ERKEKLERDE BAĞIRDI: “KADINIZ”
Zonguldak’ın EreÄŸli ilçesinde, 8 Mart 1857’de kadınların ilk kez baÅŸkaldırdığını tarihten itibaren geçen 161 yıllık sürede, kadının toplum içerisindeki rolü ve çalışma koÅŸullarında deÄŸiÅŸen bir ÅŸeyin olmadığını söyleyen bir gurup kadın, slogan attılar.
Karadeniz EreÄŸli Kadın Platformu Sözcüsü Hamide Ä°pek, "8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü" dolayısıyla Devrim Bulvarı Atatürk Anıtı’nda düzenlenen törende yaptığı konuÅŸmada kadınların, söz, yetki ve karar mekanizmalarından dışlandığını bildirdi.
Ölüyorlar… Tecavüz ediliyorlar…
Türkiye’de cinayet, taciz ve tecavüz vakaların önüne geçilemediÄŸini belirten Ä°pek, "ülkemizde kadın cinayetlerinde yüzde bin 400, cinsel taciz ve tecavüzün yüzde 38, cinsel istismarın yüzde 53 oranında artışına yol açan, kadını yok sayan politikaların sonucudur. 2017 yılında 409 kadın erkekler tarafından öldürüldü, 332 kadına cinsel ÅŸiddet uygulandı, 387 çocuk istismara uÄŸradı, 20 çocuk öldürüldü. Basına yansıyan vakalar sonucu oluÅŸturulmuÅŸ bu sayıların gerçekte çok daha fazla olduÄŸunu biliyoruz. Bu gerçekliklere raÄŸmen kadınların özel ve toplumsal yaÅŸamda yükselttikleri hemen her itiraz, karşı duruÅŸ ÅŸiddet ile bastırılmaya çalışılmaktadır” diye konuÅŸtu.
Türkiye’de kadın olmak!
Kadınların insanlık dışı yöntemlerle toplumun ve Devlet’in gözü önünde vahÅŸice öldürüldüğünü öne süren Ä°pek, ÅŸu sözlerle konuÅŸtu:
“Artan kadına yönelik ÅŸiddetin faillerinin yargı ile tahrik ve iyi hal adı altında indirimlerle serbest bırakılması kadınları öldürenleri cesaretlendirmekte, kadın sömürüye maruz kalmakta ve bunun kader olarak kabul edilmesi gerektiÄŸi vaaz edilmektedir. Ä°ktidarın ürettiÄŸi tüm politikalar ve buna baÄŸlı olarak çıkarılan yasaların tamamının fikri alt yapısını, ’kadın erkek eÅŸit deÄŸildir ve kadının asıl yeri aile içidir, evidir’ anlayışını oluÅŸturmaktadır.
Son olarak çıkarılan müftülerin nikah kıyması ile ilgili Nüfus Hizmetleri Kanunu, teklif edilen ama kadın örgütlerinin karşı çıkması ile geri çekilen çocuk yaÅŸta evliliÄŸi getirmek isteyen cinsel istismar yasa tasarısı, eÄŸitimde yeni müfredat programı, kadına bakış açısını ortaya koymaktadır. Kadınları söz, yetki ve karar mekanizmalarından dışlayan, toplumdan soyutlayan uygulamalar sonucunda, kadına toplumda her zaman deÄŸersiz ve itaatkar bir rol yüklenmiÅŸtir. Kadın, ev iÅŸleri yapan, çocukları büyüten kiÅŸiden öteye gidememiÅŸtir ve bu görevleri içselleÅŸtirmiÅŸtir.”
Erkekler de ’kadınız’ diye haykırdı
Şiddetten arınmış, sınıfsız, sömürüsüz, barışçıl bir dünya ve Türkiye için hayatı örgütlediklerini ve tüm kadınları direniş mevzilerine dayanışmaya çağırdıklarını anlatan İpek, Unutmayalım ki kadınlara hiçbir hak bahşedilmemiştir. Kadınlar haklarını direnerek kazanmıştır" dedi.
Bir süre slogan atan kalabalık daha sonra dağıldı. Platforma ilçedeki çeşitli sivil toplum kuruluşu temsilcileri de destek verdi.
Öte yandan etkinliğe destek veren az sayıda bazı erkeklerde kadınların attığı sloganlara destek verdiler. Biri ise Nazım Hikmet şiiri okuyarak kadınların övgüsünü kazandı.
Zonguldak’ın EreÄŸli ilçesinde, 8 Mart 1857’de kadınların ilk kez baÅŸkaldırdığını tarihten itibaren geçen 161 yıllık sürede, kadının toplum içerisindeki rolü ve çalışma koÅŸullarında deÄŸiÅŸen bir ÅŸeyin olmadığını söyleyen bir gurup kadın, slogan attılar.
İlk Yorumu Siz Yazın!