Kdz EreÄŸli Haber - Eregli FM Gazetesi

TÜKENMEYE YÜZ TUTMUŞ MESLEĞİYLE DİRENİYOR

TÜKENMEYE YÜZ TUTMUŞ MESLEĞİYLE DİRENİYOR

Devrek`te yaşayan 86 yaşındaki ayakkabı tamir ustası zamana direnip mesleğini sürdürmeye çalışıyor. Çok uygun fiyatlara ayakkabı tamir eden Fahrettin Saraç, "Gereğinden fazla para alırsam Allah bana hesabını sorar" diyerek adeta insanlık dersi veriyor.


Zonguldak'ın Devrek ilçesinde yaşayan 86 yaşındaki ayakkabı tamir ustası Fahrettin Saraç kaybolmaya yüz tutmuş meslekler arasına giren ayakkabı tamirciliğini ilerlemiş yaşına rağmen sürdürmeye çalışıyor. 1945 yılında babasının mesleğini seçen ve o günden bu yana ayakkabı tamirciliği yapan tecrübeli usta devam ettirdiği meslek ile ilgili şunları söyledi:

"1945 yılında baba mesleği olan ayakkabı tamirciliğine başladım. O yıllarda Devrek'te bu iş iyi para kazandırıyordu. İlçemizde ayakkabı tamirciliği yapan yaklaşık 100 tezgah vardı sebebi ise o zamanlar madenlerde çalışan işçilere ve askeriyeye potin imal edip satıyorduk. Şimdiki gibi teknoloji mi vardı o yıllar? Karnımız doyuyordu. Şimdi teknoloji ilerledi bizim meslekte bitme aşamasına geldi. Eskiden vatandaş gelirdi yıpranmış ayakkabısına kösele yaptırır öyle giyerdi. Şimdi ise yırtık ve söküklerle işimizi yürütmeye çalışıyoruz. Yine de şükür. 50 kuruşa, 1 liraya tamirat yapıyorum. Fazla para alırsam Allah bana hesabını sorar. Devrek'te bu işi yapan bir elin parmaklarını geçmez eskisi gibi çırak falan da yetişmiyor. Yani sizin anlayacağınız tükenmeye yüz tutmuş meslekler arasına bizim bu meslekte giriyor yavaş yavaş."

WHATSAPP Ä°HBAR HATTI 24-12-2019

gülücük7
hayran0
şaşkın0
üzgün0
kızgın0
  • EreÄŸli FM Mobil Uygulamalarımız Yenilendi!
    Hemen Deneyin!
Sinan KORKMAZ

02 Kasım 2019 - 10:50

Hacı Amcaya uzu ömürler diliyorum. Bu tür meslekler israfı da önlemektedir. Örneğin, aldığınız ve yaklaşık üç yıldır kullanmakta olduğunuz bir ayakkabı bakım zamanı geldiğinde tamir ettirilirse şayet sizi uzun süre idare eder. Tamircilerin zamanla piyasadan çekilmesi olayı, seri imalat yöntemlerinin bilgisayar kontrollü üretim hatlarına dönüşmesiyle başlamıştır. Buna rağmen sanatını icra edenler vardır. Enteresan olanı ise bu tür dükkânlarda iş yaptırıp saçma sapan pazarlıklara kalkışan cimrice davranışlardır. Çarşıda, pazarda görürüz, üç kuruşluk mallar için esnafla didişenleri. İsrafı önlerken cimriliğe de kapı açmasak ne iyi olur.

Yorum Yazın

Canlı Radyo