Kdz EreÄŸli Haber - Eregli FM Gazetesi

HAKKI OLAN BİNECEK (!)

HAKKI OLAN BÄ°NECEK (!)

Toplu taşıma krizi. Belediye 50 tam bilet ceza keseceğini duyurdu.


Kdz.EreÄŸli Belediyesi Kdz. EreÄŸli 58. Nolu Çilek Halk Otobüsleri Kooperatifi’nin 1 AÄŸustos tarihinden itibaren ’65 yaÅŸ üstü ve Engelli’ kartlarını iptal edeceÄŸini kamuoyuna açıklamasının ardından harekete geçti. Belediye EreÄŸli'de ücretsiz seyahat hakkı bulunmasına raÄŸmen yolcudan ücret talep eden toplu taşıma aracına her bir kiÅŸi için  50 tam bilet, 1.000 TL ceza kesecek.

İŞTE AÇIKLAMA ;

Kdz. EreÄŸli 58. Nolu Çilek Halk Otobüsleri Kooperatifi’nin 1 AÄŸustos tarihinden itibaren ’65 yaÅŸ üstü ve Engelli’ kartlarını iptal edeceÄŸini kamuoyuna açıklamasının ardından bazı sosyal medya mecralarında ve toplum arasında bu konu Kdz. EreÄŸli Belediyesi’yle iliÅŸkilendirilerek, ‘Tasarruf için belediyenin bu kartları iptal ettiÄŸine’ yönelik gündem oluÅŸturulmaya çalışıldığı görülmektedir.

Çilek Halk Otobüsleri Kooperatifi’nin aldığı YaÅŸlı ve Engelli kartlarının iptal edilmesine Kdz. EreÄŸli Belediyesi kesinlikle taraf deÄŸildir.

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, Kdz. Ereğli Kaymakamlığı ve Çilek Halk Otobüsleri Kooperatifi arasındaki bu konuda Kdz. Ereğli Belediyesi, yasaların verdiği yetkiler çerçevesinde denetim ve cezai işlem süreçlerini yürütecektir.

Konuya iliÅŸkin Kdz. EreÄŸli Belediyesi Ulaşım Hizmetleri Müdürlüğü’nün açıklaması ÅŸu ÅŸekilde:

“Ä°lçemiz genelinde Ä°lçe Trafik Komisyonu Kararları ile Belediye Meclis kararları doÄŸrultusunda belirlenmiÅŸ olan  5393 sayılı Belediye Kanunu’nun “Belediyenin Yetki ve Ä°mtiyazları” baÅŸlıklı 15. Maddesinin f bendi “Toplu taşıma yapmak; bu amaçla otobüs, deniz ve su ulaşım araçları, tünel, raylı sistem dâhil her türlü toplu taşıma sistemlerini kurmak, kurdurmak, iÅŸletmek veya iÅŸlettirmek.” kapsamında toplu taşıma hizmetini yürütmekte görevli  115 adet özel halk otobüsü bulunmaktadır.

“Kdz.EreÄŸli Belediyesi Halk Otobüslerinin Çalıştırılmalarına Dair Yönetmelik” kapsamında özel halk otobüslerinin durak yerleri, depolama alanları, sefer saat ve güzergah programları, araçların model ve teknik özelliklerine dair kriterler ile araçların ruhsat ve tescil iÅŸlemleri idaremiz denetiminde yürütülmektedir.

65 YaÅŸ üzeri ve engelli vatandaÅŸlarımızın ücretsiz seyahat hakkına dair iÅŸlemler ise Aile Sosyal Politikalar Bakanlığı’nca 04/03/2014 tarih ve 28931 sayılı Resmi Gazete ile yayınlanan ve yürürlüğe giren “ Ãœcretsiz veya Ä°ndirimli Seyahat Kartları YönetmeliÄŸi” ile belirlenmektedir. Ä°lgili yönetmeliÄŸin 4. Maddesinin e.bendi ile “engelliler için saÄŸlık kurulu raporuyla % 40 ve üzerinde engelli olduÄŸunu belgeleyen Türk vatandaÅŸlarının kendileri, ağır engellilerin ise kendileri ile birlikte birden fazla olmamak üzere beraber seyahat ettikleri refakatçileri” Ä°le  5.maddesinin 1.bendinde “Türk vatandaşı olan altmış beÅŸ yaÅŸ ve üzeri kiÅŸiler, demiryolları ve denizyollarının ÅŸehir içi hatları ile belediyelere, belediyeler tarafından kurulan ÅŸirketlere, birlik, müessese ve iÅŸletmelere veya belediyeler tarafından yetki verilen özel ÅŸahıs ya da ÅŸirketlere ait ÅŸehir içi toplu taşıma hizmetlerinden ücretsiz olarak yararlanır.” hükümleri bulunmakta olup, 65 yaÅŸ üzeri kiÅŸiler ile saÄŸlık kurulu raporu ile %40 ve üzerin engelli olduÄŸunu belgeleyen kiÅŸilerin ÅŸehir içi toplu taşıma araçlarından ücretsiz yararlanacağı belirtilmiÅŸ olup ; bu taşıma karşılığında “ Ãœcretsiz Seyahat Kapsamında Yapılacak Gelir DesteÄŸi Ödemesine Ä°liÅŸkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelik” kapsamında araç başına aylık 2.700,00 TL gelir desteÄŸi ödemesi ilgili bakanlık tarafından yapılmaktadır.

Ãœcretsiz seyahat hakkının kullandırılmaması halinde;  ilgili yönetmeliÄŸin 12. Maddesinin 2.bendi ile “Ãœcretsiz veya indirimli seyahat hakkının kullandırılmaması hâlinde bu haktan faydalandırılmayan her kiÅŸi için mülki idare amiri tarafından toplu taşıma aracının tarifesi üzerinden elli tam bilet bedeli tutarında idari para cezası uygulanır. Bu maddeye göre verilecek idari para cezaları tebliÄŸinden itibaren bir ay içinde ödenir ve genel bütçeye gelir kaydedilir.” hükmü bulunmakta olup, cezai iÅŸlem yetkisi mülki idare amirine (Kdz.EreÄŸli Kaymakamlığı) verilmiÅŸtir.

Bu doğrultuda; 1 Ağustos 2024 tarihinden itibaren Kdz.Ereğli Kaymakamlığı başkanlığında oluşturulacak denetim komisyonu tarafından merkez kalkış duraklarında fiziki denetimler yapılarak ücretsiz seyahat hakkı bulunmasına rağmen bu haktan faydalandırılmayan her kişi için toplu taşıma aracına 50 tam bilet tutarında ( 1.000 Tl ) idari para cezası Kdz. Ereğli Kaymakamlığı tarafından uygulanacaktır.

Kamuoyunun bilgisine arz olunur.”

WHATSAPP Ä°HBAR HATTI 24-12-2019

hayran7
şaşkın1
üzgün1
gülücük0
kızgın0
  • EreÄŸli FM Mobil Uygulamalarımız Yenilendi!
    Hemen Deneyin!
EreÄŸlili vatandaÅŸ

31 Temmuz 2024 - 23:25

Özel halk otobüsleri kaldırılsın yeniden belediye otobüsleri gelsin bunların burnu kalktı..sevgili halil posbıyık lütfen bu işe bir el at artık

A. Dursun

28 Temmuz 2024 - 10:43

66 yaşındayım öyle bir kart almadım ancak yasal hakkı olana yasa dışı uygulama yapmak siyasi destek ister. Balığın baştan kokması olayı gibi. Yasayı yok sayan bakanların ülkesi bura. Ne bekliyordunuz ki. Kendi çıkardıkları yasalara tanımıyorum diyenler milletin sırtına yük değilse 65 ve üstü mü yük düşünmek lazım.

Sena karaboÄŸa

27 Temmuz 2024 - 05:09

Engelli vatandaş olarak hakımız var avantajlara

Sena karaboÄŸa

27 Temmuz 2024 - 05:04

Halil başkanım sizi cok seviyorum iyi ki varsın Allah sizi başımızdan eksik etmesin ????????????

Hazım şimşek

26 Temmuz 2024 - 20:42

Belediye taşımacılık yapsın. Neden Ereğli belediyesi bu işe girmez

Sebahattin ozarslan

26 Temmuz 2024 - 14:28

Herkes parayla binsin isabetli. Herkesin parası var. Asalak. Yabancılar çöl kahvede. Hergun. 150 lira okey parası veriyorlar. Acinmaz bende emekliyim... otobüslerinde var giderleri fakir talebelerimiz olabilir

mustafa germen

26 Temmuz 2024 - 11:27

Noldu Otobüscüler raks ediyordunuz, elinizde patladı demi

Hakki varın

26 Temmuz 2024 - 11:24

Sonuç

Yorum Yazın

Canlı Radyo