Kdz EreÄŸli Haber - Eregli FM Gazetesi

DOĞRU NEFES ALMAK...

DOÄžRU NEFES ALMAK...

Hepimiz günlük hayatta nefes alıp veririz. Su, hava, nefes hayatımızın vazgeçilmez üçlüsüdür. Fakat doğru nefes alıp veriyor muyuz?

Ä°nsanların hayatta kalmasını saÄŸlayan en önemli olay solunumdur. Bir insan uyumadan, yemek yemeden, ya da su içmeden günlerce yaÅŸayabilir. Ama nefes almadan bir kaç dakika bile hayatta kalamaz. 

Nefes aldığımızda ciÄŸerler dakikada 4 ile 6 litre arasında hava ile dolar. Nefes alıp verirken göğüs yerine diyaframı hareket ettirmek gerekir çünkü diyaframın kullanılması her seferinde daha fazla hava teneffüs etmemizi saÄŸlar. Ayrıca diyaframın hareket etmesi, karın bölgesindeki organlara masaj etkisi yaparak, göğüs ve karın boÅŸluÄŸundaki basınç farklılığını ortadan kaldırır. Mide ve safra kesesinin yukarı hareketini engelleyerek, reflüyü (mide suyunun yemek borusuna ve daha yukarılara çıkması) ve çeÅŸitli safra kesesi hastalıklarına iyi gelmektedir. Solunumu ağız yerine burundan yapmak havanın ısınarak, nemlenerek ve temizlenerek bronÅŸlara gitmesini saÄŸlar, ağızdan nefes almak ise nazal bölgede ve bronÅŸlarda (yani solunum yollarında) istenmeyen mukozalı salgılara yol açabilir. 

 

Zaman zaman yapılan nefes egzersizleri doÄŸru nefes alıp vermemize yardımcı olur. Basit fakat faydalı bir nefes egzersizinin adımları şöyledir:

 - Burnunuzdan yavaÅŸ bir ÅŸekilde ama alabildiÄŸinizce çok nefes alın.

 -  Sonra yine yavaÅŸ bir ÅŸekilde aÄŸzınızdan verin.

 - (1) ve (2)’yi bir kere daha tekrarlayın.

 - Åžimdi de burnunuzdan nefes almaya baÅŸlarken ağır ağır dörde kadar sayın.

 - Nefesi vermeye baÅŸlarken de altıya kadar sayın.

 - Nefes vermeyi, nefes almaktan daha yavaÅŸ yaptığınızdan emin olun.

 - Nefes verirken kaslarınızın rahatladığını ve gevÅŸediÄŸini hissedin.

 - Bu nefes egzersizini gerildiÄŸiniz veya bunaldığınız herhangi bir yerde ve zamanda yapabilirsiniz.

 - Günde en az 40 kere derin nefes alıp verin.

 

 

aktuelpsikoloji

WHATSAPP Ä°HBAR HATTI 24-12-2019

gülücük0
hayran0
şaşkın0
üzgün0
kızgın0
  • EreÄŸli FM Mobil Uygulamalarımız Yenilendi!
    Hemen Deneyin!
ÜMİT öğüt

24 Aralık 2015 - 18:16

evet.BENCE ÇOK ETKİLİ BURUNDAN KARNI ŞİŞİRİP VE GENE BURUNDAN HADA UZUN SÜRE NEFES VERMEK VE gün içinde TEKRARLAMAK STRES,BUNALTI ANINDA ÇOK İYİDİR.DENEYİN BEDAVA .Bİ SOLUDUGUMUZ HAVAYA PARA,KDV VERGİ VERMİYORUZ. :)

Yorum Yazın

Canlı Radyo