Kdz EreÄŸli Haber - Eregli FM Gazetesi

NEDİR BU KOLAJEN ?

Kolajen insan vücudundaki cilt, tendonlar, bağlar ve diğer bağ dokularda bulunan ana proteindir. Son dönemdeki popülerliği cilt güzelliği için ön planda olsa da birçok yararı mevcuttur. Toplamda 28 tip kolajen tanımlanmıştır. İnsan vücudunda en çok bulunan çeşitleri; Tip I, Tip II ve Tip III şeklindedir. Tip I ve Tip III kolajen cildimizde ve kemiklerimizde bulunurken; Tip II kolajen çoğunlukla eklemlerimizde bulunur.

Vücudumuz kolajeni kendisi üretebilir. Fakat bunu etkileyen çevresel etmenler; sigara tüketimi, alkol kullanımı, yaÅŸ ilerlemesi, düzensiz ve dengesiz beslenme gibi kolajen üretimini etkileyen birçok neden vardır. Özellikle 30’lu yaÅŸlardan sonra vücut tarafından üretilen kolajen miktarı azalmaya baÅŸlar ve ciltte sarkmalar, kırışıklıklar, eklem aÄŸrıları gibi sorunlar ortaya çıkmaya baÅŸlar.

Vücutta kolajen üretimi için C vitamini gereklidir. Kolajen üretiminin temeli vücuda yeterli miktarda protein alımı ile başlar. Kırmızı et, beyaz et, balık, yumurta akı, süt ve süt ürünleri glisin ve prolin adını verdiğimiz aminoasitleri içerir ve kolajen üretimi için kullanılır. Yani yeterli düzeyde kolajen üretebilmek için protein açısından yeterli ve dengeli bir beslenme düzeni şarttır. Özellikle sığır ve inek etinde bulunan kolajen; aynı zamanda kemik suyu, soya ve soya içeren ürünler, turna ve somon balığı, kaju, ceviz ve bademde de bulunur.

Kolajenin Faydaları Nelerdir?

Cildin canlılığını ve elastikiyetini arttırır.

Saç ve tırnak sağlığını iyileştirir.

Diş ve diş eti sağlığını korur, iyileştirir.

Bağ dokusunu sıkılaştırır. Selülit oluşumunu engeller.

Eklem sağlığını iyileştirir.

Karaciğer sağlığını destekler; vücudun zararlı toksinlerden arınmasını sağlar.

Sindirim sistemimizi destekler.

Bir dizi çalışma ve araÅŸtırma sonucu kolajen takviyesi kullanımının romatoid artrit bulunan bireylerde eklem aÄŸrılarını azalttığı bulunmuÅŸtur.  Yine yapılan çalışmalarda vücudumuz doÄŸal olarak kolajen üretse de yaÅŸ aldıkça üretiminin azaldığı ciltte yaÅŸlanmaya sebep olduÄŸu; takviye kullanımı ile birlikte cildin elastikiyetinin desteklenerek cildin sarkmasına engel olunabileceÄŸi bildirilmiÅŸtir. Osteoporoz-kemik erimesini geciktirmek adına da kolajen takviyesi kullanımı tavsiye edilmektedir. Kilo kaybı, selülit oluÅŸumu, barsak saÄŸlığı, saç ve tırnak saÄŸlığı üzerine de yapılan çalışmalar ile takviye kullanımının olumlu etkileri olduÄŸu bildirilmiÅŸtir.

Kolajen Takviyesi Kullanımı Şart Mı?

Kemikli etler, sakatatlar (kelle-paça, iÅŸkembe çorbası), tavuk ve balık eti, farklı renkteki kolajen üretimini destekleyen sebzeler, yumurta beyazı ve özetle omega-3 bulunan besinleri günlük beslenmenizde yeterli ve dengeli düzeyde alıyorsanız takviye kullanmanız ÅŸart deÄŸil. Tabii ki bu besinleri kolajen var diye de porsiyon kontrolünü saÄŸlamadan tüketirseniz olumsuz sonuçları ile de karşılaÅŸabilirsiniz. Kilo almak gibi…

Ancak günlük beslenme düzeninizin yetersiz olduÄŸunu düşünüyor, yeterli egzersiz yapmıyor ve 30 yaÅŸ üzeri iseniz; kolajen takviyesi kullanmak artılarını düşündüğümüzde faydalı olabilir. ÖnceliÄŸiniz beslenmenizdeki eksikliklerinizi tamamlamak olsun. SaÄŸlıklı ve formda günler geçirmeniz dileÄŸiyle…


Canlı Radyo