Kdz EreÄŸli Haber - Eregli FM Gazetesi

Süs tavukları mezadı

Süs tavukları mezadı

Zonguldak’ın Ereğli ilçesinde satışa sunulan tavuklar kuzu fiyatına alıcı buldu.


Karadeniz EreÄŸli Süs Tavukları ve Bahçe Hayvanları YetiÅŸtiricileri DerneÄŸi tarafından mezat gerçekleÅŸtirildi.  Süs tavuklarının açık artırımı ile satışının yapıldığı etkinliÄŸe, Türkiye’nin birçok ilinden katılım saÄŸlandı. Satışa sunulan bazı tavukların fiyatları ise bir kuzunun fiyatından daha fazla olduÄŸu ortaya çıktı.
 

3 kiÅŸi ile baÅŸladılar 40 kiÅŸi oldular 
Derneğin Kurucu Başkanı Hasan Gültekin, gazetecilere konuşmasında, Amaçlarının iyi hayvan yetiştirmek olduğunu söyledi. İlçede ilki yaptıklarını anlatan Gültekin şöyle dedi:
“Hobici arkadaÅŸlarımız ile yaklaşık üç ay önce karar verdik. Bizi bu yola sürükleyen arkadaÅŸlarımız Osman Özata Düzce Süs Tavukları Dernek BaÅŸkanımız, içimizde en eski ustamız, 10 yıldır yetiÅŸtiricidir Birol bey, Emrah abimiz saÄŸ olsunlar bugün geldiler. Zonguldak olarak bugün burada bir ilki yapıyoruz. DerneÄŸimizi hem de tanıtmak amaçlı, birlik beraberliÄŸi saÄŸlamak ve daha iyi hayvan yetiÅŸtirmek. Profesyonel olarak deÄŸil ama yöre olarak çocukluÄŸumuzdan beri hayvan yetiÅŸtiriyoruz. EreÄŸli olarak biz bu iÅŸe 3 kiÅŸi ile baÅŸladık. Åžuan etrafımızda 40 kiÅŸi falan var”
Süs hayvanı yetiÅŸtiriciliÄŸinde artış var 
Yaklaşık 10 senedir bu işin içerisinde olduğunu vurgulayan Düzce Süs Tavukları ve Kümes Hayvanları Derneği Kurucu Üyesi Birol Andaç ise şunları kaydetti:
“Düzce’den geliyoruz. Yaklaşık olarak 10 seneden beri bu iÅŸin içerisindeyiz. Bu iÅŸe girdiÄŸimizden beri deÄŸerli abilerimiz, kardeÅŸlerimiz sürekli bir araya geliyoruz, tartışıyoruz, muhabbet ediyoruz. Son 4 senedir Türkiye genelinde çok büyük bir artış var, özellikle süs tavukları kategorisinde. Bunlara karşı insanların büyük ilgisi var. İçerisinde tavuk sevgisi olanlar ve imkanı olanlar bizim sektörümüze ilgi duyuyorlar.” 
Bir ayda bir asgari ücret kazanıyorlar 
Düzce Süs Tavukları ve Kümes Hayvanları Derneği Başkanı Osman Özata da, süs tavuklarının fiyatlarının yüksek olduğunu, iki tavuğun asgari ücret kadar gelir getirdiğini sözlerinde şu ifadeleri kullandı:
“ÇoÄŸu arkadaşımızı tavukçuluk sayesinde tanıdık. Bu derneÄŸin her ilde olması lazım, amaç dostluk arkadaÅŸlık tabi süs tavuklarını iyi yerlere getirmek için elimizden geleni yapıyoruz. Bu kümes yapımı olur, hayvan geliÅŸimi olur, ırkların çoÄŸalması olur. Süs tavuÄŸuna ne gerek var diyenler olabilir ama süs tavuÄŸu beslenmesi, görülmesi lazım olan bir hayvan. Biz severek yapıyoruz, aÅŸağı yukarı 100’e yakın ırk besliyoruz. 10.00 Biz geleceÄŸe hobi bırakmak amacıyla bu iÅŸi yapıyoruz. Çocuklarımız zamanlarını kötü ÅŸeylerle geçireceklerine bahçede 2 tane tavukla uÄŸraÅŸmaları için elimizden geleni yapıyoruz. Ticaret boyutuna gelince, dışardan çok basit geliyor ama asgari ücreti 1800 lira baz alırsak, bizim iki tane hayvanımız o deÄŸerdedir. Ben iki tane hayvana baktığımda 30 gün çalışan bir işçinin aldığı parayı alıyorum. Ama bununda getirisi bize kolay deÄŸil. Hayvanı kuluçkadan çıkardıktan sonra yemi, ilacı, bakımı, hastalığı bize baya bir maliyeti var." 
Dernek üyeleri, süs tavuklarını açık artırma usulü diğer illerde düzenlenecek organizasyonlarla satışa sunacaklarını dile getirdi.

WHATSAPP Ä°HBAR HATTI 24-12-2019

gülücük1
hayran0
şaşkın0
üzgün0
kızgın0
  • EreÄŸli FM Mobil Uygulamalarımız Yenilendi!
    Hemen Deneyin!
İlk Yorumu Siz Yazın!
Yorum Yazın

Canlı Radyo