KIRMIZI MUCİZE: KUDRET NARI
Acı kavun olarak da bilinen kudret narı; renginden de anlaşılacağı üzere yüksek miktarda antioksidan içerir. Hafif acımsı tadı içerisindeki ‘momordicine’ adı verilen alkoloid maddeden kaynaklanmaktadır. Kudret narı tohumları yaÄŸ ve protein açısından zengin olup, genellikle alternatif tıpta zeytinyağı veya bal ile karıştırılarak kullanılır.
Yüksek antioksidan içeriği ile serbest radikal oluşumunu önleyici, oluşan serbest radikallerin ortamdan uzaklaştırılması ve anlık hücre hasarı oluşumunu önleyici etkisi vardır. Kansere karşı koruyucudur. Ayrıca kudret narının şeker hastaları üzerindeki etkisi üzerinde yapılan son çalışmalarda HbA1C (3 aylık kan şekeri ortalaması) düşüşü ile de anti-diyabetik etkisi öne çıkmıştır.
Gastrik ülser; mide veya ince barsağın içinde gelişen kanayan bir yaradır. Kudret narı metanolik ektresi ile gastrik ülser oluşumunu engellediği bildirilmiştir. Aynı zamanda midede Helicobacter Pylori bakterisinin üremesini engeller. Ve yine bal veya zeytinyağı ile karıştırılarak kullanılabilir. A, E ve C vitaminleri içerir. Cildi nemlendirir ve tazeler. Yüksek C vitamini içeriği bağışıklık sistemini güçlendirir. Kan sulandırıcı etkisi yüksektir. Bu nedenle özellikle kalp damar hastalıklarına ve yüksek tansiyona iyi gelse de; gebe ve emzikliler kesinlikle tüketmemelidir.
Kullanımı:
Ülkemizde yaygın olarak olgunlaşmış halinin çekirdekleri çıkartıldıktan sonra; üzerine saf zeytinyağı veya bal eklenerek kullanılır. Ancak kullanmadan önce mutlaka doktorunuza veya diyetisyeninize danışınız. Tedavi amaçlı kullanıldığında tek başına yeterli gelmez ancak destek olur. Çekirdekleri zehirli olduğundan kesinlikle tüketilmemelidir.
SaÄŸlıklı ve formda günler geçirmeniz dileÄŸiyle…
Uzm.Dyt.Deniz ÖZSAN