HALK İZİN VERMEDİ
EREĞLİ
Zonguldak’ın Ereğli ilçesinde, cam üretim fabrikasının cevher zenginleştirme tesisi tanıtım toplantısında arbede yaşandı. CHP Zonguldak Milletvekili Ünal Demirtaş’ın da aralarında bulunduğu tesise karşı çıkan gurup ile İl Çevre Müdürlüğü görevlileri arısında uzun süren tartışmalar yaşandı.
Alınan bilgiye göre, Borcam Madencilik ve Sanayi adına Alacaağzı mevkisinde ki sahada yapılması planlanan Silis Kumu Ocağı Kapasite Artışı ve Cevher Zenginleştirme Tesisine ait ÇED yönetmeliği gereği halk bilgilendirme toplantı Kandilli beldesi Gökçeler mahallesinde gerçekleştirildi.
Zonguldak Çevre ve Şehircilik Şube Müdürü Hakan Farizoğlu’nun yönettiği toplantıda, gergin anlar yaşandı.
Zaman zaman kolluk kuvvetlerin araya girmesi olayların büyümesini önledi. CHP Zonguldak Milletvekili Ünal Demirtaş ve Kandilli Belediye Başkanı Mustafa Aydın’ın sök konusu firmaya yönelik sözleri uzun süre alkışlandı. Demirtaş, Terzi Köyü’nde kurulu fabrikaya ait toplantının Kandilli yerine yine Terzi köyünde yapılması gerektiğini savundu. Hakan Farizoğlu, çevrecilerin soruları ve vatandaşların tepkileri üzerine toplantıyı erteledi.
TOPLANTI, NİYE TERZİ KÖYÜNDE YAPILMADI?
CHP’nin avukat kimlikli vekili Ünal Demirtaş, yapılamayan toplantı sonrası gazetecilere açıklamasında, çevre katliamının yaşandığını öne sürdü. Bu durumu kabul edemeyeceğini ifade ederek şu sözlerle konuştu:
“Bugünkü toplantının amacı kapasite artırımı ile ilgili ÇED toplantısıydı. Peki bu kapasite artırımının yapılacağı yer neresi? Terzi Köyü’nün sınırları içerisinde. Peki tesis nerede? Yine Terzi Köyü’nün sınırları içerisinde. Peki tesisten çıkan silis kumları hangi köyün sınırları içerisinden gidiyor? Yaklaşık 3 kilometre boyunca Terzi Köyü’nün sınırları içerisinden gidiyor. Dolayısıyla bu toplantının yapılması gerek yer Terzi Köyü olmalıydı. Budan önceki iki ÇED toplantısı Terzi Köyü’nde yapılmıştı, üçüncüsünün de Terzi Köyü’nde yapılması gerekirdi.
KÖYLÜ ZARARI GÖRDÜ İDDİASI
Anladığımız kadarıyla Terzi Köyü’ndeki vatandaşlarımız bu şirketin doğaya, çevreye ve kendilerine vermiş oldukları zararı yakından gördükleri ve hissettikleri için; o zararı birebir yaşadıkları için tepki göstereceklerini düşünerek maalesef Valilik bu toplantıyı Gökçeler’e almıştır. Bu toplantının yeri yanlıştır, bu toplantı yetkisiz yerde yapılmıştır. Dolayısıyla Terzi Köyü’nde yapılmayan bu toplantı da yasa dışıdır.”
Demirtaş, bundan sonraki sürecin sorulması üzerine konuşmasında ise toplantının ertelendiğini belirterek, “halka hiçbir bilgilendirme yapılmadı. Kamu görevlileri tarafından bölge halkının itirazları dinlenmelidir. Burada kamu görevlileri Borcam Şirketinin avukatlığını yapmamalıdır. Bu toplantının Terzi Köyü’nde tekrarlanması gerekir, biz bunu talep ediyoruz” dedi.
BELEDİYE BAŞKANI BİR BİR SORDU!!!
Kandilli Belediye Başkanı Mustafa Aydın ise madenciliğe karşı olmadıklarını, işlemlerin belirlenen kanunlara göre işlemesi gerektiğini anlatarak şöyle dedi:
“Burada en değerli alanlarımızdan bir tanesi Ereğli’den Zonguldak’a kadar bütün halkımızın kullandığı Alacaağzı Bölgesi. Biz madenciliğin yapılmasına karşı değiliz. Bunun kuralları var, devletimizin açıkladığı kuralların yanında hepimizin bildiği çevrecilerin uyguladığı kurallar.
Bu şirket normal şartlar altında çalışmıyor. Bölgemize ve halkımıza verdiği zarar ortada. Alana verdiği zarar ortada. Halka şuanda hiç güven vermiyor. Soruyoruz, bugüne kadar halk için ne yapmış bu şirket? O kısmını geçtik; kullanacağı alanda halkın sağlıklı denize girmesini, çevreden faydalanmasını, nefes almasını sağlayacak şekilde önlem almış mıdır? Bugüne kadar yaptığı atıkları nereye bırakmıştır?
MUHTAR UYARDI
Son olarak Terzi Köyü Muhtarı Ali Yalçında, yaşanan olayı Çernobil faciasına benzeterek, “bugünler için şükredelim. Yarın, çocuklarımız ne şekilde doğacak düşünün” dedi.
İsa Ayçiçek
21 Temmuz 2017 - 10:30
SEL OLDUĞUNDA FOTOĞRAF ÇEK,DENİZE AKAN ÇAMURLU SUYU BAHANE EDEREK KAPASİTE ARTIŞI YAPIP İŞÇİ ALIM HAZIRLIKLARINDAKİ ŞİRKETİ AYNI KANDİLLİ DE OLDUĞU GİBİ ÇALIŞAMAZ HALE GETİR ,SAF KÖYLÜM BENİM NE ÇABUK DOLMUŞA BİNER