Kdz EreÄŸli Haber - Eregli FM Gazetesi

“Yeryüzüne çıkmayacaklar”

“Yeryüzüne çıkmayacaklar”

CHP Zonguldak Milletvekili Ãœnal DemirtaÅŸ, Türkiye TaÅŸkömürü Kurumu’na baÄŸlı müesseselerde çalışan işçilerin madenden çıkmama eylemi baÅŸlatması üzerine Armutçuk Müessesine gelerek yetkililerden bilgi aldı.


Kuyu dibinde eylemlerini sürdüren madencilerle telefonla da irtibat sağlayan Demirtaş, sonrasında Genel Maden İşçileri Sendikası Armutçuk Şube Başkanı Ali Eşitmez ve bazı madencilerle birlikte müessese önüne çıkarak basın açıklaması yaptı.
ÇEKİLİNCEYE KADAR DA EYLEMELERE DEVAM!..
Demirtaş, eylem haberini alır almaz bölgeye gelerek madencilerin halini hatırını sormak istediğini belirterek şöyle dedi:
“Durum hakkında müessese müdür yardımcımızdan ve sendika ÅŸube baÅŸkanımızdan bilgi aldım. Az önce içeriye girdik ve kuyu başında bir madenci arkadaşımızla irtibat kurduk. Yaklaşık 500 madenci arkadaşımız ÅŸuanda aÅŸağıda kuyunun dibinde eylem yapıyor. Neden bu eylemi yaptıklarını sordum arkadaÅŸlarımıza onların verdikleri yanıt da aynen ÅŸuydu; Türkiye TaÅŸkömürleri Kurumu’nun özelleÅŸtirilmesinin önünü açan torba yasadaki 58’inci maddenin geri çekilmesini istediklerini ifade ettiler. Bu madde geri çekilinceye kadar da eylemelere devam edeceklerini, yeryüzüne çıkmayacaklarını ifade ettiler.”
“ÇOK BÃœYÃœK TEPKÄ° VAR”
Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde 130 maddelik torba yasa görüşmelerinin sürdüğünü ve bu torba yasanın içerisinde Türkiye TaÅŸkömürleri Kurumu’nun uhdesinde bulunan maden ruhsatının bölünerek, parçalanarak müessese müessese özelleÅŸtirilmesine yol açabilecek bir hükmün de olduÄŸunu hatırlatan DemirtaÅŸ, konuÅŸmasını şöyle sürdürdü:

“Aslında torba yasa ilk çıktığında 58’inci maddeydi ÅŸimdi genel kurula giderken 51’inci maddeye dönmüş durumda. Åžuanda 51’inci madde ile ilgili hem madencimizin hem de Zonguldaklı’nın çok büyük tepkisi var. Neden tepkisi var; çünkü madenci madenlerin özelleÅŸtirilmesini istemiyor. Neden istemiyor bunu; çünkü özelleÅŸtirmenin ölüm olduÄŸunu düşünüyor. Bugüne kadar uygulanan özelleÅŸtirme yasalarına baktığımızda, rödovanslı sahalara baktığımızda işçilerin sürekli iÅŸ kazalarına maruz kaldığını ve öldüğünü görüyoruz. Dolayısıyla bir defa madenci ölmek istemiyor. Ä°kincisi burada madenlerin özelleÅŸirse madenlerin kapatılacağını düşünüyor madenci. Neden madenlerin kapatılacağını düşünüyor; çünkü ÅŸuan kurumun 14 bin 500 norm kadrosu var ama 7 bin 500 işçiye düşmüş durumda. Nerdeyse yarı yarıya bir rakam söz konusu. Bu ÅŸekli ile üretimin devam etmesi mümkün deÄŸil. İşçi açıkları giderilmeden üretim artması mümkün deÄŸil. Dolayısıyla özelleÅŸtirme yapıldığı takdirde de iÅŸten çıkartmaların devam edeceÄŸini madencinin iÅŸsiz ve aç kalacağını düşünmekteler. Biz de Cumhuriyet Halk Partisi olarak bu yasaya en sert tepkimizi parlamentoda ortaya koyduk, yine genel kurula geldiÄŸinde gereken sert tepkiyi göstereceÄŸiz. Genel BaÅŸkanımızın da bu konuda talimatı var. Bütün milletvekillerimizle madencinin arkasında kapı gibi duracağız. Madencinin istemediÄŸi hiçbir ÅŸeyin Zonguldak’ta yapılmasına müsaade etmeyeceÄŸiz.”
EŞİTMEZ, “BUYURUN GELÄ°N”
GMÄ°S Armutçuk Åžube BaÅŸkanı Ali EÅŸitmez de Türkiye TaÅŸkömürü Kurumu Armutçuk Müessesesi’nde gece ve gündüz vardiyasında çalışan toplam 500 maden işçisinin ocaklara kendilerini kilitlediÄŸini ve torba yasadaki yasa tasarısının geri çekilinceye kadar eylemin süreceÄŸini kaydetti.
EÅŸitmez, madenci ailelerinin sendikayı arayarak, “eÅŸlerimiz gelmiyor, kendilerini yeraltına kilitlemiÅŸler. Bizler de geleceÄŸiz" sözlerine "biz de buyurun gelin dedik” dedi.

WHATSAPP Ä°HBAR HATTI 24-12-2019

gülücük7
üzgün1
hayran0
şaşkın0
kızgın0
  • EreÄŸli FM Mobil Uygulamalarımız Yenilendi!
    Hemen Deneyin!
İlk Yorumu Siz Yazın!
Yorum Yazın

Canlı Radyo