Kdz Ereğli Haber - Eregli FM Gazetesi

BAHARAT DEYİP GEÇMEYİN…

Uzm.Dyt.Deniz ÖZSAN

Tüm Yazıları

Baharatlarımızın soframızda yeri büyük. Hemen hemen tüm yemeklere, salatalara aroma ve lezzet katmak için kullanıyoruz. Bunun yanında sağlığımız açısından da faydası saymakla bitmiyor. Metabolizma hızınızı arttırmasından tutun da mide-barsak sistemimiz üzerine olumlu etkileri ve güçlü antioksidan etkisi ile baharatlar soflarımızın baş tacı…

Nane: Özellikle sindirimi kolaylaştırıcı ve mideyi rahatlatıcı etkisi bulunmaktadır. Şişkinlik, hazımsızlık gibi mide-barsak problemlerine karşı birebirdir. İçeriğindeki yüksek A vitamini ile göz sağlığımızı destekler. Verdiği ferahlık hissinin yanı sıra ağız florasını iyileştirir. Mide bulantılarında da sıkça kullandığımız nane-limon ikilisinin rahatlatıcı etkisi de naneden kaynaklanmaktadır.

Sumak: Hemen hemen çoğumuzun sofrasında bulunan; dolmalara, salatalara, soğana ekşi tat veren baharattır sumak. Ekşili tat severlerin tercih ettiği faydası saymakla bitmeyen sumak; kolesterole iyi geliyor. HDL (iyi kolesterol) yükseltici etkisi ile başı çekiyor. Özellikle kolesterol problemi olan bireyler mutlaka sofrasından eksik etmesin. Aynı zamanda ekşili tatları seven ama kalori açısından kaçınmak isteyenler; salatalarına ve yemeklerine ekşi tat vermek için rahatlıkla kullanabilirler. Kilo kontrolünü destekleyici etkisi de yüksektir.

Tarçın: Kan şekeri üzerine olan olumlu etkisi birçok bilimsel çalışma ile kanıtlanmıştır. Aynı zamanda güçlü antioksidan etkisi ile bağışıklık sistemimizi destekler. Soğuk algınlığı ve gripten korunmak adına tarçın-zencefil ikilisine mutlaka sofralarınızda yer verin.

Zerdeçal: Kurkimin adlı çok değerli bir bileşene sahiptir. Kurkimin inflamasyonu (iltihabı) azaltmaya yardımcıdır. Yapılan çalışmalarda; kireçlenme ve eklem iltihabı (romatizmal hastalıklar) gibi hastalıklarda inflamasyonu azaltıcı etkisi bulunmuştur. Yine antioksidan içeriği ile de kalp-damar sağlığı, sinir sistemi sağlığı, cilt sağlığı ve kan şekeri kontrolü üzerinde olumlu etkileri vardır.

Kimyon: Yine sindirim sistemimiz üzerine olumlu etkileri olan kimyonun, gaz söktürücü ve sinirleri yatıştırıcı özelliği vardır. Yüksek antioksidan içeriği ile kansere karşı doğal bir koruyucudur. Mide bakterisi olan helicobacter pylori gelişimini; mide ve akciğer tümörü oluşumunu engelleyici etkisi yapılan bazı çalışmalarda bulunmuştur. Koku ve tat vermek amaçlı özellikle et yemeklerinden kullanılan kimyonun; aynı zamanda brokoli, karnabahar gibi gaz yapma potansiyeli yüksek olan sebzeler de de kullanılması gaz riskini azaltır.

  Sağlıklı beslenmenin yanında hep söylediğimiz gibi miktar ve ölçüye dikkat ederek baharatlara da sofranızda yer vermeniz sayesinde; başta bağışıklık sisteminiz olmak üzere faydaları saymakla bitmez. Sağlıklı, huzurlu ve formda günler geçirmeniz dileğiyle…

Uzman Diyetisyen Deniz ÖZSAN