KESTANE KEBAP YEMESİ SEVAP
Kış aylarının vazgeçilmezi kestane; tezgâhlardaki yerini hızlıca aldı. Kestane; ÅŸekeri, ezmesi derken sofralarımıza tat veren lif ve karbonhidrattan zengin bir meyvedir. C ve B grubu vitaminlerinden zengin ve bağışıklığımızı güçlendirir. İçerdiÄŸi flavonoidler sayesinde güçlü antioksidan etkiye sahip; kansere karşı doÄŸal bir savaşçıdır. Demir, magnezyum, çinko ve potasyum gibi mineralleri içeren kestane; kalori açısından pek masum deÄŸil maalesef… 3 orta irilikte kestanenin kalorisi 1 dilim ekmeÄŸe eÅŸittir. Bu nedenle kilo vermek isteyenler ve ÅŸeker hastalarının dikkatli tüketmesinde fayda var. Yine B grubu vitaminlerden zengin olması ile ruh ve sinir saÄŸlığı için doÄŸal antidepresan bir besindir. Lif içeriÄŸi yüksek olan kestane; barsak saÄŸlığımız açısından da olumlu etkiye sahiptir.
Nasıl pişirelim?
Suda haşlama, fırınlama, ateşte kavurma gibi birçok pişirme yöntemi mevcut. Doğrudan ateş ile temas ederek pişirilen kestanenin; yararlı etkisi ortadan kalkar. Ateş ile direk temas; bir besinin kanserojen etkisini ortaya çıkarır. Aynı şekilde saatlerce kavrulan kestanede de birçok vitamin mineral kayıpları olur. Bu nedenle en sağlıklı yöntem suda haşlama veya fırınlamadır. Günlük beslenme programınızda porsiyon kontrolüne dikkat ederek; sağlıkla tüketebilirsiniz. Bir ara öğün için bir çay bardağı kestane yeterli.
SaÄŸlıklı ve formda bir kış geçirmeniz dileÄŸiyle…
Uzm.Dyt.Deniz ÖZSAN