Kdz EreÄŸli Haber - Eregli FM Gazetesi

DEMİRTAŞ, BAKAN’A SORDU!..

DEMÄ°RTAÅž, BAKAN’A SORDU!..

CHP Zonguldak Milletvekili Ãœnal DemirtaÅŸ, Enerji Bakan’ı Berat Albayrak’a Türkiye TaÅŸ Kömürü Kurumu’na (TTK) işçe alınması yönünde sorular sorduÄŸunu bildirdi.


DemirtaÅŸ, yazılı açıklamasında, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nın 2017 Bütçesinin konuÅŸulduÄŸu TBMM Plan Bütçe Komisyonun da söz alarak Türkiye’nin taÅŸ kömürü politikalarını ve iktidarın TTK ve Zonguldak’a bakışını eleÅŸtirdiÄŸini belirtti.

BAKAN’A SORDU
DemirtaÅŸ, Bakan Albayrak’a daha önce sorduÄŸunu, komisyonda ise ’bir kez daha hatırlattığım’ dediÄŸi soruları şöyle sıraladı:
“Türkiye TaÅŸ Kömürü Kurumunun işçi açıklarını giderip giderecek misiniz? 6 bin üretim işçisi alacak mısınız? EÄŸer bu üretim işçilerini almayacaksınız Türkiye TaÅŸ Kömürü Kurumunu kapatacak mısınız? EÄŸer işçi almayacaksanız ve TTK’yı kapatmayacaksanız, TTK’yı linyit modelinde olduÄŸu gibi müessese müessese özelleÅŸtirip termik santral lisansı mı vereceksiniz? 
AlacaaÄŸzı kömür ocağı var Zonguldak’ın ve burada bine yakın işçi çalışıyordu, rödovansçı ÅŸirket ayrıldı gitti ve ÅŸu anda iki yıldır ocak boÅŸ, terk edilmiÅŸ vaziyette ve yerin altında yerli kömürümüz, yerli madenimiz duruyor. Bunu iki defa ihaleye çıkardınız alan çıkmadı. Burada niye Türkiye TaÅŸ Kömürü Kurumu üretime devam etmiyor?”

CHP’LÄ° VEKÄ°L, KOMÄ°SYONDA KONUÅžTU
Genel değerlendirmede de bulunan Demirtaş, komisyon toplantısında özetle şu konuşmayı yaptı:
“ ’BaÅŸta yerli kömür olmak üzere işçi güvenliÄŸi de göz önünde tutularak madenlerimizi azami ölçüde kullanmak istiyoruz’ dediniz. ’2019 yılına kadar yerli kömür kaynaklı elektrik üretimi 60 milyar kilovata çıkarılmasını amaçlıyoruz’ dediniz. Yerli kömürden elektrik üretecek bir model oluÅŸturduÄŸunuzu ifade ettiniz. Bunlar güzel öneriler. Bu ÅŸekilde ’7 milyar tona yakın linyit rezervini deÄŸerlendireceÄŸiz’, ’Enerjide çeÅŸitliliÄŸi artıracağız ve dışa bağımlılığı azaltacağız” diyorsunuz. Bu hedefler gerçekten güzel hedefler ve güzel söylemler, hepimiz heyecanlanıyoruz. Ancak Sayın Bakan, hedefleriniz ile söylemleriniz ile yaptıklarınız bize göre uyumlu deÄŸil.

“SORULARIN NET OLARAK CEVABINI RÄ°CA EDÄ°YORUM”
Ä°ktidara geldiÄŸinizde yerli taÅŸkömürü üretimi yaklaşık 3 milyon ton iken ÅŸu anda 1 milyon tonun altına düşmüş durumda. Zonguldak’ın altında ise 1,3 milyon ton rezerv var ve yaklaşık yüz elli yıllık bir döneme tekabül ediyor ama ÅŸu an bakıyoruz ki kurumun 6 bin üretim işçisi açığı var. Genel müdür ve Zonguldak halkı sizden altı yıldır işçi talep ettiÄŸi halde siz işçi almıyorsunuz.
Åžimdi ben sizden Zonguldak adına bu soruların net olarak cevabını rica ediyorum uygun görürseniz eÄŸer. Türkiye TaÅŸ Kömürü Kurumunun işçi açıklarını giderecek misiniz? Sayın Bakan yani 6 bin üretim işçisi alacak mısınız? EÄŸer bu üretim işçilerini almayacaksınız Türkiye TaÅŸ Kömürü Kurumunu kapatacak mısınız? EÄŸer işçi almayacaksanız ve TTK’yı kapatmayacaksanız TTK’yı linyit modelinde olduÄŸu gibi az önce ifade ettiniz kendiniz müessese müessese özelleÅŸtirip termik santral lisansı mı vereceksiniz? Sayın Bakan, eÄŸer böyle bir planınız varsa bunu yapmamanızı rica ediyoruz çünkü yeterince termik santral var ve hiçbiri yerli 1 ton Zonguldak kömürü kullanmıyor, ithal ediyor. Yine, termik santral yapımı var mı?”

ALBAYRAK: “ZONGULDAKLILARIN HEPSÄ° MUTSUZ”
Açıklamasına göre Milletvekili DemirtaÅŸ, Bakan Albayrak’ın, sorulara net yanıt veremediÄŸini öne sürdü. DemirtaÅŸ, Albayrak’ın ÅŸunları söylediÄŸini belirtti:  
“Yerli kaynaklar dediÄŸimizde Zonguldak Türkiye’de çok önemli bir yer, Türkiye’nin en kalorifik deÄŸeri noktasında önemli ÅŸehirlerinden bir tanesi, ciddi bir rezervimiz var orada. Ama dün, ama bugün, ama yarın mevcut resmin ortaya koyduÄŸu tablo maalesef herkesin kaybettiÄŸi bir tablo. VatandaÅŸ mutsuz, çalışan mutsuz, sendikalar mutsuz, STK’lar mutsuz, Zonguldaklıların hepsi mutsuz. Niye? TTK’nın içerisinde bulunduÄŸu, uzun yıllardır bugüne gelen resimden dolayı hakikaten yeni bir model oluÅŸturmak zorundayız çünkü bugünkü maliyet, rekabet, serbest piyasa koÅŸullarında o kadar ciddi destek ve teÅŸvik vermek zorunda kalıyor ki kamu olarak kurumsal açıdan, bu beraberinde Zonguldak ÅŸehrinin diÄŸer alanlarda belki alabileceÄŸi destek ve teÅŸvikler noktasında da ÅŸehri sıkıntıya sokabilme potansiyelini doÄŸuruyor. Bunun için samimiyetle söylüyorum çok sessiz yürüttüğümüz bir süreç var. Burada, bağımsız kurumlar üzerinden, araÅŸtırma ÅŸirketleri üzerinden, ÅŸehrin, toplumun, STK’ların, kurumların nabzını tutmaya dayalı çok ciddi bir araÅŸtırma baÅŸlattık.

ALBAYRAK: ZARAR EDÄ°YOR
Herkes bir ÅŸey diyor, ’yok, özelleÅŸtirme yapacaklar, onu satacaklar, bunu alacaklar’. Åžu an itibarıyla çok net ÅŸunu söylüyorum; bütün paydaÅŸların fikirlerini son kertede dinledikten sonra, tüm bu çerçeveye uyan en doÄŸru neticede buluÅŸup kaynaÅŸarak bir netice ortaya koymak lazım çünkü sonuçta kazanan da, kaybeden de Zonguldak, bu çerçevede bakılması lazım. Ama burada şöyle bir konu var, Zonguldak önemli bir ÅŸehrimiz, Zonguldak önemli rezervlere sahip ama bugünkü model iyi, böyle devam etsin. Bugünkü modelle TTK’nın zararını biliyorsunuz deÄŸil mi? Takip ediyorsunuzdur. Mesela, bu yıl ne kadar zararı var, biliyorsunuz deÄŸil mi?

DEMÄ°RTAÅž: “AKP TTK’YI VE ZONGULDAK’I GÖZDEN ÇIKARMIÅž”
CHP’li DemirtaÅŸ, Albayrak’ın cevabına iliÅŸkin deÄŸerlendirmesinde de, geliÅŸmeleri dikkatle takip etmeyi sürdüreceklerini belirterek ÅŸunları kaydetti:
“Zonguldak özelleÅŸtirilmelerden ve termik santrallerden hep kaybetmiÅŸtir. Bizim her iki durumu da kabul etmemiz mümkün deÄŸildir. AKP, Zonguldak’ı ve TTK’yı gözden çıkarmıştır. TTK, AKP’nin 14 yıllık hataları sonucu can çekiÅŸiyor. Oysa, TTK ıslah edilmelidir. Yılbaşına kadar 6 bin üretim işçisi derhal alınmalıdır.
Zonguldaklı’nın mutsuzluÄŸunun sebebinin 14 Yıllık AKP iktidarı olduÄŸunu anlayamamıştır. CHP Ä°ktidara gelmeden Zonguldak’ta hiçbir ÅŸey düzelmez. Biz CHP iktidarında işçi açıklarını kapatacağız. Zararı ortadan kaldıracağız. Ãœretimi artıracağız. TTK’yı ve Zonguldak’ı ayaÄŸa kaldıracağız.”

WHATSAPP Ä°HBAR HATTI 24-12-2019

gülücük0
hayran0
şaşkın0
üzgün0
kızgın0
  • EreÄŸli FM Mobil Uygulamalarımız Yenilendi!
    Hemen Deneyin!
İlk Yorumu Siz Yazın!
Yorum Yazın

Canlı Radyo