Kdz EreÄŸli Haber - Eregli FM Gazetesi

GRİPTEN KORUNMAK İÇİN...

GRİPTEN KORUNMAK İÇİN...

Son günlerde pek çok insan yüksek ateş, öksürük, burun akıntısı ve baş ağrısı gibi şikayetler yaşıyor ve çoğunlukla H3N2 virüsünün yol açtığı grip hızla yayılıyor.

Bu grip çeÅŸidi aslında tanıdık ama gün geçtikçe etkisini artırabilen ve dikkat edilmesi gereken bir rahatsızlık olarak tanımlanıyor. Memorial ÅžiÅŸli ve AtaÅŸehir Hastaneleri Klinik Laboratuvarlar Koordinatörü ve Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Kenan Keskin, grip ve korunma yolları hakkında ÅŸunları söylüyor: “Mevsim itibariyle grip hastalığı sıklıkla görülmektedir. Ancak bu son salgın korkulanın aksine yeni bir virüs tipinden deÄŸil, çoÄŸunlukla H3N2 virüsünden kaynaklanmaktadır. Vakaların yaklaşık yüzde 80’i H3N2, geriye kalanların tamamına yakını ise H1N1 virüsüne baÄŸlı olarak ortaya çıkmaktadır. Bu hastalık genel olarak ağır seyirlidir. Yaklaşık 1 hafta istirahat edilmesi gerekebilir. Antibiyotik kullanımı fayda etmemektedir. Gripten korunmanın en etkili yollarından biri de aşı olmaktır. Åžubat ayı sonuna kadar aşılanma yapılabilir. 

RÄ°SK ALTINDA OLABÄ°LÄ°RSÄ°NÄ°Z 
Belirtilerle karşılaşıldığı ilk anda doktora baÅŸvurulması gerekir. Kalp ve kanser hastaları, yaÅŸlılar, hamileler, akciÄŸer ve kalp-damar sistemi hastalığı olanlar, ÅŸeker hastaları, kronik böbrek yetmezliÄŸi olanlar, saÄŸlık çalışanları, 65 yaşın üzerindeki kiÅŸiler ve bağışıklık sistemi baskılanmış olanlar risk altındadır. 

ANTÄ°BÄ°YOTÄ°KLE GEÇMÄ°YOR 
Antibiyotikler gribi tedavi etmemektedir. Doktor tavsiyesi dışında, geliÅŸigüzelkullanılması kesinlikle sakıncalıdır. Gripten korunmada yeterli ve dengeli beslenme, kaliteli uyku, yeterli dinlenme ve hijyen kurallarına dikkat edilmesi çok önemlidir. 

HASTALIKTAN KORUNMAK İÇİN… 
• Ellerin sık sık su ve sabunla yıkanması, bu yapılamıyorsa alkol içeren el temizleyicilerin kullanılması pek çok hastalıktan korunmaya yardımcı olur. 
• Masalar, kapı kolları, banyo yüzeyleri, mutfak tezgahı, oyuncak gibi sık dokunulan eÅŸyaların günlük temizlikte kullanılan deterjanlarla temizlenmesi gerekir. 
• Günlük kullanılan temizlik maddeleri dışında klor, hidrojen peroksit, iyotlu antiseptikler ve alkol gibi bazı kimyasal maddeler de dezenfekte için etkilidir. Hastalara ait çarÅŸaf, çamaşır, havlu gibi eÅŸyaların baÅŸkası tarafından kullanılmaması gerekir. Bunların elle temas edilmeden yıkanması, sonrasında ellerin dezenfekte edilmesi gerekir. 
• Hastaya ait tabak, çatal ve bıçaklar bulaşık makinesinde ya da elde deterjan kullanılarak yıkanmalıdır. 
• BulaÅŸmayı önlemek için öksürme, aksırma sırasında ağız ve burun mendille kapatılmalıdır. EÄŸer mendil yoksa ve ağız-burun el ile kapatılmışsa, eller su ve sabunla yıkanmalıdır. 
• Grip olan kiÅŸiler baÅŸkaları ile yakın temastan kaçınmalı, hastalığın bulaşıcı olduÄŸu dönemde iÅŸe ve okula gitmemelidir. Gribe yakalananların belirtilerin baÅŸlamasından 7 gün sonrasına ya da belirtilerin tamamen geçmesinden bir gün sonrasına kadar evde istirahat etmesi önemlidir. 
• Grip olanların maske takması (cerrahi maske, standart maske) diÄŸer insanlara bulaÅŸmanın önlenmesine yardımcı olacaktır. Hasta olmayan kiÅŸiler hastaların yanına girerken maske kullanmalıdır. Hasta kiÅŸilerle tokalaÅŸtıktan veya solunum salgıları bulaÅŸmış yüzeylerle temastan sonra göz, burun veya aÄŸza dokunmak bulaÅŸmaya neden olabilir. 
• Bulunulan mekan sık sık havalandırılmalıdır. 
• Gripten korunmanın en etkili yolu aşıdır. 

 

kaynak:http://www.ntv.com.tr/

WHATSAPP Ä°HBAR HATTI 24-12-2019

gülücük0
hayran0
şaşkın0
üzgün0
kızgın0
  • EreÄŸli FM Mobil Uygulamalarımız Yenilendi!
    Hemen Deneyin!
İlk Yorumu Siz Yazın!
Yorum Yazın

Canlı Radyo