Kdz EreÄŸli Haber - Eregli FM Gazetesi

Deniz Baykal Zonguldak’ta

Deniz Baykal Zonguldak’ta

CHP Antalya Milletvekili Deniz Baykal, "15 yıldır sen bu ülkeyi yönetiyorsun. Millet izin verdiÄŸi sürece de yönet ama sakın ha milletin istediÄŸini getirme iradesine engel olmaya kalkma." dedi. 

Baykal, Zonguldak’ın Çaycuma ilçesinde belediye meydanında yaptığı konuÅŸmada, ülkede anayasanın 17 kez deÄŸiÅŸmesine karşın millete ve Meclis’e dokunan bir ÅŸey olmadığını, ülkenin temellerini sarsan bir yanlışlık olmadığının görüldüğünü söyledi.

Ãœlkenin önüne birden bire bir anayasa deÄŸiÅŸikliÄŸi geldiÄŸini ifade eden Baykal, şöyle devam etti:"Allah muhafaza. Bir bakalım dedik, ne yapacaklar? Gördük ki, bu Meclis anayasası deÄŸil. Bugüne kadar bütün anayasalar Meclis anayasası, millet anayasası. Adalet ve Kalkınma Partili, Demokrat Partili, Anavatan Partili, DoÄŸruyol Partili olmuÅŸ, gelmiÅŸ ve deÄŸiÅŸmiÅŸ ama daima millet adına Türkiye Büyük Millet Meclisi egemen olmuÅŸ, öyle gelmiÅŸ. Ama ÅŸimdi ilk kez milletin egemen olduÄŸu, Meclisin egemen olduÄŸu egemenlik anlayışının yerine tek kiÅŸi egemenliÄŸi... Yani Meclis ikinci plana, geriye, bir kiÅŸi baÅŸkan. BaÅŸkansan görevlisin, sen iktidarın kaynağı deÄŸilsin. Ä°ktidarın kaynağı haline gelmeye çalışıyor. Meclisle aşık atan bir baÅŸkan. Denetim altına girmeyen, denetlenemeyen, hesap sorulamayan, fiilen yargılanamayan bir baÅŸkan. Her ÅŸeyin üstünde. Böyle bir ÅŸey yok.”

"Sayın Cumhurbaşkanı kızıyor, biliyorum ama ben onu kızdırmaktan zevk alan bir insan değilim. Yine de söylemem lazım, bu bir tek adam anayasasıdır, hiç lamı cimi yok." diyen Baykal, bunu saklamanın ve örtmenin mümkün olmadığını savundu.

Baykal, "Egemen kimdir, millet mi tek adam mı? Olay bu. Biz hep millet diye yürüdük, tüm geçmiş dönemlerde millet adına partiler değişti. Yine değişir. Bak sen 15 yıldır götürüyorsun. Neyle götürüyorum zannediyorsun. Sen geldiğin zaman milletvekili olamıyordun, bu Meclis sana milletvekili olma hakkını veren Meclis. Milletin egemenliğiyle, Meclisle oynama. Bugüne kadar herkesi hep Meclis yönlendirdi, seni de oraya o taşıdı. 15 yıldır sen bu ülkeyi yönetiyorsun. Millet izin verdiği sürece de yönet ama sakın ha milletin istediğini getirme iradesine engel olmaya kalkma." diye konuştu.

"Anayasa deÄŸiÅŸikliÄŸinin altında yargılanma korkusu" olduÄŸunu ancak kendilerinin de "Herkes olur olmaz yargılansın." diyenlerden olmadıklarını dile getiren Baykal, konuÅŸmasını şöyle dürdürdü: 

"Ama hukuk iÅŸlesin, kanun iÅŸlesin. Yanlış yapanı birileri himaye edebilir olmaktan çıksın. Hukuk iÅŸlesin kardeÅŸim, hesap verilsin. Hesap verilmezse adalet darbe yer. Adalet darbe yerse yolsuzluk prim yapar. Hukuksuzluk, eÅŸitsizlik prim yapar. Bunun sonucu kargaÅŸa olur, birbirimize düşeriz. Halbuki adalet iÅŸleyecek, herkes hakkından razı olacak. ’Benim aleyhimde adaleti ben iÅŸletmem.’ diyebilirse birileri bu ülkeye çok ciddi zarar verir. Burada yargılanma korkusu, yargılanma kaygısı ve bunu önleme iradesi var. Çok açık. Nasıl var? Bu anayasa cumhurbaÅŸkanına yargı karşısında çok ciddi güvence getiriyor. Nasıl? CumhurbaÅŸkanının görev ve iÅŸlemlerinden dolayı. CumhurbaÅŸkanı olarak yaptığı iÅŸler nasıl yargılanabilir bir düzen getirmiÅŸ. Ama bunu sadece cumhurbaÅŸkanlığı karar ve iÅŸlemleriyle sınırlı tutmamış. CumhurbaÅŸkanı olmadan önceki baÅŸbakanken, hatta belediye baÅŸkanıyken bütün suç oluÅŸturabilecek iÅŸlemleriyle ilgili olarak bu anayasa bir güvence getirmiÅŸ. Görevi bittikten sonraki özel hayattaki iÅŸlemleri için de güvence getirmiÅŸ. Bu anayasaya göre cumhurbaÅŸkanı bir adam öldürse onun yargılanabilmesi için 400 milletvekilinin ruhsat vermesine ihtiyaç var."

WHATSAPP Ä°HBAR HATTI 24-12-2019

gülücük0
hayran0
şaşkın0
üzgün0
kızgın0
  • EreÄŸli FM Mobil Uygulamalarımız Yenilendi!
    Hemen Deneyin!
İlk Yorumu Siz Yazın!
Yorum Yazın

Canlı Radyo