10 balıkçı teknesi çayda mahsur kaldı
Balıkçı teknelerinin zor anları
Zonguldak'ın Alaplı ilçesindeki Çay içinde mahsur kalan balıkçıların olduğu bildirildi.
Edinilen bilgiye göre, ilçe merkezinden geçen Çayın Karadeniz'e döküldüğü bölgenin çakıl taşları ile dolduruldu. Çay içinde mahsur kalan balıkçıların kendi imkanları ile Çay ağzını genişleterek denize açılabildiklerini belirten Balıkçı Tekne sahibi İlhami Kara, ilçe merkezindeki derenin Karadeniz’e birleştiği mendireğin bulunduğu alanın çakıl ve çöplerle dolması sonucu tıkanmasının olası sel felaketlerine davetiye çıkarttığını söyledi.
Yetkililerin bu alanda çalışma başlatması ve Çay ağzının temizlenmesi gerektiğini belirten Kara, şöyle dedi:
“İlçe merkezimizden geçen Çayın Karadeniz’le birleştiği alan şu anda çöplerle ve çakıl taşları ile dolmuş durumda yaz aylarında sağanak yağışların meydana geldiği bölgemizde olası sel felaketlerine davetiye çıkartan bu alanın temizlenmesi gerekiyor. Bunun yanı sıra Çayın denizle birleştiği alanın dar olması ve dalgaların kıyıya çarpması su akımını da olumsuz etkilemektedir.
Sağanak yağışların olduğu zaman da bu dere boğazı suyun geri tepmesi ile deredeki su seviyesinin yükselmesine neden olmakta bu da olası sel felaketlerine davetiye çıkartmaktadır. Biz yetkilerden bu alanın temizlenmesini, sel felaketlerine karşı önlem alınmasını bekliyoruz.
Bunun yanı sıra Çay kenarında ve köprünün bulunduğu yerdeki balıkçılarımız derenin denize bağlantısının çakıl taşları ile dolması nedeniyle denize çıkamıyor.
Denize çıkmak isteyen balıkçı arkadaşlarımız Çayın ağzını kendi imkanları ya da işçi tutarak temizlemek suretiyle zor zahmet bir şekilde denize çıkabiliyorlar. Yetkililerimiz ise bu konuda duyarsız konu ile ilgili olarak balıkçılarımızla defalarca İlçe Kaymakamlığına ve Belediyeye dilekçe verdik. Onlarda DSİ’ye yazı gönderdiklerini belirttiler. Biz bir an önce derenin temizlenmesini bekliyoruz.”
Sinan KORKMAZ
25 Ekim 2019 - 18:26
Dere ıslahı önemli bir konudur. Dere yatakları sonbahara doğru kontrol edilmeli ve dolan malzeme oradan alınmalıdır. Daha önceki sel felaketlerinde de yukarında gelip temizlenmeyen malzemeler zarara sebep olmuştur. Kod ne kadar aşağıda olursa olası sel ve taşkınlar aynı ölçüde yok denecek kadar azalır ve bu tip afetler zararsız atlatılır. Gün gelir mutlaka o dere de aşırı yağış sonrası suya maruz kalır. Döngüdür bu. Su akar ve yolunu bulur derler. Çok doğru.