DE-TOKS !
DE-TOKS!
Kapanma ve evde kalma süreci derken; tartılar çoÄŸumuzu üzdü maalesef… Evde kaldığımız süreçte psikolojik yeme eÄŸilimi ile birlikte; denenmeyen börek-çörek tarifi kalmadı. Alınan kiloları hızlı bir ÅŸekilde verme yolları aranmaya baÅŸlandı. Ä°lk akla gelen ‘’Detoks mu yapsam?’’
Gelin; ‘Detoks nedir? Ne zaman yapılır?’ bunları anlatalım. Kelime anlamına baktığımızda detoks zehirli maddelerin vücuttan atılmasını ifade eder. Yani; detoks hızlı kilo verme amaçlı, aç kaldığınız sıvı programı deÄŸildir. Detoks yapacağım derken; alınan enerjinin ciddi oranda kısıtlanması ile vücuttan aşırı kas ve su kaybı olur. Kilo vereceÄŸim derken yaÄŸdan deÄŸil; kas ve su kaybı yaÅŸayarak vücudunuzun hızlı sarkmasına ve sözde verdiÄŸiniz kilonun yarın iki katını almanıza sebep olmuÅŸ olursunuz. Sonuç olarak bu durum vücutta hormonal ve metabolik olarak stres yaratır.
Kişilerin çoğunluğu maalesef detoksu zayıflamak amaçlı alınan kalorinin kısıtlanmasıyla yapıyor. Detoks programları sürekli yapılacak programlar değildir. 3-5 günlük gibi kısıtlı süre ile vücutta biriken toksinlerden arınmak amacıyla yapılmalıdır. Bayram dönüşü, tatil dönüşü gibi dönemlerde yapılabilir. Aynı zamanda direnç kilolarında da detoks yapmak direnci kırmanıza yardımcı olabilir. Yani yaz dönemi için kilo vermek adına detoks değil; sağlıklı beslenerek kilo verebilirsiniz.
Kafein zararlı kimyasalların başında gelir. Bu nedenle detoks yaparken ilk olarak; kahve, çay, çikolatalı yiyecekler ve yoğun kafein içeren enerji içeceklerinden uzak durulmalıdır. Bunun yanında arınma programınızda eğer kullanıyorsanız alkol ve sigaradan da uzak durmakta fayda var. Detoksun temel taşı ve ağırlıklı olarak diyetinizde bulunması gereken taze sebze ve meyvelerdir. Meyveler temizleme ve arınma ağırlıklı görev yaparken sebzeler ise; iyileştirici ve tamir edicidir. Sebze ve meyveler alkali yapıcıdır; sindirimleri için fazla enzim ve enerji gerektirmeden çok az atık üretirler.
Kimler detoks yapamaz?
Gebe ve emzikliler, tansiyon hastaları, böbrek veya organ yetmezliği olanlar, şeker hastaları ve yaşlıların detoks yapmaları sakıncalıdır. Özellikle maden ve ağır sanayide çalışanlar, sigara içenler, fazla alkol tüketenler, aşırı yağlı ve şekerli besin tüketenler, sürekli şişlik ve ödem problemi yaşayanlar, sürekli yorgunluk hisseden bireyler, aşırı strese maruz kalan bireyler detoks yapabilir.
Peki detoks nasıl olmalı?
Öncelikle yaÅŸam boyu toksinlere daha az maruz kalmaya çalışarak; vücudumuzda detoksifikasyonu saÄŸlayacak besinlerin tüketimini arttırarak detoks uygulanabilir. Hep söylediÄŸimiz gibi; diyet nasıl kiÅŸiye özelse; farklı amaçlar için farklı detoks programları olduÄŸundan; detoks da kiÅŸiye özel olarak beslenme uzmanı tarafından hazırlanmalıdır. ÖrneÄŸin oruç da bir detoks etkisi yaratır. Ancak saÄŸlıklı beslenme kuralları çerçevesinde yapıldığında…
Günlük beslenme programınıza bol su tüketimini ekleyerek, bitki çaylarından da dozunda destek alarak ve detoksifikasyona yardımcı;
Kabak,Enginar,
SoÄŸan,
Sarımsak,
Limon,
Biberiye,
Su Teresi,
Yaban mersini,
Zerdeçal,
Zencefil,
Ananas,
Kivi gibi meyveleri katarak detoks etkisi yaratabilirsiniz…
Çok düşük kalorili diyet veya sadece sıvı alarak detoks yapmak; aşırı su kaybına neden olacaktır. Yağ yakmak istiyorsanız düzenli beslenme ve egzersiz ile bunu sağlayabilirsiniz.
SaÄŸlıklı ve formda bir yaz geçirmeniz dileÄŸiyle…