Kdz Ereğli Haber - Eregli FM Gazetesi

KIŞ DEPRESYONUNA DİKKAT!..

KIŞ DEPRESYONUNA DİKKAT!..

Kış aylarında duygu durum bozukluğu adı verilen  durumuna dikkat çeken uzmanlar, bu mevsimde bol bol güneşe çıkarak ve düzenli bir şekilde egzersiz yaparak dan korunmanın mümkün olduğunu söyledi.

Yazın aydınlık, sıcak ve neşeli günleri geride kalırken, uzmanlar kış aylarında fiziksel ve sosyal şartların insanların depresif hissetmesine zemin hazırladığına dikkat çekiyor.

Medicana Konya Hastanesi doktorlarından Uzman Psikolog Işıl Yenikaynak, nu, "Kış mevsimine özgü duygu durumunda olumsuz gelişmeler ve enerji kaybıyla karakterize bir durum" olarak tanımlarken bu durumu tetikleyen birçok sebeplerin olduğuna dikkat çekti. Ülkede kış aylarının gelmesiyle insanlarda kış unun baş gösterdiğini ifade eden Işıl Yenikaynak, "Yaşanılan coğrafyadaki güneş ışınlarının artık ülkeyi terk etmesiyle birlikte uyku hormonunun artması ve mutluluk hormonunun azalmasıyla karakterize bir durum. Bu da yorgunluk, konsantrasyon güçlüğü, enerji kaybı, fazla uyuma isteği, sosyal ilişkilerde azalmaya neden olan hayattan zevk alamama, karamsar düşüncelerin gelmesiyle bize belirtisini koyduran kış mevsimine özgü bir durum" dedi.

 

"DEPRESYONA YATKINLIK KIŞ DEPRESYONUNU TETİKLİYOR"

İnsanların depresyona yatkınlığının kış depresyonuna neden olabildiğini anlatan Yeşilkaynak, "Ancak kış depresyonu diyebilmemiz için sadece kış mevsiminde daha yoğun olarak hissedilmesi ve mevsime adaptasyon süresiyle beraber kısa sürmesi gerekiyor. Eğer depresyon bir aydan fazla uzun sürmeye başlarsa artık kronik bir depresyon halini almış demektir. Bu durumda bir ruh sağlığı uzmanından yardım almak gerekir" diye konuştu.

"KIŞ DEPRESYONUNU ÖNLEMEK İÇİN GÜNEŞ IŞIĞINDAN BOL FAYDALANMAK GEREKİYOR"

Kış depresyonunu önlemek için güneş ışığından bol bol faydalanmak gerektiğinin altını çizen Yeşilkaynak, sözlerini şöyle tamamladı:

"Onun dışında düzenli egzersiz, kafein ve karbonhidrattan uzak durulmalı. Bunun yerine daha çok protein ve sebze ağırlıklı bir yeme biçimine geçmek önemli. Sosyal aktiviteyi arttırmak bu duygusal durumun aşılmasında arkadaş ve çevre desteğinin oldukça önemi olduğunu görüyoruz. Biz ruh sağlığı uzmanları ise genelde fototerapi denilen bir ışık tedavisiyle beraber gün ışığına yatkın bir ışıkla sabah saatlerinde yaklaşık 30 dakikalık gün ışığına maruz bırakıyoruz. Onun üzerine psikoterapiler ve antidepresan ilaçla birlikte yaşanılan bu dönemsel duygu bozukluğunun kroniğe dönmeden kişiyi rahatlatmak aynı zamanda yaşam kalitesini artırmak için elimizden geleni yapıyoruz."

 

 

 sabah

WHATSAPP İHBAR HATTI 24-12-2019

gülücük0
hayran0
şaşkın0
üzgün0
kızgın0
  • Ereğli FM Mobil Uygulamalarımız Yenilendi!
    Hemen Deneyin!
İlk Yorumu Siz Yazın!
Yorum Yazın

Canlı Radyo