Kdz EreÄŸli Haber - Eregli FM Gazetesi

ERDEMİR, HASAT ETTİ

ERDEMÄ°R, HASAT ETTÄ°

Zonguldak’ın Ereğli ilçesinde kurulu kısa adı Erdemir olan Ereğli Demir ve Çelik Fabrikaları’nın Osmanlı Çileği üretimini arttırmak ve yaygınlaştırmak amacıyla bir süre önce hayata geçirdiği ‘Tarlalar Sürülsün, Gelenek Sürsün’ projesi kapsamında ‘temsili hasat’ etkinliği gerçekleştirildi.


Alınan bilgiye göre Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü yanı sıra Osmanlı Çileğini Yaygınlaştırma ve Üreticilerini Koruma Derneği ile Ereğli İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü işbirliğinde yürütülen proje kapsamında, Kocaali Mahallesi Ahmetçikler mahallesinde kurulan üretim alanında tören düzenlendi.
EreÄŸli Kaymakamı Nazım MadenoÄŸlu, Osmanlı ÇileÄŸi’nin tarihini ve EreÄŸli için önemini anlatan video gösteriminin ardından yaptığı konuÅŸmada, Erdemir yöneticileri ile emeÄŸi geçenlere teÅŸekkür ederek, “proje, artık ben deÄŸil biz kavramını iyice yerleÅŸmeye baÅŸladığını ve bir takım amaçlara ulaÅŸmak için topluca hareket etmek gerektiÄŸini ortaya koyacak ÅŸekilde çeÅŸitli kuruluÅŸların iÅŸ birliÄŸi ile bu proje gerçekleÅŸtirildi. 5000 civarında bir fidenin Antalya’da üretildiÄŸini, bu 5000 bin fideden 70 bin civarı fidenin elde edildiÄŸini biliyoruz, bu hakikaten iyi bir geliÅŸme. Bu çalışmalarla inÅŸallah çileÄŸimizi eski ÅŸaÅŸalı günlerimize yeniden kavuÅŸturacağız “ dedi.

50 FÄ°DEYDÄ° 15 BÄ°N OLDU…
Erdemir Genel Müdürü Salih Cem Oral da 2016 yılı sonunda başlayan proje ile öncelikli hedeflerinin Osmanlı Çileği üretiminin azalmasında kilit noktalardan biri olarak görülen kaliteli fide üretimini sağlamak olduğunu söyledi. Üretime 50 fide ile başlandığını anlatan Oral, şöyle dedi:
“Önce 5 bin fide oldu, ardından 15 bine ulaÅŸtı. Bu yıl ise bahçemizin ilk meyvelerini tatmaya baÅŸlıyoruz. Önümüzdeki yıl toprak daha iyi oturacak ve mahsulümüz artacak. YetiÅŸtirdiÄŸimiz saÄŸlıklı fideleri daha çok gönüllü çiftçi ile buluÅŸturarak projemizin üretimi yaygınlaÅŸtırma hedefine de ulaÅŸacağız. Bugün de 20 yeni ailemize tarlamızdan bizzat yetiÅŸtirdiÄŸimiz fideleri teslim edeceÄŸiz. Projemiz ile ilgili bizi en çok mutlu eden, en çok deÄŸer verdiÄŸimiz geliÅŸmelerden biri EreÄŸlili çiftçilerin Osmanlı ÇileÄŸi üretimine tekrar dönme hevesini görmemiz oldu. Çiftçilerin Osmanlı ÇileÄŸi üretimine dönmesini görmek gurur verici. Umuyorum ki ilerleyen zamanda Osmanlı ÇileÄŸi geçmiÅŸteki yüksek verim seviyelerine eriÅŸecek ve yerel ekonomiye de çok deÄŸer yaratan bir üretim alanına girecek. Bu projenin önemli ve saÄŸlam bir baÅŸlangıç olacağına, bölgede Osmanlı ÇileÄŸi üretiminin kayda deÄŸer bir ÅŸekilde artmasına katkı saÄŸlayacağına, gelecek nesillerinde bu özel çileÄŸin tadına varacaklarına inanıyoruz.”

“ERDEMÄ°R DE 53 YILDIR HEMÅžERÄ°SÄ°NÄ°N YANINDA, MEMLEKETÄ°NÄ°N ARKASINDA”
Genel Müdür Salih Cem Oral, Erdemir’in sanayinin bel kemiÄŸi olan çeliÄŸi ürettiÄŸini ve sorumlulukla faaliyetlerini devam ettiklerini ifade ederek konuÅŸmasını ÅŸu sözlerle sürdürdü:
“ÃœrettiÄŸimiz ekonomik deÄŸer bir yana sürdürülebilirliÄŸi de kurumsal sosyal sorumluluÄŸumuzun önemli bir gereÄŸi olduÄŸu bilincindeyiz. EreÄŸli’de biyolojik çeÅŸitliliÄŸin korunması yönünde katkı saÄŸlarken yaratacağı etkilerle uzun vadede yerel ekonomiyi de destekleme potansiyeli olan projeler üzerindeki arayışlarımız 2015 yılında baÅŸladı. Bu doÄŸrultuda bölgedeki ihtiyaçları ve kaynakları tespit etmek üzere il ve ilçe gıda tarım ve hayvancılık müdürlükleriyle çeÅŸitli görüşmeler yürütüldü. Bu görüşmeler sonucunda EreÄŸli ile özdeÅŸleÅŸen ancak üretimi neredeyse durma noktasına gelen Osmanlı ÇileÄŸi’nin gelecek nesillere aktarılmasını hedefleyen ‘Tarlalar Sürülsün, Gelenek Sürsün’ Projesi doÄŸdu. Zira 1930’lu ve 40’lı yıllarda tonlarla ifade edilen Osmanlı ÇileÄŸi üretimi bugün 700 kilogram seviyelerindedir.
Bu proje OYAK Grubunun faaliyette olduÄŸu her bölgenin ekonomik kalkınmasının yanı sıra yerel ve kültürel deÄŸerlerin korunması ilkesiyle hareket ettiÄŸini gösterir örneklerden biri olarak bizi gururlandırıyor. Bir OYAK KuruluÅŸu olan Erdemir de 53 yıldır hemÅŸerisinin yanında, memleketinin arkasında. Bu baÄŸlamda EreÄŸli’mizin kıymetlerinden biri olan Osmanlı ÇileÄŸi’nin korunmasında payımız olmasından dolayı mutluluk duyuyoruz.
EreÄŸli Ä°lçe Gıda Tarım ve Hayvancılık, Milli EÄŸitim Müdürlüğü, Osmanlı ÇileÄŸi’ni YaygınlaÅŸtırma Ãœreticilerini Koruma DerneÄŸi yetkililerine ve projenin başından bu yana ilgisini ve yardımlarını esirgemeyen Sayın Kaymakamımıza teÅŸekkür ediyorum. Gördüğünüz bu tarlada emek veren üretim alanın bu duruma gelmesini saÄŸlayan yetiÅŸtirici ailelerimize de şükranlarımızı sunuyoruz.”
Etkinlik 20 çilek üreticisine Osmanlı ÇileÄŸi fidesi dağıtılması ile son buldu. Etkinlikte davetlilerle Osmanlı ÇileÄŸi’nden yapılmış reçel hediye edildi.

 

ERDEMÄ°R, HASAT ETTÄ°

Zonguldak’ın Ereğli ilçesinde kurulu kısa adı Erdemir olan Ereğli Demir ve Çelik Fabrikaları’nın Osmanlı Çileği üretimini arttırmak ve yaygınlaştırmak amacıyla bir süre önce hayata geçirdiği ‘Tarlalar Sürülsün, Gelenek Sürsün’ projesi kapsamında ‘temsili hasat’ etkinliği gerçekleştirildi.

WHATSAPP Ä°HBAR HATTI 24-12-2019

gülücük5
hayran1
şaşkın0
üzgün0
kızgın0
  • EreÄŸli FM Mobil Uygulamalarımız Yenilendi!
    Hemen Deneyin!
İlk Yorumu Siz Yazın!
Yorum Yazın

Canlı Radyo