Kdz Ereğli Haber - Eregli FM Gazetesi

DOĞRU NEFES ALMAK...

DOĞRU NEFES ALMAK...

Hepimiz günlük hayatta nefes alıp veririz. Su, hava, nefes hayatımızın vazgeçilmez üçlüsüdür. Fakat doğru nefes alıp veriyor muyuz?

İnsanların hayatta kalmasını sağlayan en önemli olay solunumdur. Bir insan uyumadan, yemek yemeden, ya da su içmeden günlerce yaşayabilir. Ama nefes almadan bir kaç dakika bile hayatta kalamaz. 

Nefes aldığımızda ciğerler dakikada 4 ile 6 litre arasında hava ile dolar. Nefes alıp verirken göğüs yerine diyaframı hareket ettirmek gerekir çünkü diyaframın kullanılması her seferinde daha fazla hava teneffüs etmemizi sağlar. Ayrıca diyaframın hareket etmesi, karın bölgesindeki organlara masaj etkisi yaparak, göğüs ve karın boşluğundaki basınç farklılığını ortadan kaldırır. Mide ve safra kesesinin yukarı hareketini engelleyerek, reflüyü (mide suyunun yemek borusuna ve daha yukarılara çıkması) ve çeşitli safra kesesi hastalıklarına iyi gelmektedir. Solunumu ağız yerine burundan yapmak havanın ısınarak, nemlenerek ve temizlenerek bronşlara gitmesini sağlar, ağızdan nefes almak ise nazal bölgede ve bronşlarda (yani solunum yollarında) istenmeyen mukozalı salgılara yol açabilir. 

 

Zaman zaman yapılan nefes egzersizleri doğru nefes alıp vermemize yardımcı olur. Basit fakat faydalı bir nefes egzersizinin adımları şöyledir:

 - Burnunuzdan yavaş bir şekilde ama alabildiğinizce çok nefes alın.

 -  Sonra yine yavaş bir şekilde ağzınızdan verin.

 - (1) ve (2)’yi bir kere daha tekrarlayın.

 - Şimdi de burnunuzdan nefes almaya başlarken ağır ağır dörde kadar sayın.

 - Nefesi vermeye başlarken de altıya kadar sayın.

 - Nefes vermeyi, nefes almaktan daha yavaş yaptığınızdan emin olun.

 - Nefes verirken kaslarınızın rahatladığını ve gevşediğini hissedin.

 - Bu nefes egzersizini gerildiğiniz veya bunaldığınız herhangi bir yerde ve zamanda yapabilirsiniz.

 - Günde en az 40 kere derin nefes alıp verin.

 

 

aktuelpsikoloji

WHATSAPP İHBAR HATTI 24-12-2019

gülücük0
hayran0
şaşkın0
üzgün0
kızgın0
  • Ereğli FM Mobil Uygulamalarımız Yenilendi!
    Hemen Deneyin!
ÜMİT öğüt

24 Aralık 2015 - 18:16

evet.BENCE ÇOK ETKİLİ BURUNDAN KARNI ŞİŞİRİP VE GENE BURUNDAN HADA UZUN SÜRE NEFES VERMEK VE gün içinde TEKRARLAMAK STRES,BUNALTI ANINDA ÇOK İYİDİR.DENEYİN BEDAVA .Bİ SOLUDUGUMUZ HAVAYA PARA,KDV VERGİ VERMİYORUZ. :)

Yorum Yazın

Canlı Radyo