Kdz EreÄŸli Haber - Eregli FM Gazetesi

Ttk Bin İşçi Alımı Kura Töreni Yapıldı

Ttk Bin İşçi Alımı Kura Töreni Yapıldı

Zonguldak’ta Türkiye Taşkömürü Kurumu’na bin yeraltı pano üretim işçisi alımı için kura töreni gerçekleştirildi.


Törene katılan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, geçtiğimiz yıl kömür üretiminde Cumhuriyet tarihinin rekoru kırılarak 101 milyon ton kömür üretimi yapıldığını ifade etti. Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk ise sadece Zonguldak havzasında 1,3 milyar ton taşkömürü rezervi olduğunun tahmin edildiğini dile getirdi.

Site Spor Salonu’nda gerçekleÅŸtirilen kura törenine Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk ve protokol üyeleri katıldı. Bin kiÅŸilik kontenjana 35 bini aÅŸkın baÅŸvuru olması nedeniyle salonun dışına da dev ekranlar konularak dışarıdaki kalabalığın kura törenini takip etmesi saÄŸlandı.

Törenin açılış konuÅŸmasında kürsüye çıkan Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, "Zonguldak kardeÅŸliÄŸimizin, sosyal dayanışmanın sevgiyle, muhabbetle yaÅŸandığı bir ÅŸehir. Zonguldak işçi kardeÅŸlerimizin alın teri, emeÄŸi, göz nuruyla geliÅŸen, büyüyen bir ÅŸehir. Kıymetli ailelerimizi fedakarlıklarından dolayı kutluyorum, işçi kardeÅŸlerimi, tüm çalışanlarımızı tebrik ediyorum. Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı olarak CumhurbaÅŸkanı Recep Tayyip ErdoÄŸan’ın liderliÄŸinde 'sosyal devlet' anlayışını inÅŸa etmeye devam ediyoruz. Ä°l il, ilçe ilçe dolaÅŸarak vatandaÅŸlarımızla hemhal oluyoruz. 'Ä°nsan için ancak çalıştığı vardır.' buyuruyor Rabbimiz. Ä°nsan elinin emeÄŸinden daha hayırlısı yoktur. Çalışan her insan emeÄŸinin karşılığını alıyor alacaktır. Hamdolsun, Hükümet ve Bakanlık olarak çalışan her işçimizin hakkını, hukukunu gözeterek hareket ediyoruz. Bu anlayışla, asgari ücreti, 2019 yılı için yüzde 26 artırarak net 2 bin 020 lira olarak belirledik. CumhurbaÅŸkanlığı Hükümet Sistemimizin ilk asgari ücret görüşmelerinde, bu sürecin işçi ve iÅŸveren taraflarımızın ortak mutabakatı ile saÄŸladık. Ayrıca malumunuz; 2014’te yaptığımız düzenleme ile yer altında çalışan işçilerimize yönelik ödenecek ücret, asgari ücretin iki katından az olamıyor. Böylece yer altı maden işçilerimizin net asgari ücretleri 4 bin liranın üzerine yükselmiÅŸ oldu. Bu süreçte bizlerden desteÄŸini esirgemeyen CumhurbaÅŸkanımıza ÅŸahsım, işçilerimiz ve iÅŸverenlerimiz adına şükranlarımı sunuyorum. Biliyorsunuz CumhurbaÅŸkanımız Aralık ayında yayımladığı bir kararla yeni işçi alınmasıyla ilgili Türkiye TaÅŸ Kömürü Kurumu Yönetim Kuruluna yetki vermiÅŸti. TTK Genel Müdürlüğü işçi alımıyla ilgili gerekli hazırlıklarını tamamladı; Bakanlığımıza baÄŸlı Ä°ÅžKUR vasıtası ile baÅŸvurular alındı. Bugün de inÅŸallah noter huzurunda kura ile toplam bin işçimizin atamasını Zonguldak, Bartın ve Karabük illerinde olmak üzere eÅŸ zamanlı olarak gerçekleÅŸtiriyoruz. Bugün böyle bir sevinci vatandaÅŸlarımızla beraber yaÅŸamanın mutluluÄŸu içerisinde; ataması gerçekleÅŸecek olan işçi kardeÅŸlerimize ÅŸimdiden hayırlı, bereketli olsun diliyorum. Türkiye’nin kalkınma hamleleri, ekonomide yazdığı baÅŸarı öyküleri işçi kardeÅŸlerimizin alın teriyle yazılıyor. 17 yıldır ekonomide, ticarette, üretimde ve yatırımda sizlerin emeÄŸi var" dedi.

 

"Sadece Zonguldak havzasında 1,3 milyar ton taşkömürü rezervimiz olduğu tahmin ediliyor"

"Bizler maden işçilerimizin ne şartlar altında çalıştığını çok iyi biliyoruz" diyen Bakan Selçuk, "Ülkemiz için vatan nöbeti tutmak, hiçbir fedakarlıktan kaçınmadan vatan savunmasında görev almak ne kadar kutsalsa, cennet vatanımız için milletimizin istikbali için kazma vuran, ter akıtan işçi kardeşlerimizin sizlerin emeği de o kadar kutsal. Bu nedenle, madende çalışanlarımızın işini kolaylaştırmaya yönelik tedbirler almaya devam ediyoruz. Madenlerde çalışma süresini günlük 7,5 ve haftalık 37,5 saat olarak sınırlayarak, işçilerimizin 5 gün çalışıp 2 gün tatil yapabilmesine imkan sağladık. Ayrıca yıllık ücretli izinleri de diğer çalışanlara göre 4 gün artırdık. İş sağlığı ve güvenliği alanında da, oksijenli ferdi kurtarıcı maske kullanımı, yer altında takibi kolaylaştıracak personel takip sistemi ve acil bir durumda madenden çıkış için 'hayat hattı' kurulması zorunluluklarını getirdik.

DiÄŸer sektörlerde yılda bir kez yapılması yeterli olan tatbikatlar, madenlerde 6 ayda bir görüntüler kayıt altına alınacak ÅŸekilde yapılmakta. Sizlerin refah seviyesini yükseltmeye, çalışma hayatına yönelik iyileÅŸtirmeleri hayata geçirmeye devam ediyoruz. Madencilik sektöründe yoÄŸun bir emek ve insan gücüne ihtiyaç duyulmakta. Bu sebeple çalışma hayatımızdaki en riskli alanlardan biri olarak görülmesine raÄŸmen sizlerin bu konudaki çalışma azmi ve kararlılığı takdire ÅŸayan. Türkiye’nin CumhurbaÅŸkanımız liderliÄŸinde, ekonomide 2023, 2053, 2071 hedeflerine yine sizlerin gayretiyle, azmiyle ulaÅŸacağına inanıyoruz.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığımızın verilerine göre sadece Zonguldak havzasında 1,3 milyar ton taÅŸkömürü rezervimiz olduÄŸu tahmin ediliyor. Bu kömürü deÄŸerlendirebilmemiz için işçi kardeÅŸlerimize, sizlere ihtiyacımız var. Hükümetimizin üzerinde ısrarla durduÄŸu bilhassa enerji alanında yerli üretime geçme düşüncesini elbette sizler olmadan gerçekleÅŸtiremeyiz. Uzun Mehmet’le baÅŸlayan kömürün hikayesi sizlerle devam edecek. Ekonomide belirlediÄŸimiz büyük hedeflerimizi gerçekleÅŸtirmek için üretim ve yatırımı artırmak zorundayız. Devlet olarak iÅŸverenlerimize her türlü desteÄŸi saÄŸlıyoruz. Ä°ÅŸverenlerimizin de 2019 yılı istihdam seferberliÄŸi kapsamında CumhurbaÅŸkanımıza verdikleri 2.5 milyon istihdam sözünü tutacaklarına yürekten inanıyoruz. Çünkü burası Zonguldak, burada iÅŸ var. GeçtiÄŸimiz hafta açıkladığımız yeni istihdam teÅŸviÄŸimizle; iÅŸverenlerimizin Nisan ayı sonuna kadar saÄŸlayacağı her ilave istihdam için, 3 ay boyunca prim ve vergilerin yanı sıra ücretini de devlet olarak biz karşılayacağız. Bakanlık olarak yeni istihdam teÅŸviÄŸimizle beraber 18 ayrı teÅŸvik ve destek uygulamamız ile, 1,7 milyona yakın iÅŸverenimize, 11 milyondan fazla sigortalımıza halihazırda destek veriyoruz. Bu vesileyle ataması gerçekleÅŸecek işçi kardeÅŸlerimizi tebrik ediyor, yürekten kutluyorum, hayırlı-uÄŸurlu olsun diyorum. Zonguldak’ımızda istihdama sunduÄŸu katkıdan dolayı SaygıdeÄŸer CumhurbaÅŸkanımıza şükranlarımı sunuyorum. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanımız Fatin Dönmez'e ve iÅŸe alım sürecini yöneten TTK ve Ä°ÅžKUR çalışanlarımıza teÅŸekkür ediyorum" dedi.

 

"Madencilik bu topraklarda mesleğin çok ötesinde farklı değerlere sahip"

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, ise madenciliğin önemine vurgu yaparak şunları söyledi:

"Bugün Zonguldak’a gelerek heyecanınıza ortak olmak bu güzel karede yer almak istedik. Bugün vesilesiyle sizlerle yeniden bir araya gelmekten sizlerle kucaklaÅŸmaktan büyük bir memnuniyet duyuyorum. CumhurbaÅŸkanımız geçtiÄŸimiz yıl TTK’ya bin 500 işçi alınacağının müjdesini burada Zonguldak’ta vermiÅŸti. Bizler de bu sözü emir telakki ettik ve hemen çalışmalara baÅŸladık. Hamdolsun bugün verdiÄŸimiz sözü tutmanın gururu içerisindeyiz. Birazdan noter huzurunda yapılacak çekiliÅŸle ülkemizin büyümesi, aydınlık geleceÄŸi için TTK ailesinin üyesi olacak. Noter huzurunda yapılacak olan bu çekiliÅŸi son derece ÅŸeffaf ve güvenli olacak. Ä°nÅŸallah kalan 500 kardeÅŸimizin de birkaç ay içerisinde iÅŸlemlerini baÅŸlatacağız. Ä°ÅžKUR ile çalışmalar tamamlanınca böyle bir kura çekiliÅŸiyle onlar da bu kurumun birer ferdi olacaklar. Madeni bu iÅŸin kutsallığını en iyi bilen sizlersiniz. Zonguldak, Bartın ve Karabük’te aile fertlerinden biri mutlaka geçimini madencilikle saÄŸlıyor. Buralardan emekli olan kardeÅŸlerimiz kızlarını, oÄŸullarını buradan kazandıkları paralarla evlendirdiler, okuttular. Madencilik bugün ÅŸehirlerimizi var etse de en önemlisi de hayatında hep büyük bir yere sahip oldu. Madencilik bu topraklarda sizler için bir mesleÄŸin çok ötesinde farklı deÄŸerlere sahip olduÄŸunu biliyoruz. Madencilik emeÄŸin, alın terinin, helal rızkın önemli deÄŸeridir. Sizlerin emekleri bizlerin en büyük emanetidir. Madenci kardeÅŸlerimiz ve aileleri bu emanete her zaman sahip çıkacağız konusunda müsterih olsunlar. Bu kutsal emanetin yücelmesi için her platformda işçi ve emekçi kardeÅŸlerimizin yanında olduk. İşçilerimizin emeklerini karşılığını tam olarak almaları ve emeklerinin zayi edilmemesi için gereken her türlü adımı attık ve atmaya devam edeceÄŸiz. MaaÅŸlarını asgari ücretin en az iki olması ÅŸeklinde düzenledik. En sıkı kuralları belirledik. Risk grubuna göre madenleri belirledik. Madenlerimizi denetledik. Zorunlu ferdi kaza sigortalarını ödedik. Åžirketlere teÅŸvik ödemeleri de baÅŸlattık. Madende çalışırken ÅŸehit düşenlerin yakınları için de gerekli yasal düzenlememeleri hayata geçirdik. EÅŸ ve çocuklarının kamuda çalışması için gerekli düzenlemeleri de yaptık. Sizlerin yüksek güvenlik standartlarında çalışmak için yaptık. Her ÅŸey insanımız için. Her ÅŸey insanı insan hayatını yüceltmek için her ÅŸey sizler her ÅŸey daha fazla üreten büyüyen, geliÅŸen Zonguldak, Bartın ve Karabük için. Her ÅŸey büyük ve güçlü Türkiye için. Hep birlikte el, ele, omuz, omuza ülkemizi daha da ileriye taşıyacağız. Daha çok üreteceÄŸiz. Daha fazla istihdam saÄŸlayacağız. Geçen yıl kömür üretiminde Cumhuriyet tarihin rekorunu kırdık. 101 milyon ton kömür üretimi yaptık. Bu bize yetmez. Çünkü Türkiye her geçen gün büyüyor. GeleceÄŸe emin adımlarla ilerliyoruz. Zonguldak’ta nice kömür yataklarımız varken 'durmak yok yola devam' diyoruz. 2019 yılı sonrasında Allah’ın izniyle bu yakaladığımız ivmeyi daha yukarıya çıkartacağız" dedi.

 

"Onlar Türkiye enerjide dışa bağımlı olsun istiyor, bozuk plak gibi tekrarlıyorlar"

Bazı kesimlerin eleÅŸtirilerine yanıt veren Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, "Åžimdi çıkmış birileri vay efendim, 'kömür çıkarılsın istemiyoruz' diyorlar. Biz sizin kim olduÄŸunuzu, amacınızın ne olduÄŸunu gayet iyi biliyoruz. MadenciliÄŸe, yerli kömüre, milletimizin ekmeÄŸine göz diken marjinal gruplara sesleniyorum. Gelin Zonguldak, Bartın ve Karabük’e bakın. Kendi gözlerinizle görün. Burada yaÅŸayan kardeÅŸlerimiz iÅŸ, aÅŸ istiyor. Hayat standartları artsın istiyor. Onlar ne istiyor, Türkiye enerjide dışa bağımlı kalsın dışarıya milyarlarca para aktarılsın istiyor. Buradan soruyorum sizleri finanse eden arkanızda duran devletler dünyanın en fazla kömür üreten ve tüketen devletler deÄŸil mi? Niye onlara sesiniz çıkmıyor. Niye Türkiye’ye gelince aynı ÅŸeyleri bozuk plak gibi tekrarlıyorsunuz. Biz iÅŸimize bakacağız, milletimize sevdalıyız. Bu milletin hakkını da kimseye yedirmeye hakkımız da yok eyvallahımız da yok. TTK’nın toplam rezervi 1.5 milyar ton. Redevansçılarla beraber yıllık üretimi 1.2 milyon ton. Havzanın potansiyel üretimi 10 milyon ton. Bu potansiyeli ortaya çıkartmak için TTK ve özle sektöre daha fazla üretim hedefleri belirledik. Daha fazla istihdam, daha fazla iÅŸ ve aÅŸ demek. 2018’de TTK’ya ait 4 sahanın devrini daha yaptık, 2019’da 3 ruhsat devrini daha yapacağız. Ãœretim yapılamayan alanları da üretime açmış olacağız. Bugün Türkiye’de madenlerde 130 binden fazla insan çalışıyor. Bu alanlarda yatırımcıları da teÅŸvik ederek 20 bin istihdam daha saÄŸlayacağız. Daha fazla teknik ve teknolojik alt yapı ile yapacağız. VerimliliÄŸi artırmak için daha fazla mekanize alt yapı kurmaya ihtiyacımız var. TTK bunun çalışmalarını ÅŸu an yürütüyor. 596 kilogram olan günlük üretimi kısa vadede 1 tona, sonra da daha fazlasına artıracağız. Bunları sizlerin azim ve gayretleriyle ulaÅŸacağız. Mekanize sistemlerin kurulmasıyla ilgili 156 milyon lira bütçe belirledik. Bunun bir kısmını TTK kullandı, kalan kısmını da kullanarak teknoloji ve insan odaklı çalışmalar yapacağız. Yerli üretimin artırılması için üzerimize düşeni yapmaya devam ediyoruz. Devlet olarak. Yatırımların ve istihdamın artırılması için yatırım ve destek çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Milletimizin öz kaynaklarını milletimizin emrine sunacağımızın sözünü verdik. Bu yolda da emin adımlarla ilerliyoruz. Enerjiyi riske atmak gibi bir ÅŸeyimiz yok. Bütün gayretimiz bugünün Türkiye’sinin yarından çok daha güçlü olmasıdır. Millet yolunda bütün gayretimizi sürdüreceÄŸiz. Bütün amacımız gelecek kuÅŸakların daha güçlü, büyük olmasıdır. Türkiye’yi bir üst lige çıkartmak için var gücümüzle devam edeceÄŸiz" diye konuÅŸtu.

TTK Genel Müdürü Kazım EroÄŸlu da “Zonguldak için 700, Karabük için 100, Bartın için 200 toplamda bin asil bin yedek kura çekimi bugün için sonuçlanacaktır. Hem kafanızın hem kalbinizin kesinlikle yapılan iÅŸlemden yana rahat olmasını diliyorum. Her ÅŸey ÅŸeffaf olarak gerçekleÅŸecek. Åžimdiden ülkemiz madencilik camiasına ve kurumumuza hayırlı olmasını diler, bu vesile ile işçi alımı sürecini baÅŸlatan CumhurbaÅŸkanımıza ve devamında takipçileri olan bakanlarımıza saygı ve teÅŸekkürlerimi arz ediyorum" dedi.

AK Parti Zonguldak Milletvekili Polat Türkmen de konuÅŸmasında "TaÅŸkömürü kurumunun mazisi eski, ülkeye katkıları çok büyük. Sadece Zonguldak’ta çıkan demir çeliÄŸin ham maddesidir, köprüler, tanklar. Yegane kaynaktır. GeçmiÅŸte buharlı gemilerimiz trenlerimize bir yakıt olarak kullanılmıştı bugün ise demir çeliÄŸin ham maddesi olarak bulunmaktadır. Ä°nÅŸallah taÅŸkömür sizlerle beraber redevanslı sahalarla beraber 5 yıl içerisinde sadece taÅŸkömürümüzün planlaması 3 milyon tonun üzerinde çıkarmaktır. Buna vesile olan katkısı olan herkese teÅŸekkür ediyorum" ÅŸeklinde konuÅŸtu.

 

"Zonguldak asla maden şehitlerini unutmayacaktır"

CHP Zonguldak Milletvekili Deniz Yavuzyılmaz ise “TTK’nın Zonguldak için, bölge için Türkiye için ne anlama geldiÄŸini tekrar tekrar anladığımız için bugün buradayız. TTK’yı geliÅŸtirelim, yeraltı zenginliklerimizi çıkartalım, yerli üretimimizi yapalım, Zonguldak’ı eski günlerdeki gibi tekrar ÅŸahlandıralım diye bir aradayız. Gönül isterdi ki TTK’daki norm kadro açığının tümünü giderelim. 14 bin 500 norm kadro var. Åžu anda 7 bin 200 işçimiz var. Aradaki açığın hızla, acilen, teknolojik alt yapı yatırımlarının da yapılarak hızla tamamlanması gerekiyor. Bugün buradan gönlü kırık ÅŸekilde ayrılacak olan arkadaÅŸlarımız olacak. Gönül isterdi ki 2003 yılından önce Kozlu’da, Armutçuk ve Zonguldak’ta maden ÅŸehidi olan deÄŸerli canlarımızın ailelerine devlet kadrolarında saÄŸlanan imkanlar bu çekiliÅŸte TTK’ya saÄŸlanacak istihdam noktasında bugün burada deÄŸerlendirilebilseydi. Onlar babasız büyüdüler, yarım büyüdüler, eksik kaldılar. Bizim bu ailelere minnet borcumuz var. Onlara sahip çıkmalıyız. Zonguldak asla maden ÅŸehitlerini unutmayacaktır. Zonguldak asla maden ÅŸehitlerinin çocuklarını ailelerini unutmayacaktır. Bugün burada saÄŸlıklı bir kura için bizler buradayız. Kuranın gerçekleÅŸmesinde bu istihdamın saÄŸlanmasında emeÄŸi geçen tüm yetkililere teÅŸekkür ediyorum. Ãœmit ediyorum ki soru iÅŸaretlerinin olmadığı siyaset üstü bir kura gerçekleÅŸir. Kul hakkına girilmeden bu günü saÄŸlıklı bir ÅŸekilde tamamlarız" ÅŸeklinde konuÅŸtu.

Vali ErdoÄŸan BektaÅŸ da "Bugün Zonguldak’ta farklı bir günü yaşıyoruz. Zonguldak’ın maden ÅŸehri olduÄŸu gerçeÄŸi bir daha apaçık ortaya çıkıyor. Madende çalışacak arkadaÅŸlarımızı herkesin gözü önünde ÅŸeffaf açık bir kurayla belirlemeye çalışıyoruz. Bu imkanı her türlü ÅŸaibeden, soru iÅŸaretinden uzak iÅŸe alma imkanını ÅŸehrimize verdiÄŸi için deÄŸerli hükumetimiz ve bakanlarımıza teÅŸekkür ediyoruz. Bakanlarım hepinizin çok açık gördüğü gibi Zonguldak bir maden ÅŸehri. Bu madenlerimizi yer altından çıkartıp insanımızın hizmetine sunmak durumundayız. Ä°nsanımızın talebi olan istihdamı da bir ÅŸekilde saÄŸlamak zorundayız. Bu yolda bu gün yaÅŸadığımız olay önemli bir geliÅŸmedir. Bu kura çekme etkinliÄŸini bu yolda önemli bir aÅŸama olmasını diliyorum" ÅŸeklinde konuÅŸtu.

Konuşmaların ardından her iki bakan ve protokol üyeleri Bartın ve Karabük'e canlı bağlanarak kura çekimine başlandı.

WHATSAPP Ä°HBAR HATTI 24-12-2019

gülücük7
kızgın1
hayran0
şaşkın0
üzgün0
  • EreÄŸli FM Mobil Uygulamalarımız Yenilendi!
    Hemen Deneyin!
İlk Yorumu Siz Yazın!
Yorum Yazın

Canlı Radyo