Kdz EreÄŸli Haber - Eregli FM Gazetesi

SU İÇMEK İÇİN SUSAMAYI BEKLEMEYİN!..

SU İÇMEK İÇİN SUSAMAYI BEKLEMEYİN!..

Bunaltıcı yaz sıcaklarında, diyet uygulamalarında su tüketimi hayatının her alanında olmazsa olmazlar arasında. Acıbadem Ankara Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Merve Güler yaz aylarında su tüketimi ve beslenme alışkanlıkları ile ilgili yapılması gerekenleri anlattı.

 

Uzmanların aşırı sıcaklardan korunma yöntemi olarak vurguladığı en önemli konu şüphesiz ki su tüketimi. “Su içmek için susamayı beklemeyin” uyarısı yapan uzmanlar , özellikler ter yolu ile sıvı kaybı yaÅŸandığından bol su tüketilerek vücudun sıvı dengesinin korunması gerektiÄŸinin altını çiziyor. Acıbadem Ankara Hastanesi Beslenme ve Diyer Uzmanı Merve Güler, yaz aylarında bol su tüketiminin yanında uygulanması gereken beslenme önerilerini anlattı.

 

“Her vücudun su tüketme oranı farklı”

Günde en az tüketilmesi gereken su ihtiyacının herkesin bildiÄŸi üzere 2-2,5 litre olduÄŸunu söyleyen Güler, sıvı tüketim oranlarına göre bu ölçünün artabileceÄŸini ya da azalabileceÄŸini söylüyor. Sıvı kaybının su ile giderilmesi gerektiÄŸinin çok önemli olduÄŸunu belirten uzman doktor, asitli, gazlı içeceklerden uzakta doÄŸal ve taze içeceklerin tüketilmesi gerektiÄŸini vurguluyor. Terle kaybolan sıvı ve mineral eksikliÄŸini gidermek için alması gereken kalori 1 ml sıvı tüketilmelidir. Bundan dolayı herkesin tüketmesi gereken sıvı miktarı farklıdır. Vücudumuzda eksilen sıvıyı su olarak alınması gerektiÄŸini belirten Güler, “EÄŸer çok fazla su tüketemiyorsak hazır meyve suları, gazoz ve kolalı içecekler yerine taze sıkılmış meyve suları, ayran, bitki çayları, meyvenin kendi tadı ile yapılmış kompostolar, içecek olarak tercih edilmelidir. Yani su içmek için susamayı beklememek gerekir” dedi

 

BOL BOL MEYVE TÃœKETÄ°N

Acıbadem Ankara Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Merve Güler, günlük tatlı ihtiyacımızı mevsim meyveleri olan karpuz, çilek, kiraz, üzüm gibi meyvelerden karşılanabileceÄŸini iletiyor ve ekliyor “ Vitamin ve lif açısından da zengin olan bu meyveler aynı zamanda mineral açısından da zengin olduÄŸundan terle birlikte atılan minerallerin yerine konulmasına yardımcı olur. Lif tüketimi bağırsakların rahat çalışmasını saÄŸlıyarak, kabızlığı önlemektedir. Salatalık, domates gibi hafif gıdalar tüketmek kilo kontrolünü saÄŸlamaya da katkı saÄŸladığından öğünlerde mutlaka bulundurulmalıdır.”

 

Öğün atlamamaya özen gösterilmesi gerektiÄŸinin altını çizen Merve Güler, “3 ana öğün mutlaka tüketilmeli mümkünse ara öğünler de eklenerek kiÅŸilerin öğünlerde fazla yemek yemesi engellenmelidir” diyor.

 

 

YAÄžLI GIDALARDAN VE AÄžIR TATLILARDAN UZAK DURUN

Yaz aylarında yağlı, kızartılmış ve kavrulmuş besinler yerine fırınlanmış, ızgara veya haşlama besinler tercih edilmeli. Yağsız kırmızı et haftada 2-3 defa olmak üzere balık, tavuk gibi omega 3 yönünden zengin besinleri tercih etmek aynı zamanda kalp sağlığı açısından da önemlidir. Özellikle yaz aylarında ağır tatlılar yerine sütlü tatlılar veya meyve tatlıları tercih edilmelidir. Sütlü tatlılardan dondurma iyi bir tercih olmakla beraber riskli gıdalar arasında olduğundan iyi muhafaza edilmediğinde besin zehirlenmelerine sebep olabilir. Bu yüzden tüketilen dondurmanın güvenilir bir marka olmasına ve uygun muhafaza edilmiş olmasına dikkat edilmelidir.

 

 

ALKOLDEN UZAK DURUN

Alkol tüketenlerin alkolün idrar söktürücü özelliği nedeniyle daha dikkatli olması gerekiyor. Çünkü alınan alkolün vücuttan atılması esnasında sıvı ile birlikte mineral de kaybedileceğinden sıvı elektrolit dengesi bozulabilir.

 

WHATSAPP Ä°HBAR HATTI 24-12-2019

gülücük0
hayran0
şaşkın0
üzgün0
kızgın0
  • EreÄŸli FM Mobil Uygulamalarımız Yenilendi!
    Hemen Deneyin!
İlk Yorumu Siz Yazın!
Yorum Yazın

Canlı Radyo