Kdz Ereğli Haber - Eregli FM Gazetesi

Çikolata Beyne ve Hafızaya Faydalı

Çikolata Beyne ve Hafızaya Faydalı

Bilim insanlarına göre çikolata, zekâ ve beyin gelişimine katkıda bulunuyor ve belleği güçlendiriyor.

Indepenent gazetesinde yer alan haberde yer alan çikolatanın faydaları, 1970’lerde psikolog Merrill Elias’ın yaptığı araştırmaya dayandırılıyor.

Psikolog Elias, bundan yaklaşık 40 yıl önce, insanların kan basıncıyla beyin performansı arasındaki ilişkiyi anlayabilmek için New York’ta 1000’den fazla kişinin bilişsel yeteneklerini inceledi.

Yıllar boyu süren araştırmaları kardiovasküler risk faktörlerine genişletti. Araştırmanın sonlarına doğru da katılımcılara beslenme şekillerine ilişkin sorular sormaya başladılar.

Elias araştırma sonuçlarına ilişkin "Haftada en az bir defa çikolata yiyen insanların bilişsel olarak daha iyi bir performans sergileme eğiliminde olduklarını gördük" dedi.

Çikoltala Sivilce Yapar Mı?

South Australia Üniversitesi beslenme uzmanı Georgina Crichton’ın analiziyle geçen hafta yayımlanan bulgular, çikolatanın beyin ve davranışlara olan etkisini ortaya koyan nadir araştırmalardan.

İlk analizde Crichton, Elias ve Lüksemburg Sağlık Enstitüsü’nden epidomoloji uzmanı Ala’a Alkerwi, katılımcıların geçtiği test sonuçlarının ortalamasını değerlendirip haftada en az bir çikolata yiyenlerde, yemeyenlere kıyasla ’kognitif performans ile çikolata tüketimi arasında olumlu bir bağlantı olduğunu’ ortaya koydu.

’Belleğe Hatırlamaya Yardımcı’

Uzmanlar, çikolata yemenin "görsel uzamsal hafızayı ve zekayı, çalışma belleğini, tarama ve izlemeyi, soyut akıl yürütmeyi ve minimental durum muayenesini" geliştirdiğini söyledi.

Crishton, bu bilimsel ifadelerin günlük yaşama yansımasıyla ilgili de "örneğin telefon numarasını veya alışveriş listesini hatırlamaya, ya da araba sürerken konuşmak gibi aynı anda iki iş yapmaya yardımcı oluyor" dedi.

 

İkinci analizde araştırmacılar çikolata tüketiminin, bilişsel yeteneği öngörüp göremediği veya beyin performansları diğerlerine kıyasla daha iyi olmasına etki edip etmediğini inceledi.

Elias, bilişsel yetenekse çikolata tüketimi arasında bağ kurulduğuna işaret ettiğini ancak tam olarak nasıl olduğunu söyleyemediklerini belirtti.

Çikoltala Düşkünleri Eşlerine Yalan Söylüyor

Uzmanlar kakaonun içindeki mikro besin elementlerinin beyne faydası olduğunu biliyordu. 2011’de yapılan bir araştırmada da ’psikolojik sürece de olumlu etkisi olduğunu’ ortaya koydu.

Araştırmacılar, bu besini tüketmenin kan akışını beyne doğru hızlandırdığını düşünüyor dolayısıyla bunun da bir takım beyin fonksiyonlarını geliştirdiğine inanıyor.

Çikolatada bulunan metilksantin maddesinin de konsantrasyon seviyesi dahil vücutta farklı fonksiyonlara etki ettiği biliniyor.

Psikolog Elias "Sanırım, kendimizi suçlu hissetmeden küçük miktarlarda çikolata yiyebiliriz, tabi bunu sağlıklı bir beslenmenin yerine koymadığımız sürece" diyor.

Araştırma henüz bitmedi. Elias, "Bitter çikolata ve daha hafif çikolatayı ayrı ayrı incelemedik. Bu inceleme bize olan bitenle ilgili daha fazla bilgi verebilir" diyor ve katılımcılara ilişkin de şunları söylüyor:

"Bir de biz yalnızca, ya daha önce hiç çikolata yememiş olanları ya da çok nadir, haftada, ayda bir yiyenleri inceledik. Onlarca çikolata yiyenlere ne olduğunu da görmek isterim."

 

BBC

WHATSAPP İHBAR HATTI 24-12-2019

gülücük0
hayran0
şaşkın0
üzgün0
kızgın0
  • Ereğli FM Mobil Uygulamalarımız Yenilendi!
    Hemen Deneyin!
İlk Yorumu Siz Yazın!
Yorum Yazın

Canlı Radyo