Kdz EreÄŸli Haber - Eregli FM Gazetesi

HALK İZİN VERMEDİ

HALK Ä°ZÄ°N VERMEDÄ°

EREÄžLÄ°

Zonguldak’ın EreÄŸli ilçesinde, cam üretim fabrikasının cevher zenginleÅŸtirme tesisi tanıtım toplantısında arbede yaÅŸandı. CHP Zonguldak Milletvekili Ãœnal DemirtaÅŸ’ın da aralarında bulunduÄŸu tesise karşı çıkan gurup ile Ä°l Çevre Müdürlüğü görevlileri arısında uzun süren tartışmalar yaÅŸandı.
Alınan bilgiye göre, Borcam Madencilik ve Sanayi adına Alacaağzı mevkisinde ki sahada yapılması planlanan Silis Kumu Ocağı Kapasite Artışı ve Cevher Zenginleştirme Tesisine ait ÇED yönetmeliği gereği halk bilgilendirme toplantı Kandilli beldesi Gökçeler mahallesinde gerçekleştirildi.
Zonguldak Çevre ve Åžehircilik Åžube Müdürü Hakan FarizoÄŸlu’nun yönettiÄŸi toplantıda, gergin anlar yaÅŸandı.
Zaman zaman kolluk kuvvetlerin araya girmesi olayların büyümesini önledi. CHP Zonguldak Milletvekili Ãœnal DemirtaÅŸ ve Kandilli Belediye BaÅŸkanı Mustafa Aydın’ın sök konusu firmaya yönelik sözleri uzun süre alkışlandı. DemirtaÅŸ, Terzi Köyü’nde kurulu fabrikaya ait toplantının Kandilli yerine yine Terzi köyünde yapılması gerektiÄŸini savundu.    Hakan FarizoÄŸlu, çevrecilerin soruları ve vatandaÅŸların tepkileri üzerine toplantıyı erteledi.

TOPLANTI, NİYE TERZİ KÖYÜNDE YAPILMADI?
CHP’nin avukat kimlikli vekili Ãœnal DemirtaÅŸ, yapılamayan toplantı sonrası gazetecilere açıklamasında, çevre katliamının yaÅŸandığını öne sürdü. Bu durumu kabul edemeyeceÄŸini ifade ederek ÅŸu sözlerle konuÅŸtu:
“Bugünkü toplantının amacı kapasite artırımı ile ilgili ÇED toplantısıydı. Peki bu kapasite artırımının yapılacağı yer neresi? Terzi Köyü’nün sınırları içerisinde. Peki tesis nerede? Yine Terzi Köyü’nün sınırları içerisinde. Peki tesisten çıkan silis kumları hangi köyün sınırları içerisinden gidiyor? Yaklaşık 3 kilometre boyunca Terzi Köyü’nün sınırları içerisinden gidiyor. Dolayısıyla bu toplantının yapılması gerek yer Terzi Köyü olmalıydı. Budan önceki iki ÇED toplantısı Terzi Köyü’nde yapılmıştı, üçüncüsünün de Terzi Köyü’nde yapılması gerekirdi.
KÖYLÜ ZARARI GÖRDÜ İDDİASI
Anladığımız kadarıyla Terzi Köyü’ndeki vatandaÅŸlarımız bu ÅŸirketin doÄŸaya, çevreye ve kendilerine vermiÅŸ oldukları zararı yakından gördükleri ve hissettikleri için; o zararı birebir yaÅŸadıkları için tepki göstereceklerini düşünerek maalesef Valilik bu toplantıyı Gökçeler’e almıştır. Bu toplantının yeri yanlıştır, bu toplantı yetkisiz yerde yapılmıştır. Dolayısıyla Terzi Köyü’nde yapılmayan bu toplantı da yasa dışıdır.”
DemirtaÅŸ, bundan sonraki sürecin sorulması üzerine konuÅŸmasında ise toplantının ertelendiÄŸini belirterek, “halka hiçbir bilgilendirme yapılmadı. Kamu görevlileri tarafından bölge halkının itirazları dinlenmelidir. Burada kamu görevlileri Borcam Åžirketinin avukatlığını yapmamalıdır. Bu toplantının Terzi Köyü’nde tekrarlanması gerekir, biz bunu talep ediyoruz” dedi.
BELEDÄ°YE BAÅžKANI BÄ°R BÄ°R SORDU!!!
Kandilli Belediye Başkanı Mustafa Aydın ise madenciliğe karşı olmadıklarını, işlemlerin belirlenen kanunlara göre işlemesi gerektiğini anlatarak şöyle dedi:
“Burada en deÄŸerli alanlarımızdan bir tanesi EreÄŸli’den Zonguldak’a kadar bütün halkımızın kullandığı AlacaaÄŸzı Bölgesi. Biz madenciliÄŸin yapılmasına karşı deÄŸiliz. Bunun kuralları var, devletimizin açıkladığı kuralların yanında hepimizin bildiÄŸi çevrecilerin uyguladığı kurallar.
Bu şirket normal şartlar altında çalışmıyor. Bölgemize ve halkımıza verdiği zarar ortada. Alana verdiği zarar ortada. Halka şuanda hiç güven vermiyor. Soruyoruz, bugüne kadar halk için ne yapmış bu şirket? O kısmını geçtik; kullanacağı alanda halkın sağlıklı denize girmesini, çevreden faydalanmasını, nefes almasını sağlayacak şekilde önlem almış mıdır? Bugüne kadar yaptığı atıkları nereye bırakmıştır?

MUHTAR UYARDI
Son olarak Terzi Köyü Muhtarı Ali Yalçında, yaÅŸanan olayı Çernobil faciasına benzeterek, “bugünler için şükredelim. Yarın, çocuklarımız ne ÅŸekilde doÄŸacak düşünün” dedi.

HALK Ä°ZÄ°N VERMEDÄ°

WHATSAPP Ä°HBAR HATTI 24-12-2019

gülücük0
hayran0
şaşkın0
üzgün0
kızgın0
  • EreÄŸli FM Mobil Uygulamalarımız Yenilendi!
    Hemen Deneyin!
İsa Ayçiçek

21 Temmuz 2017 - 10:30

SEL OLDUĞUNDA FOTOĞRAF ÇEK,DENİZE AKAN ÇAMURLU SUYU BAHANE EDEREK KAPASİTE ARTIŞI YAPIP İŞÇİ ALIM HAZIRLIKLARINDAKİ ŞİRKETİ AYNI KANDİLLİ DE OLDUĞU GİBİ ÇALIŞAMAZ HALE GETİR ,SAF KÖYLÜM BENİM NE ÇABUK DOLMUŞA BİNER

Yorum Yazın

Canlı Radyo