Kdz EreÄŸli Haber - Eregli FM Gazetesi

Türkiye’de nadir görülen hastalık Zonguldak’ta tedavi ediliyor

Türkiye’de nadir görülen hastalık Zonguldak’ta tedavi ediliyor

www.ereglifm.com.tr -BÖLGENİN NABZI-


Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi Tıp Fakültesinde, nadir olarak görülen yemek borusu kaslarının kasılması sebebiyle yutkunma zorluğuna neden olan akalazya hastalığının POEM uygulamasıyla tedavi edildiği bildirildi.
Endoskopide yaÅŸanan geliÅŸmelerle birçok hastalığın tedavisinin kolay hale geldiÄŸini aktaran BEÃœ Tıp Fakültesi Gastroentoloji Öğretim Ãœyesi Tarık Akar, “POEM” uygulamasının Japonya ve Kore gibi ülkelerde giderek yaygınlaÅŸtığını ifade etti. 
Türkiye’de ise Ä°stanbul, Ä°zmir ve Ankara gibi merkezlerin yanı sıra Zonguldak’ta da bu iÅŸlemin yapılabildiÄŸine dikkat çeken Akar, "Son yıllarda endoskopide yaÅŸanan geliÅŸmeler sonucunda birçok hastalığın tedavisi daha kolay hale gelmeye baÅŸladı. Bunlardan bir tanesi de akalazya hastalığıdır. Yemek borusunun kaslarının fonksiyonelliÄŸini kaybetmesi sonucu yutma güçlüğü yaÅŸanılan bir hastalıktır. Türkiye’de sık görülmemekle birlikte yeni pek çok hastamız bulunmaktadır. Bunların tedavisi için yeni geliÅŸtirilen endoskopik yöntemin ismi de POEM’dir. Bu iÅŸlem dünyada Japonya ve Kore’de baÅŸta olmak üzere geliÅŸmiÅŸ ülkelerde artmaya baÅŸlayan bir iÅŸlemdir. Bununla ilgili de Türkiye’de yaklaşık Ä°stanbul, Ankara ve Ä°zmir merkezlerinde iÅŸlem yapılabilmekte. Bunun dışında Anadolu’daki merkezlerde sadece bu iÅŸlemi bizim yaptığımızı biliyorum. Zonguldak’ta bununla alakalı beÅŸ iÅŸlem gerçekleÅŸtirdik. BeÅŸinci iÅŸlemimiz de baÅŸarılı oldu. En son aldığımız hastamız da Kütahya’dan akalazya tanısıyla geldi. Bu hastaya yaklaşık 1 saat 15 dakika süren endoskopik iÅŸlemle akalazya hastalığını POEM yöntemiyle tedavisini yaptık. Hastada ÅŸu anda yutma güçlüğüyle ilgili sorunlar ortadan kalktı. Åžu anda taburcu olmak üzere. Bu iÅŸlem Türkiye’de nadir yerlerde yapılabilmektedir. Servisimizde ve hastanemizde artık bu iÅŸlem rutin olarak yapılmaktadır. Bununla ilgili hastalarımızın da bilgilendirilmesi ve gerekirse yönlendirilmesi bizim açımızdan uygun olur" dedi.

Kütahya’dan Zonguldak’a tedavi için geldi 
1.5 yıl önce yutkunma güçlüğüyle baÅŸvurduÄŸu hastanede akalazya teÅŸhisi konulduÄŸunu aktaran 36 yaşındaki Fatma Akbudak, Kütahya’dan Zonguldak’a tedavi için geldiÄŸini belirtti. Akbudak, "1.5 yıl kadar önce doÄŸum yaptıktan sonra ufak ufak yemek yerken yutkunma güçlüğüyle baÅŸladı. Daha sonra zaman geçtikçe ilerledi. En son aÅŸamada suyu yudumlarken mideme girmediÄŸini hissediyordum. Tıkanıyordum yutma güçlüğü çekiyordum. Nefesim de tıkanmaya baÅŸlıyordu. Kütahya’da bir doktora gittim. Endoskopi yapıldı, akalazya teÅŸhisi konuldu. Tarık hocamı önerdiler. Kendisiyle irtibata geçtim. SaÄŸ olsun ameliyatımı yaptı. Åžu an iyiyim. Ameliyat da baÅŸarılı geçti. Taburcu olacağım. SaÄŸlığıma kavuÅŸtum" ifadelerine yer verdi.

WHATSAPP Ä°HBAR HATTI 24-12-2019

gülücük11
hayran1
şaşkın0
üzgün0
kızgın0
  • EreÄŸli FM Mobil Uygulamalarımız Yenilendi!
    Hemen Deneyin!
İlk Yorumu Siz Yazın!
Yorum Yazın

Canlı Radyo