Kdz EreÄŸli Haber - Eregli FM Gazetesi

"KDZ. EREĞLİ’NİN GELECEĞİ KARARTILDI"

"KDZ. EREĞLİ’NİN GELECEĞİ KARARTILDI"

Belediye Başkanı Posbıyık’ın, Erdemir’in Özel Endüstri Bölgesi olması ile ilgili açıklaması yaptı


 

Kdz.EreÄŸli Belediye BaÅŸkanı Halil Posbıyık,"Bugün sizlere, 28 AÄŸustos tarihinde CumhurbaÅŸkanımız Recep Tayyip ErdoÄŸan imzasıyla EreÄŸli Demir ve Çelik Fabrikaları’nın Özel Endüstri Bölgesi olarak ilan edilmesini, verilen mücadeleyi, EreÄŸli’nin neler kaybettiÄŸini ve süreçte nasıl yalnız kaldığımızı detaylarıyla anlatmak istiyorum."diyerek baÅŸladığı basın ve Halk bilgilendirme toplantısında çarpıcı açıklamalar yaptı.
 

 “ERDEMÄ°R'in Özel Endüstri Bölgesi ilan edilmesi, aslında EreÄŸli'de yaÅŸayan insanlar için bir var olma, yok olma mücadelesi. ERDEMÄ°R, Özel Endüstri Bölgesi yapıldığı zaman EreÄŸli halkı pek çok haktan mahrum olacak” demiÅŸtim. Bu gerçekleÅŸti. Artık ERDEMÄ°R, EreÄŸli’nin baÄŸrında ayrı bir cumhuriyet oldu.
 

1994’DE ENGELLEMEYÄ° BAÅžARDIK

Kdz. EreÄŸli Belediye BaÅŸkanı olarak 1994’de göreve baÅŸladığım yılın hemen ardından, kentimizin gözbebeÄŸi ERDEMÄ°R 1995’de özelleÅŸtirilmeye çalışıldı. Buna karşı çıktık. Ä°lçe temsilciler kurulu kurarak, yürüyüşler, eylemler yaptık. Dönemin siyasilerini tek tek ziyaret ettik, haklı mücadelemizi dile getirdik. 1995- 1997 yılları arasında tüm Türkiye’ye örnek olan  bir mücadeleyi ortaya koyarak özelleÅŸtirmeyi engelledik.
 

2005’DE DE MÃœCADELE ETTÄ°K. YALNIZ KALDIK
 

2005 yılının son aylarında özelleÅŸtirme yine gündeme geldi. Gür bir ÅŸekilde sesini yükselten, bir tek Halil Posbıyık’tı. ÖzelleÅŸtirmenin olmaması için elimizden geleni yaptık. Mücadele ettik. Ama; ERDEMÄ°R’i dönemin Maliye Bakanının da dediÄŸi gibi ‘Babalar gibi sattılar’. 2006’da Yerli kuruluÅŸumuz OYAK aldı diye, bir nebze olsun memnun olduk. ‘Yabancıya satılmadı’ dedik.
 

OYAK YÖNETİMİNDEKİ ERDEMİR KENTE SIRTINI DÖNDÜ

Ancak; OYAK yönetimindeki ERDEMÄ°R, kente sırtını döndü. Belediyeye, dolayısıyla EreÄŸli halkına karşı yükümlülüklerini yerine getirmedi. Spor branÅŸlarını kapattı. Kültür ve sanata  destek vermedi. Çevreye, doÄŸaya duyarlılıklarını yitirdi. ERDEMÄ°R, kendi çalışanlarına da hak ettiÄŸi deÄŸeri vermedi. Birçok konuda Kdz. EreÄŸli Belediyesi’ni yani EreÄŸli halkını yok saydı.

 

2017 YILINDA FARUK ÇATUROĞLU, BUGÜNLERİN ÖNÜNÜ AÇTI

2014 yılında bize seçimleri kaybettiren eller, 2019 yılına kadar EreÄŸli’de istedikleri gibi hareket ettiler. O günkü belediye baÅŸkanı, “Herhangi bir kuraklık olduÄŸunda ilk önce EreÄŸli halkının suyu kesilir, ERDEMÄ°R suyunu alır” diye ERDEMÄ°R ile protokol imzaladı. O günlerde yaÅŸanan bu boÅŸluÄŸu, OYAK’ın yöneticileri EreÄŸli halkını yok sayarcasına hep kendi lehlerine deÄŸerlendirdiler. OYAK yöneticileriyle iÅŸbirliÄŸi içinde olan dönemin Milletvekili Faruk ÇaturoÄŸlu, EreÄŸli’nin kurtuluÅŸ günü olan 18 Haziran’da, 2017 yılında çıkarılan bir kanuna son dakika ilavesi yaptırtarak ERDEMÄ°R’in Özel Endüstri Bölgesi olmasının yolunu açtılar.

ÖZEL ENDÜSTRİ BÖLGESİ VAR OLMA MÜCADELESİYDİ!

2019‘da tekrar belediye baÅŸkanı olduktan sonra, özellikle ERDEMÄ°R’in, özel endüstri bölgesi yapılmak için çaba gösterildiÄŸini, bunun EreÄŸli’nin sonu olacağını, düzenlediÄŸim basın toplantılarında ve açıklamalarımda ifade ettim.

KDZ. EREĞLİ GELECEĞİNİ KONUŞUYOR PLATFORMU

Kdz. EreÄŸli’de 12 Ekim 2019’da AKM’de siyasi partiler, sivil toplum kuruluÅŸları (STK) temsilcileri ve halkın yoÄŸun katılımıyla “Kdz. EreÄŸli GeleceÄŸini KonuÅŸuyor” toplantısı düzenledik.
Toplantıda bütün siyasi parti temsilcileri, muhtarlar, sivil toplum örgütleri temsilcileri görüşlerini ortaya koydu ve çalışmalara baÅŸladık. Toplantı sonrasında 10 Kasım 2019’da “Kdz. EreÄŸli GeleceÄŸine Sahip Çıkıyor Platformu”nu kurduk. Bildiriye ortak imzalar atarak yol haritası oluÅŸturduk.

Yaptığımız halk toplantıları ve hazırlanan broşürlerle OYAK yönetimindeki ERDEMÄ°R’in çevreye karşı olumsuz duyarlılığından, spor, kültüre ve sanat destek vermemesine, Özel Endüstri Bölgesi çalışmalarıyla Kdz. EreÄŸli Belediyesi’ne dolayısıyla kente tamamen sırtını döneceÄŸini vurguladık. Platformun çalışmaları da OYAK üst düzey yönetiminin hoÅŸuna gitmedi.

OYAK GENEL MÃœDÃœRÃœ SAVAÅž ERDEM’Ä°N EREÄžLÄ°’DE YAPTIÄžI TOPLANTI

Hemen ardından 2 Aralık 2019 tarihinde OYAK Genel Müdürü Süleyman SavaÅŸ ERDEM’in ev sahipliÄŸinde gerçekleÅŸen ve Zonguldak milletvekilleri, siyasi partilerin ilçe baÅŸkanları, sivil toplum örgütleri ve meslek odalarının temsilcilerinin katıldığı basına kapalı toplantı yapıldı.

Toplantıya Kdz. EreÄŸli Belediye BaÅŸkanı Halil Posbıyık davet edilmedi.  Bu benim için sürpriz olmadı tabi.  EreÄŸli halkını temsil eden Belediye BaÅŸkanını, makamında ziyarette dahi bulunmadılar.

Ancak:  Kdz. EreÄŸli GeleceÄŸine Sahip Çıkıyor Platformu üyeleri ve milletvekilleri kentin Belediye BaÅŸkanı davet edilmemesine raÄŸmen toplantıya katıldı. Halkın Belediye BaÅŸkanı yok sayıldı.

MÃœCADELEMÄ°Z EREÄžLÄ° İÇİNDÄ°…

Maalesef üzülerek ifade ediyorum, bu toplantıyla birlikte platform etkinliğini kaybetti. OYAK amacına ulaşmıştı. Oysaki, bizim mücadelemiz Ereğli halkının geleceği içindi. Burada da yalnız bırakıldım.
SANAYÄ° VE TÄ°CARET BAKANI VARANK’A GÄ°TTÄ°K

2020’de EreÄŸli’den heyet olarak dönemin Kaymakamı Ä°smail ÇorumluoÄŸlu, TSO BaÅŸkanı Arslan KeleÅŸ, Gülüç Belediye BaÅŸkanı Gökhan DemirtaÅŸ ve dönemin AK Parti Ä°lçe BaÅŸkanı Fatih Çakır’la birlikte dönemin Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank’ı ziyaret ederek, durumu ifade ettik. Bakan bey bize o gün, ERDEMÄ°R Endüstri Bölgesi olsa dahi bunun Belediyenin ve EreÄŸli’nin menfaatleri korunarak yapılacağına söz verdi. Aradan geçen zaman zarfında AK Parti Milletvekili Saffet Bozkurt’a bizi götür dedim ama oralı olmadı.
NE DEMÄ°ÅžTÄ°M;

  • “ERDEMÄ°R Özel Endüstri Bölgesi olursa, 2 milyon 264 bin metrekare hazine arazisi, yani 9 milyarlık arsa bedelsiz OYAK’ın mülkiyetine geçecek”
     
  • “Böylelikle Kdz. EreÄŸli Belediyesi’nin yüzde 40’lık gelirine de el koymuÅŸ olacaklar”
  • “ERDEMÄ°R fabrika sahası, özel endüstri bölgesi ilan edilirse, ERDEMÄ°R fabrika sahasında bulunan taşınmazlar için, belediyemiz artık emlak ve bir kısım harç ve vergileri tahsil edemeyecek!”
     
  • “ERDEMÄ°R, bu ÅŸehrin havasını kirletiyor, bu ÅŸehrin suyunu kirletiyor, bu ÅŸehrin tarım arazilerini kirletiyor, denizini kirletiyor. Halkımız bunca fedakârlığı yapıyor da, siz neden vergi ödemesin, belediye gelir elde edemesin diye bunca çaba gösteriyorsunuz?”
     
  • “OYAK ile iliÅŸkiniz nedir ki, koskoca bir ÅŸehrin haklarını görmezden geliyorsunuz? Bugün Halil Posbıyık varsa yarın baÅŸkası olur. Bu halka bu kötülüğü yapmayın. Belediye gelirlerini artıracak önlemler yerine; dar, kısır, basit siyaset anlayışı ile muhalefet belediyelerinin gelirlerini budayacak kararlar almayın!”

ÖZEL ENDÜSTRİ BÖLGESİ MÜCADELESİNDE DE YANIZ KALDIM

“EreÄŸli halkının haklarını gasp ediyorlar” dedim. Gelinen nokta; üzülerek söylemek istiyorum ki, özellikle 2005’de ERDEMÄ°R’in özelleÅŸtirilmesi süreci baÅŸta olmak üzere Özel Endüstri Bölgesi konusunda da YALNIZ kaldım.
 

ERDEMİR, çıkarılan bir kararnameyle Özel Endüstri Bölgesi oldu.Bunun sonuçlarını sadece ben değil hepimiz yaşamaya devam edeceğiz.
 

4 Eylül Çarşamba günü, bugün tarihe bir not daha düşüyorum.

Kdz. EreÄŸli’nin bugünleri daha iyi günleri. Çok daha kötü günleri görecek.
Ereğli nefes alamaz duruma gelecek. Kanser vakaları artacak. Ereğli koynunda ölümle uyuyacak. Kimse de ses çıkaramayacak. Bugüne kadar çıkarmadığı gibi.

 

Artık OYAK Yönetimi, kimseye hesap vermeyecek. İşçiyi EreÄŸli’den alın diye bağırırken artık EreÄŸli genci ERDEMÄ°R’in kapısından bile giremeyecek. Göreceksiniz bunları.
 

Çocuklarımız, torunlarımız bugün sessiz kalan, bana ne diyenlere, susanlara, OYAK yönetimine yalakalık yapanlara hesap soracak.
 

Bu kötü günlerin müsebbibi sizsiniz diyecek!

O zamanda sizler, yalnız kalacaksınız! Halil Posbıyık, doğru söylüyormuş diyeceksiniz. Ama yine iş işten geçmiş olacak.
Kamuoyuna soruyorum?

ERDEMİR bugüne kadar devletten ne istedi de alamadı.

Neden illa Özel Endüstri Bölgesi olmak istedi?

2050 yılında net sıfır emisyon hedefine ulaÅŸmasına katkı saÄŸlamak için mi Özel Endüstri Bölgesi olmak istedi.

İstihdam artıracakmış diye inanlara sesleniyorum;

Tek derdi, EreÄŸli’nin baÄŸrında özerk bir cumhuriyet olmak. Kimseye hesap vermemek. EreÄŸli halkıyla paylaÅŸmamak. EreÄŸli’nin yaÅŸamını, havasını zehirlerken parasına para katmak.

2 milyon 264 bin metrekare hazine arazisini, yani 9 milyarlık arsayı bedelsiz OYAK’ın mülkiyetine geçirmek.

Belediyenin yüzde 40 gelirlerine el koymak.

Belediyeyi Ereğli halkına hizmet edemez hale getirmek. Hizmetlerini aksatmak. Biz tecrübemizle birçok işi çözüyoruz ama yarınlarda göreceksiniz Belediye bir çok hizmetinde aksama yaşayacak.

Yıllardır EreÄŸli’nin sahibi yok diye bağırıyorum.

Karabük’ün Mehmet Ali Åžahin’i var. Bartın‘ın Yılmaz Tunç’u var.

Ancak; Bugün bir kez daha gördük ki, EreÄŸli’nin siyaseten sahibi yok.
Evet, 28 AÄŸustos’ta Kdz. EreÄŸli’nin geleceÄŸi karartıldı, güçlü lobi ve sermaye kazandı, EreÄŸli halkı yok sayıldı.

Daha kötü günler göreceğimiz kesin. Halil Posbıyık olarak tek başıma da kalsam, mücadelemi sürdüreceğim demiştim.

Yine söylüyorum. Son nefesime kadar EreÄŸli’nin haklarını savunmaya, haykırmaya devam edeceÄŸim.

İZLEMEK İÇİN TIKLAYIN..

/upload/files/10000000_1050575446460964_2800630433284243233_n.mp4

WHATSAPP Ä°HBAR HATTI 24-12-2019

gülücük4
şaşkın1
hayran0
üzgün0
kızgın0
  • EreÄŸli FM Mobil Uygulamalarımız Yenilendi!
    Hemen Deneyin!
Demir adam

06 Eylül 2024 - 20:48

Ereğli halkı seni seçerek kendi 5 yılını kaybetti

Yorum Yazın

Canlı Radyo