Kdz EreÄŸli Haber - Eregli FM Gazetesi

Çalışanlara Müjde geldi

Çalışanlara Müjde geldi

Kıdem tazminatının fona dönüştürülmesine yönelik çalışmaların referandum sonrası gündeme getirilmesi konusunda hükümetin istekli olduÄŸu ve özellikle iÅŸveren kesimini ikna için prim ödemelerine kamu katkısının önerileceÄŸi öğrenildi. Ayrıca yeni oluÅŸturulacak fonun güçlü baÅŸlangıç yapması için Ä°ÅŸsizlik Sigortası Fonu’ndan bir kısım tutarın buraya aktarılması gündeme geldi.

İşçilerin blok halinde bir yıl için 30 gün karşılığı tazminat hakkının devamı yönünde karar açıklaması ve işveren kanadının da bunu sağlamak üzere oluşacak prim yükünün yüksek olacağı yönündeki görüşü üzerine, primin bir miktarının Hazine tarafından karşılanması gündeme geldi. Diğer yandan daha önce kamuoyuna yansıyan taslaklardaki düzenlemeler de korunacak. Buna göre yasa yürürlüğe girdikten sonra işe başlayanlar ile mevcut çalışanlar yeni düzenlemeye tabi olacak. Sadece emekliliğine 1 yıl kadar kalanlar sistem dışında kalma hakkını kullanabilecek. Üzerinde çalışılan düzenlemede en fazla tartışılan konu, bir yıl çalışmaya karşılık 30 günlük ücretin kazanılmasına yönelik hakkın korunması oldu. Bu amaçla aktüerya hesaplarının tamamlandığı ve işverenlere ilave yük oluşmaması için kamu destekli bir prim sistemi oluşturulduğu kaydedildi.

Hesaplamada aylık primlerin ücretin yüzde 6’sı dolayında çıktığı, 10 yıllık bir ödemesiz dönemin ardından oluÅŸan nemanın mevcut sisteme yakın bir ödemeyi içerdiÄŸi vurgulandı. Ä°ÅŸverenlere yükün sınırlanması amacıyla kamunun katkı vereceÄŸi bir fon oluÅŸturulmasının düşünüldüğü, kamu üzerinde oluÅŸacak ilave yükün de halen süren bazı iÅŸveren prim teÅŸviklerinden bir kısmının geri alınmasıyla karşılanabileceÄŸi kaydedildi. Bu sayede iÅŸverenlerin en önemli itiraz konusu olan yüksek oranlı prim yükünün hafifletilebileceÄŸi vurgulandı.

Düzenlemede, yeni oluÅŸacak fonun güçlü baÅŸlangıç yapması ve yüksek nema getirisinin oluÅŸabilmesi için Ä°ÅŸsizlik Sigortası Fonu’ndan bir kısım tutarın buraya aktarılması da yer aldı. Böylece 10 yıllık bekleme süresine kadar geçecek zamanda, ölüm, malullük gibi durumlardaki ödemeleri karşılamanın yanında, nema saÄŸlanarak güçlü bir fon temeli atılmasının planlandığı öğrenildi.

 

WHATSAPP Ä°HBAR HATTI 24-12-2019

gülücük0
hayran0
şaşkın0
üzgün0
kızgın0
  • EreÄŸli FM Mobil Uygulamalarımız Yenilendi!
    Hemen Deneyin!
İlk Yorumu Siz Yazın!
Yorum Yazın

Canlı Radyo