Kdz Ereğli Haber - Eregli FM Gazetesi

NEDİR BU KOLAJEN ?

Uzm.Dyt.Deniz ÖZSAN

Tüm Yazıları

Kolajen insan vücudundaki cilt, tendonlar, bağlar ve diğer bağ dokularda bulunan ana proteindir. Son dönemdeki popülerliği cilt güzelliği için ön planda olsa da birçok yararı mevcuttur. Toplamda 28 tip kolajen tanımlanmıştır. İnsan vücudunda en çok bulunan çeşitleri; Tip I, Tip II ve Tip III şeklindedir. Tip I ve Tip III kolajen cildimizde ve kemiklerimizde bulunurken; Tip II kolajen çoğunlukla eklemlerimizde bulunur.

Vücudumuz kolajeni kendisi üretebilir. Fakat bunu etkileyen çevresel etmenler; sigara tüketimi, alkol kullanımı, yaş ilerlemesi, düzensiz ve dengesiz beslenme gibi kolajen üretimini etkileyen birçok neden vardır. Özellikle 30’lu yaşlardan sonra vücut tarafından üretilen kolajen miktarı azalmaya başlar ve ciltte sarkmalar, kırışıklıklar, eklem ağrıları gibi sorunlar ortaya çıkmaya başlar.

Vücutta kolajen üretimi için C vitamini gereklidir. Kolajen üretiminin temeli vücuda yeterli miktarda protein alımı ile başlar. Kırmızı et, beyaz et, balık, yumurta akı, süt ve süt ürünleri glisin ve prolin adını verdiğimiz aminoasitleri içerir ve kolajen üretimi için kullanılır. Yani yeterli düzeyde kolajen üretebilmek için protein açısından yeterli ve dengeli bir beslenme düzeni şarttır. Özellikle sığır ve inek etinde bulunan kolajen; aynı zamanda kemik suyu, soya ve soya içeren ürünler, turna ve somon balığı, kaju, ceviz ve bademde de bulunur.

Kolajenin Faydaları Nelerdir?

Cildin canlılığını ve elastikiyetini arttırır.

Saç ve tırnak sağlığını iyileştirir.

Diş ve diş eti sağlığını korur, iyileştirir.

Bağ dokusunu sıkılaştırır. Selülit oluşumunu engeller.

Eklem sağlığını iyileştirir.

Karaciğer sağlığını destekler; vücudun zararlı toksinlerden arınmasını sağlar.

Sindirim sistemimizi destekler.

Bir dizi çalışma ve araştırma sonucu kolajen takviyesi kullanımının romatoid artrit bulunan bireylerde eklem ağrılarını azalttığı bulunmuştur.  Yine yapılan çalışmalarda vücudumuz doğal olarak kolajen üretse de yaş aldıkça üretiminin azaldığı ciltte yaşlanmaya sebep olduğu; takviye kullanımı ile birlikte cildin elastikiyetinin desteklenerek cildin sarkmasına engel olunabileceği bildirilmiştir. Osteoporoz-kemik erimesini geciktirmek adına da kolajen takviyesi kullanımı tavsiye edilmektedir. Kilo kaybı, selülit oluşumu, barsak sağlığı, saç ve tırnak sağlığı üzerine de yapılan çalışmalar ile takviye kullanımının olumlu etkileri olduğu bildirilmiştir.

Kolajen Takviyesi Kullanımı Şart Mı?

Kemikli etler, sakatatlar (kelle-paça, işkembe çorbası), tavuk ve balık eti, farklı renkteki kolajen üretimini destekleyen sebzeler, yumurta beyazı ve özetle omega-3 bulunan besinleri günlük beslenmenizde yeterli ve dengeli düzeyde alıyorsanız takviye kullanmanız şart değil. Tabii ki bu besinleri kolajen var diye de porsiyon kontrolünü sağlamadan tüketirseniz olumsuz sonuçları ile de karşılaşabilirsiniz. Kilo almak gibi…

Ancak günlük beslenme düzeninizin yetersiz olduğunu düşünüyor, yeterli egzersiz yapmıyor ve 30 yaş üzeri iseniz; kolajen takviyesi kullanmak artılarını düşündüğümüzde faydalı olabilir. Önceliğiniz beslenmenizdeki eksikliklerinizi tamamlamak olsun. Sağlıklı ve formda günler geçirmeniz dileğiyle…


Canlı Radyo