Kdz Ereğli Haber - Eregli FM Gazetesi

CHP’Lİ VEKİL, KÜRSÜYE MADENCİ BARETİYLE ÇIKTI

CHP’Lİ VEKİL, KÜRSÜYE MADENCİ BARETİYLE ÇIKTI

Türkiye Taşkömürü Kurumu’nun özelleştirilmesine dair düzenlemenin görüşmeleri TBMM Genel Kurulu’nda yapıldı.


CHP, Torba Yasanın 51’inci maddesi ile getirilen düzenlemenin tamamen geri çekilmesi için önerge verdi. Önerge üzerinde CHP Zonguldak Milletvekili Ünal Demirtaş konuştu. Konuşmasında maddenin geri çekilmesi gerektiğini vurgulayan CHP’li Demirtaş, özelleştirmenin ölüm getirdiğine dikkat çekti.
Zonguldak için çok önemli bir madde olduğuna dikkat çeken CHP’li Demirtaş, TBMM Genel Kurulu’na madenci bareti ile çıktı. Zonguldak’ın kömürle var olduğunu, kömür çıkarıldıkça yaşayan bir kent olduğunu belirten Demirtaş, “Zonguldak’ta evlerde yemekler, 170 yıldır karaelmastan ödenen maaşlarla pişiyor. Zonguldaklı karaelması çıkarabilmek için, ölümü bile  göze alıyor. Zonguldak, 5000 maden şehidi vermiş bir kent. Zonguldak, yıllarca Türk ağır sanayisini sırtında taşımış bir kent. Zonguldak, karaelmas uğruna ağır bedeller ödemiş bir kent” dedi.
Madencinin, meydanlarda azarlanma olayını hatırlattı!
Demirtaş, kurumun özelleştirilmesi konusuna ilişkin ise şunları kaydetti:
“AK Parti Genel Başkanı, mayıs ayında Zonguldak’ta madenci meydanında ’işçi alınsın, üretim artsın diyen’ madencileri, ’bana slogan atmayın" diyerek, azarladı. Madencilerin azarlanmasından 5 ay sonra, torbayla bu madde Zonguldak’ın önüne geldi. Ama Zonguldak, torbaya sığmadı. Aynı madenci meydanında, maden işçisi haykırdı, ’TTK’nın bir çakıl taşının dahi özelleştirilmesine izin vermeyeceğiz’ dediler.
Türkiye Taşkömürleri Kurumu’nun ruhsatını bölüp parçalayarak, müessese müessese özelleştirip, kurumun kapatılması amaçlanmaktadır. Özelleştirildikten sonra, TTK belki kağıt üzerinde kalacaktır. Ancak  içi boşaltılarak, fiilen kapatılacaktır.  TTK’nın özelleştirilmesini cazip kılmak için, bir müesseseyi alana, bir de termik santral lisansı verecekler.  Yani, bir alana, bir bedava. Yani, bir taşla iki kuş vurulacak. Hem TTK’yı kapatıp kurtulacaklar, hem de yandaş şirketlere termik santral kurma izni verecekler. Zonguldak madenlerini, Zonguldak’ı  yandaş şirketlere, peşkeş çekecekler. AK Parti Zonguldak’ı cezalandırıyor. Yani  Ak Parti, kar/zarar hesabı yapıyor ve bu maddeyi getirip önümüze koyuyor.”
“TTK’nın rödovanslı sahalarında özelleştirmenin önü açıldı”
Madencilerin direnişini hatırlatan Demirtaş, konuşmasını şu sözlerle sürdürdü:
“Kısmen geri adım atan Ak Parti’nin verdiği değişiklik önergesi ile maddeye Türkiye Taşkömürü Kurumu’nun halen kendisi tarafından doğrudan işletilen işletme izin alanlarında oluşturulacak ruhsatlar bu madde kapsamında ihale edilemez ibaresi eklendi. Bu değişiklik ile Türkiye Taşkömürü Kurumu’nun ruhsatları tamamen değil kısmen kurtarılmış oldu. Şu anda TTK’nın rödovanslı sahalarında özelleştirmenin önü açıldı. Örneğin Hattat Holdingin elindeki rödevanslı sahaları özelleştirilebilecek. Bunun elbette ki Zonguldak’a zararı var. TTK bu şekilde hızla kapanmaya doğru gidiyor. Eren holding ve HATTAT holdingin isteği doğrultusunda bu düzenleme yapılmış oldu. Şimdi hükümet ve Enerji Bakanlığı’nın samimiyetini göreceğiz. Eğer gerçekten TTK’nın özelleştirilmesi istenmiyorsa, işçi açıkları derhal giderilmeli ve TTK’ya işçi alımı yapılmalıdır.” 

WHATSAPP İHBAR HATTI 24-12-2019

gülücük3
hayran1
şaşkın0
üzgün0
kızgın0
  • Ereğli FM Mobil Uygulamalarımız Yenilendi!
    Hemen Deneyin!
İlk Yorumu Siz Yazın!
Yorum Yazın

Canlı Radyo