŸleme çalışması yapıyoruz. Burasının rehabilite edilmesi ÅŸart, farz, Allah’ın emri. Buradaki çalışmaları önemsiyorum. Çalışmalarda bizi yalnız bırakmadıkları için DSÄ° Genel Müdürlüğü ve Bölge müdürlüğümüze de teÅŸekkür ediyorum.
GÜLÜÇ-KEPEZ YOLU
Göreve geldiÄŸimizde, Gülüç Köprüsü ile Kepez Mahallesi arasındaki EreÄŸli-Zonguldak yolu kötüydü. Buralarda ’Karayolların aittir’ ÅŸeklinde yazılar yazılıydı. Biz, Karayollarında çalışan müteahhit firmaya, her türlü desteÄŸi vereceÄŸimizi söyledik, verdik te… Ortak çalışmayla da yol yapıldı. Elbette eksikleri var. Bu konuları, milletvekillerimiz aracılığı ile bakanlıklarımıza sürekli görüşüyoruz. Potbaşı mevkisindeki Tırların geçiÅŸ sorununu çözüm için çalışıyoruz.
Ä°LK DEFA EREÄžLÄ° FM’DE AÇIKLADI
Bölücek-Kaptaş bölgesinin, hatta alaplıya bağlı köyleri Potbaşı mevkisindeki yolu kullanıyorlar. Bu yoldan en az 30 40 muhtarlığa bağlı araçlar kullanıyor. Artı, o bölgedeki sanayiye giden araçlar da bu bölgeden geçiyor. Ama yüz yıldır kullanılan yol kapatıldı. Ağır tonajlı taşıtlar dahil, mahalle yolundan geçiyor. Küçük araçlar geçse kimse bir şey demeyecek. Tırlar geçiyor, Bu tırlar da İstanbul istikametine dönerken buradaki ışıklarda (sinyalizasyon) kaldıkları için tehlike arz ediyor. Bu sorunları yetkililere anlattık. Bu konuda bize yardımcı olunacak. Buradan bir yan yol açacağız.
Elmatepe ve Kavaklık Mahallelerimizde de ana yola baÄŸlantı sorunu var. Özellikle Kavaklık mahallesi bölgesindeki araçlar, çarşı istikametine dönüş için YeÅŸiltepe mevkisindeki ışıklara kadar gitmek zorunda kalıyorlar. Buradaki kavÅŸak yoÄŸunlaşıyor. Bu da, aynı istikamette bulunan hastaneye ulaşımda sıkışan trafik nedeniyle aksamalar yaÅŸanmasına neden oluyor. Bu konuda çalışıyoruz. Biz. EreÄŸli’nin alternatif yolları 100 yıl yetecek ÅŸekilde planlıyoruz.
EREÄžLÄ° BELEDÄ°YESÄ°NE DEVREDÄ°LECEK
Kızılcapınar Barajı’ndan getirdiÄŸimiz içme suyu Sülemanlar (Subaşı) köyünde Devlet Su Ä°ÅŸleri (DSÄ°) Genel Müdürlüğümüz tarafından, Orman ve Su Ä°ÅŸleri Bakanlığımız tarafından çok güzel bir tesis yapıldı. Bu çalışmalar kısa sürede EreÄŸli Belediyesi’ne devredilecek. 25 kilometrelik hat döşeme çalışması da tamamlanma aÅŸamasına geldi. Halen ÅŸehir merkezinde Göztepe Köprüsü altında süren çalışmalar, Kirmanlı Mahallesine gelindiÄŸinde bitmiÅŸ olacak.
ÃœNÄ°VERSÄ°TE KAMPÃœSÃœNDE SON DURUM
Eski Zonguldak Milletvekilimiz Ercan Candan Bey ile baÅŸladığımız Bülent Ecevit Ãœniversitesi (BEÃœ) Karadeniz EreÄŸli Kampüsü’ne yönelik çalışmalarımızı o dönemler BaÅŸbakan olan Sayın CumhurbaÅŸkanımız Recep Tayyip ErdoÄŸan’a vererek baÅŸlattık. Aslında bu konuda emeÄŸi geçen, kendisine ’Gizli kahraman’ dediÄŸim, eski TBMM BaÅŸkanımız Zonguldak Milletvekilimiz Köksal Toptan’a buradan şükranlarımı arz ediyorum. Çünkü asıl dosyayı helikopterde BaÅŸbakanımıza verip, ben de kendisini telefon ile aradığımda ’o iÅŸlem tamam’ diyerek ilk müjdeyi veren kiÅŸidir. Daha sonraki dönemde ise baÅŸta Sayın Milletvekilimiz Faruk ÇaturoÄŸlu olmak üzere sayın milletvekillerimiz konunun takipçisi olmuÅŸlardır. Sayın milletvekillerimize, TSO’ya sendikaya, sivil toplum kuruluÅŸlarına, emeÄŸi geçenlere bir kez daha teÅŸekkür ediyorum. Çünkü üniversite kampüsü konusu çok önemli. Bu konuda da belediyemiz her türlü desteÄŸi veriyor. Tabi bu konuda en büyük desteÄŸi verenlerden biri de Sayın BEÃœ Rektörü Prof. Dr. Mahmut Özer’dir. Kendisine de ayrıca teÅŸekkür ediyorum.
GENÇLERE YATIRIM…
Göreve geldiÄŸimizde Gençlik Merkezimiz yoktu, bu konuda yer tahsisinde bulunduk. Gençlik Merkezi kazandırıldı. Butik Hastane kurulması amacıyla 2 ayrı yer gösterdik. Gülüç Irmağı’nın yeni bir yaÅŸam alanı olması yolunda çalışmalarımız sürüyor. Derenin taÅŸmasına karşı DSÄ° Bölge Müdürlüğümüz gerekli çalışmaları tamamladı. Yine Kabasakal Deresinde çok önemli çalışmalar yapıldı.
DOÄžALGAZ VE ENERJÄ° YATIRIMLARI
Göreve gelmemizden sonra 96 kilometre doÄŸalgaz hattı döşendi. Yapılan çalışmalar ve 18 inçlik çelik borularla deÄŸiÅŸtirilen hat sayesinde önümüzdeki yıllar içinde yetmeyeceÄŸi konuÅŸulan doÄŸalgaz yeter hale geldi. Bu arada, en önemli alt yapı yatırımlarımızdan bir tanesi, doÄŸalgaz, enerji hattı ile içme suyu ÅŸebekesi çalışmalarıdır. Sayın Milletvekilimiz ÇaturoÄŸlu ile birlikte Sayın Enerji Bakanımız Berat Albayrak’a gittik. Bu sayede Bölücek’teki trafodan eski hastane binaların olduÄŸu mevkideki açık hava trafo 31,5 Kw’ya çıkarıldı. Ä°nÅŸallah önümüzdeki yıllarda EreÄŸli’de elektrik kesintileri yaÅŸanmayacak. Bunlar bilinmeyen,toprağın altına gömülen, ’niçin yapıldığı da’ sorgulanan hizmetlerdir.
BÄ°LARDOCULARIN TEÅžEKKÃœRÃœ…
Sivil Toplum KuruluÅŸlarının tamamı ile iyi iliÅŸkiler içerisindeyiz. Ä°lçemizdeki 12 spor kulübüne de gerekli yardımları yapıyoruz. (Fikri Kapan’ın, Antalya’daki 3 Bant Bilardo Åžampiyonası’na EreÄŸli’den katılan 10 sporcuya Uysal’ın saÄŸladığı desteÄŸe sporcuların teÅŸekkür etmesini hatırlatması üzerine) Yaptıklarımız için teÅŸekkür ediliyoruz ama yapılmayanlar için de yakamıza yapışılmasını isteyen insanlarız.
ÖZEL DERNEKLERE ÖZEL MEKAN
Göreve geldiÄŸimizde Muharip Gazilerimizin nerede oturdukları bile belli deÄŸildi. ’Muharip Gazilerimizi nasıl ihmal etmeyiz, nasıl onlar onurlarına yakışır bir yaÅŸam saÄŸlarız’ı kendimize sorduk. Gazilerimize güzel bir yer tahsis ettik, daha da güzellerin layıklar. Åžu anda çok mutlular. Kızılay ve YeÅŸilay derneklerimize de yer tahsisimiz oldu. Kızılay’ı ne zaman hatırlıyoruz? Kan ihtiyacı olduÄŸunda… BaÅŸka zaman hatırlamıyoruz. Peki bu arkadaÅŸlar nasıl görev yapacaklar? Hangi zevkle, hangi aÅŸkla? Muhtarlar DerneÄŸimize de inanılmaz güzel bir yer verdik. Artık muhtarlarımız birlik ve beraberlik, içinde, bir birlerinin tecrübelerinden de faydalanarak hizmet verecekler. Bu arada, Aynı ÅŸekilde Åžehit Aileleri Dul ve Yetimler DerneÄŸi’nde, onlara yakışır ÅŸekilde bir binayı bu yaz vermek için hazırlıklarımız devam ediyor.
BÄ°LÄ°M ÅžENLİĞİ UYSAL’IN ’VAZGEÇİLMEZÄ°’
Bilim ÅženliÄŸi’ni önemsiyorum. Çağımız bilim çağı, toplumun itici gücü bilim diyoruz. Mayıs ayındaki Osmanlı ÇileÄŸi Åženliklerinde baÅŸlattığımız Bilim ÅženliÄŸi’nin üçüncüsünü bu yıl yapacağız. Bir önceki dönem BaÅŸbakanımız Sayın Prof. Dr. Ahmet DavutoÄŸlu’nun elinden ’Özel Jüri’ ödülümüzü aldık. Biz, bilime önem veren bir belediyecilik anlayışını benimsiyoruz, bilimden kopamayız. GeçtiÄŸimiz günlerde katıldığımız EMIT fuarında da ilçemizi en güzel ÅŸekilde temsil ederek beÄŸeni aldık.
ENGELLÄ°LERSÄ°Z OLMAZ
Engellilerimizden asla vazgeçemeyiz. Engelli Koordinasyon Kurulu kurduk. Zaten her fırsatta onlarla beraber oluyorum, davetlerine katılıyorum. Engellilerimiz, akülü araçlarını şarj edebilmeleri için sahil bandına şarj istasyonlarımızı kurduk. Engelli spor takımlarımızı oluşturduk.
YAÅžLILAR, YARDIMLAR…
YaÅŸlılarımıza, evlerindeki temizlik hizmetlerimiz devam ediyor. YaÅŸlılarımıza saygı göstereceÄŸimizi her zaman söylüyorum. YaÅŸlı ve engellilere verdiÄŸimiz ücretsiz ulaşım sözümüzü de yerine getirdik. EÄŸitimi ise asla ihmal etmedik. ’SaÄŸ elin verdiÄŸini sol el görmeyecek’ anlayışı içerisindeyiz. Okul, eÄŸitim ve camilere yaptığımız hizmetleri yapılan mahalleliler ve oradan faydalananlar biliyor. Ama biz bunları reklam panolarına asıp da ’eÄŸitime şöyle yaptık’ demiyoruz. Belediyemizde gıda ve giyim bankası kurduk, çok da güzel gidiyor. Buradan ihtiyacı olan ailelere, vatandaÅŸlara yardımcı oluyoruz. ÇeÅŸitli etkinliklerde ikram çeÅŸmeleri kurduk. Çevre temizliÄŸine çok dikkat ediyoruz. Elektronik atık toplama yerleri kurduk, atık pil gibi malzemelerin zararlarını da okullarda eÄŸitim vererek anlatmaya çalışıyoruz. Çevre ve halk saÄŸlığına gerekli önemi veriyoruz. Belki de Türkiye’nin en iyi veterinerlik hizmetini sunuyoruz. Buradan da çalın ekibe teÅŸekkür ediyorum. Çünkü bu konuda tüm çevre il ve ilçelerden teÅŸekkür alıyoruz. Zabıta birimlerimize çağın gerektiÄŸi düzenlemeleri yaptık. Mezarlık hizmetlerimiz gayet güzel gidiyor. Çevremize duyarlıyız, biliyorsunuz Halep’e 6 tır yüklü yardım gönderdik. Daha önce de Filisten’den gelen kardeÅŸlerimize gerekli desteÄŸi saÄŸlamıştık. GeçtiÄŸimiz yıl da Bayırbucak Türkleri’ne kömür ve diÄŸer yardımlarda bulunmuÅŸtuk. Yardım konusunda her zaman yanımızda olan BeÅŸir DerneÄŸi’ne de teÅŸekkür ediyorum.
15 TEMMUZ VE SÃœRECÄ°
Tabi ki 15 Temmuz süreci önemliydi. Karadeniz EreÄŸli olarak 27 gün Demokrasi nöbetlerimizi tuttuk. ’Hâkimiyet Milletindir’ dedik.
KENTSEL DÖNÜŞÜM ŞART
EreÄŸli’nin kesinlikle Kentsel Dönüşüme ihtiyacı var. Özellikle Ören Yenimahalle Bölgesindeki Kentsel Dönüşüm konusunda ihtiyaç olduÄŸunu biliyorum. Åžehrimizdeki yapıların da eskidiÄŸini biliyorum. Bunu da bir program haline almamız lazım. DiÄŸer il ve ilçelerde bu çalışma daha erken baÅŸlamış olabilir. Belki de diÄŸer sorunlarının çoÄŸunu halletmiÅŸlerdir. Ama biz hala enerji, su, belediye hizmet binası gibi sorunlarla uÄŸraşıyoruz. Bunun yanı sıra Kentsel Dönüşüm konusunda da ekibimizi oluÅŸturduk, çalışmalar yapılıyor.Bir yandan, ilçemizin geçmiÅŸten kalan hizmetlerini tamamlayarak, ama bir yandan da günün ÅŸartları neyi gerektiriyorsa; yani iki koldan gidip, aynı hizada buluÅŸturma peÅŸindeyiz. Bundan sonra göreceksiniz; bütün bizden ileri ilçeleri yakalayacağız ve geçeceÄŸiz.
FUTBOLDA LÄ°G ATLAYACAÄžIZ
Futbolda ÅŸu iddiayı ortaya koyalım; önümüzdeki sezon bir üst lige çıkacak takım yapacağız. Bu ligde durduÄŸumuz yeterli. Ä°lçemiz de henüz buna (bir üst lige) hazır deÄŸildi. Dolayısıyla bu hizmetlerimiz de gerçekleÅŸtiÄŸi zaman ÅŸehrimize gelen insanlar, EreÄŸli’ye maç harici de gidilebilecek bir ilçe diyebilecekler. Ä°ÅŸte turizme de bu ÅŸekilde bakıyoruz.
ŞENLİKLER TEKLİFLERE AÇIK
Osmanlı Çileği Şenlikleri içinde yer alacak çeşitli teklifler geldiğinde değerlendiriyoruz. Biz her zaman spor ve sporcunun yanındayız.
REFERANDUM SÃœRECÄ°
BaÅŸkan Uysal’ın 16 Nisan’da yapılacak Refarandum sürecine iliÅŸkin açıklamalarının detayları birazdan…
İlk Yorumu Siz Yazın!