Kdz EreÄŸli Haber - Eregli FM Gazetesi

KANSERİN BAŞLICA NEDENLERİ...

KANSERÄ°N BAÅžLICA NEDENLERÄ°...

Alman Kanser AraÅŸtırmaları Merkezi (DKFZ) uzmanı Dr. Verena Katzke, yaÅŸam süresinin uzamasıyla birlikte kanser vakalarında da artış görüldüğünü, saÄŸlıksız beslenme, hareketsizlik ve sigaranın, kanserin baÅŸlıca nedenlerini oluÅŸturduÄŸunu söyledi.

Kanserle mücadele alanında önemli çalışmalarıyla bilinen DKFZ’nin uzmanlarından Katzke, AA muhabirine yaptığı açıklamada, araÅŸtırmaların kanserden korunmanın ancak saÄŸlıklı bir yaÅŸam tarzıyla mümkün olabileceÄŸini gösterdiÄŸini vurguladı.

Katzke, “SaÄŸlıklı bir yaÅŸam tarzı dediÄŸimiz, dengeli beslenme, düzenli bedensel hareket ve normal bir kilodan oluÅŸuyor. Bu formül tahminlere göre kanseri yüzde 30 ila 40 oranında önleyebilmeyi saÄŸlıyor” ÅŸeklinde konuÅŸtu.

Almanya’da son yıllarda iyi tıbbi bakım sonucunda kalp ve damar hastalıkları ile enfeksiyonlara baÄŸlı ölümlerin gerilediÄŸini, insanların yaÅŸam sürelerinin uzadığını, bununla birlikte kanser vakalarında artış görüldüğünü anlatan Katzke, şöyle devam etti:

“Kanser riskini artıran bir diÄŸer etken ’Batılı yaÅŸam tarzı’ olarak ifade edilen, hareketsizlik ve saÄŸlıksız beslenmenin yol açtığı aşırı kilo. Ayrıca özellikle geliÅŸmekte olan ülkelerde sigara içme oranları artıyor, bu da kanser vakalarındaki artışın baÅŸlıca nedeni.”

Kanserin önlenmesi için daha güçlü önlemler alınması gerektiÄŸini dile getiren Katzke, “Kanserle mücadele için, sigara içme yasaklarının uygulandığı alanların geniÅŸletilmesi, sigara reklamlarının daha yaygın bir ÅŸekilde yasaklanması, okul kantinlerinde daha saÄŸlıklı beslenme imkanlarının sunulması ve daha fazla spor imkanının yaratılması önem taşıyor” diye konuÅŸtu.

Her iki hastadan biri ölüyor

Alman Kanser AraÅŸtırmaları Merkezi’nin Sözcüsü Dr. Stefanie Seltmann da son yıllarda her iki kanser hastasından birinin hayatını kaybettiÄŸini, bu ölümleri azaltmak için kansere yol açan nedenlerin önlenmesi, teÅŸhis ve tedavide yeni yöntemlerin bulunmasına ağırlık verilmesi gerektiÄŸini söyledi.

Almanya’da kanser vakaları son 20 yılda yüzde 30 oranında arttı.

Ülkede her yıl ortalama 450 bin hastaya kanser teşhisi konuluyor. Kanser kaynaklı ölümlere, erkeklerde en çok akciğer kanseri, kadınlarda ise göğüs kanseri neden oluyor.

Son yıllarda geliÅŸtirilen baÅŸarılı erken tanı ve tedavi programları sayesinde, teÅŸhis edilen kanser vakalarında ölüm oranları yüzde 20 oranında azaldı. Ancak kanser vakalarındaki hızlı artış devam ediyor ve uzmanlara göre en geç 10 yıl içerisinde kanser, Almanya’da halen en çok ölüme yol açan kalp ve damar hastalıkları kaynaklı ölümlerin yerini alacak.

WHATSAPP Ä°HBAR HATTI 24-12-2019

gülücük0
hayran0
şaşkın0
üzgün0
kızgın0
  • EreÄŸli FM Mobil Uygulamalarımız Yenilendi!
    Hemen Deneyin!
İlk Yorumu Siz Yazın!
Yorum Yazın

Canlı Radyo