Kdz EreÄŸli Haber - Eregli FM Gazetesi

CHP’Lİ VEKİL “İTALYA’YI” SORDU!

CHP’LÄ° VEKÄ°L “Ä°TALYA’YI” SORDU!

CHP Zonguldak Milletvekili Ãœnal DemirtaÅŸ, Rekabet Kurulu BaÅŸkanlığı’na müracaatta bulunarak Türkiye’den Ä°talya’ya giden fındıkları alan ÅŸirketin, incelenmesi gerektiÄŸini bildirdi.


CHP’nin avukat kimlikli milletvekili DemirtaÅŸ, yazılı açıklamasında, Oltan Gıda’nın Ä°talyan çikolata firmasına devredildiÄŸini söyledi. Türkiye’deki fındık alım piyasasının yabancı ÅŸirketin eline geçtiÄŸini öne süren DemirtaÅŸ ÅŸunları kaydetti:

“Ãœreticilerimizi tekelleÅŸmiÅŸ ÅŸirketlerin  insafına bırakmayacağız”
“VerdiÄŸim dilekçe ile Rekabet Kurumu’nun fındık piyasasının tekelleÅŸmesi sonucunu doÄŸuran iÅŸlemini iptal etmesini ve söz konusu ÅŸirket hakkında soruÅŸturma yapmasını ve maÄŸduriyet yaratan bu durum karşısında alınacak önlemler alınmasını talep ediyorum.
2010-2014 yılları arasında, Türkiye, dünya üretiminin yaklaşık yüzde 70’ini gerçekleÅŸtirmiÅŸtir. Türkiye’de üretilen fındığın yüzde 15-20’si iç piyasa da tüketilmekte, yaklaşık yüzde 80-85’i ise ihraç edilmekte ve bu ihraçtan da yılda ortalama 3 milyar dolar gelir elde edilmektedir. Türkiye 2014’de 2,3 milyar dolar, 2015 yılında ise 3,5 milyar dolar ihracat geliri elde etmiÅŸtir. Türkiye’nin fındıktaki bu avantajlı durumuna raÄŸmen fındık üreticileri çok büyük bir maÄŸduriyet içindedir.
Zonguldak’ta, özellikle Karadeniz EreÄŸli ve Alaplı ilçelerinde, Karadeniz’de her gittiÄŸim il ve ilçede, fındık üreticisi vatandaÅŸlarımızdan fındık fiyatlarının piyasada tekelleÅŸen yabancı firma tarafından yapılan manipülasyonla düşürüldüğü ÅŸikayetleri her geçen yıl artmaktadır.

Fındık, tarımda milli ürünlerimizin başında gelmektedir. Her fırsatta yerli ve millilikten dem vuran AK Parti iktidarının yerli ve milli ürünümüz olan fındığı ve onu yetiÅŸtiren üreticilerimizi tekelleÅŸmiÅŸ ÅŸirketlerin insafına bırakmayacağız. Genel BaÅŸkanımı Kemal KılıçdaroÄŸlu’nun ifade ettiÄŸi 6 maddelik çözüm önerilerimiz gerçekleÅŸinceye kadar da mücadeleye devam edeceÄŸiz.”

Hileli yönlendirme yapılıyor söylemi!
Demirtaş, fındık fiyatlarının belirlenmesinde hileli yönlendirme yapıldığını da iddia ederek, açıklamasını şu sözlerle sürdürdü:
“Bugün 20 liraya çıkması gereken fındık fiyatı 7-8 liraya düşüyorsa, hem Türkiye’deki en büyük ihracatçı, hem de dünyadaki en büyük alıcının olan yabancı ÅŸirketin olduÄŸu bir piyasada manipülasyon yapıldığı çok açık bir ÅŸekilde ortadadır. Fındık fiyatının bu ÅŸekilde manipüle edilerek Karadenizli üreticileri maÄŸdur edilmesine izin verilmesi, deyim yerinde ise yerli üreticiye ve milli ürüne ihanettir.
Bugün fındık üreticisi, adalet talep etmektedir. Ãœreticinin taleplerine kulak vermek, maÄŸduriyetlerini gidermek için tekelci piyasa anlayışından bir an önce geri dönülmeli, fındık piyasasının yapısal sorunları çözülmeli ve fındıkta fiyat istikrarı saÄŸlanmalıdır.”

WHATSAPP Ä°HBAR HATTI 24-12-2019

gülücük4
hayran1
üzgün1
şaşkın0
kızgın0
  • EreÄŸli FM Mobil Uygulamalarımız Yenilendi!
    Hemen Deneyin!
Özer Akyildiz

30 Eylül 2017 - 09:26

TÅŸk vekilim bu AKP YE OY VERENLERÄ°N ELLERÄ° KIRIRSIN

Sabri Öztürk

29 Eylül 2017 - 17:31

Sen milli semayeyi öldür bitir dışardan ital et sonrda ekomomi süper dye yuttr yemyn bizi bunu 5 yaşnda ki çocuklar yemyo yalncı lar sizi

Yorum Yazın

Canlı Radyo