Kdz EreÄŸli Haber - Eregli FM Gazetesi

BAKIMSIZ MEDİKAL CİHAZLAR RİSK OLUŞTURUYOR

BAKIMSIZ MEDÄ°KAL CÄ°HAZLAR RÄ°SK OLUÅžTURUYOR

Bülent Ecevit Üniversitesi (BEÜ) Biyomedikal Kalibrasyon ve Uygulama Merkezi (BKUAM) Müdürü Doç. Dr. Muhammet Uzuntarla, evlerde ve hastanelerdeki bakımsız medikal cihazların teşhis ve tedavi için risk taşıdığını belirterek, "Bir rahatsızlığın tanısı ve tedavisinde yüzde 40 doktorun bilgi ve tecrübesinin, yüzde 60 ise kullandığı medikal cihazların payı olduğundan, bunların sağlıklı şekilde çalışması için bakımlarının düzenli yapılması gerekmektedir" dedi.

Uzuntarla, AA muhabirine yaptığı açıklamada, üniversite bünyesinde kurulan merkezin Batı Karadeniz’de tek olduÄŸunu, kamu ve üniversite hastanelerinin yanı sıra aile ve halk saÄŸlığı merkezlerinde kullanılan medikal cihazların bakım ve kalibrasyonunu yaptıklarını söyledi.

Zonguldak’ın yanı sıra Karabük, Kastamonu, Çankırı, Bartın, Düzce, Bolu, Sakarya ve Kocaeli’ye kadar hizmet verecekleri bilgisini paylaÅŸan Uzuntarla, "Daha önce saÄŸlık kuruluÅŸları, bu bakım ve kalibrasyonları Ä°stanbul’da bulunan özel ÅŸirketlere yaptırıyordu. Artık böyle bir sıkıntı olmayacak. Merkezimizde tüm cihazların kalibrasyonunu yapıyoruz" diye konuÅŸtu. 

Hastanelerde kullanılan medikal cihazlara belli periyotlarla bakım yapılması gerektiğine dikkati çeken Uzuntarla, şunları kaydetti:

"Hastalıkların teÅŸhis ve tedavisinde doktorlara yardımcı olan en önemli unsur, hastanelerdeki medikal aletlerdir. Bir rahatsızlığın tanısı ve tedavisinde yüzde 40 doktorun bilgi ve tecrübesinin, yüzde 60 ise kullandığı medikal cihazların payı olduÄŸundan, bunların saÄŸlıklı ÅŸekilde çalışması için bakımlarının düzenli yapılması gerekmektedir. Bir tansiyon aletinin doÄŸru ölçüm yapıp yapmadığı, diÄŸer cihazlardan saÄŸlıklı veriler alınıp alınmadığı çok önemli. Kalp rahatsızlığı olan kiÅŸinin verilerini elektrokardiyografi cihazı doÄŸru göstermiyorsa, doktor ve saÄŸlık personeli yanılabilir. Hasta ’sende bir ÅŸey yok’ denilip eve gönderilebilir. SaÄŸlık alanında direkt insan saÄŸlığını ilgilendiren cihazlarda yaÅŸanacak problemler can kayıplarına neden olabilir."

- Denetimler, Sağlık Bakanlığınca yapılıyor

Uzuntarla, medikal cihazların bakım süresinin 3 ay ile 1 yıl arasında değiştiğine işaret ederek, "Örneğin, tansiyon aletlerinin altı ayda, elektrokardiyografi cihazının ise üç ayda bir kalibrasyonu yapılmaktadır. Hastanelerdeki cihazların periyodik bakımlarını hastane yönetimi takip etmek zorundadır. Sağlık Bakanlığı, dönem dönem bunun denetimini yapıyor. Cihazlarda kontrol mühürleri yoksa ilgililere idari cezalar uygulanıyor" ifadesini kullandı.

Hastane dışında kullanılan medikal cihazların da bakımına değinen Uzuntarla, "Evlerdeki tansiyon ve şeker ölçümü yapılan medikal cihazların da bakımının ilgili merkezlerde 6 ayda bir yapılması ihmal edilmemelidir. Aksi takdirde yanlış müdahaleler, üzücü sonuçlara yol açabilir" dedi.

WHATSAPP Ä°HBAR HATTI 24-12-2019

gülücük0
hayran0
şaşkın0
üzgün0
kızgın0
  • EreÄŸli FM Mobil Uygulamalarımız Yenilendi!
    Hemen Deneyin!
İlk Yorumu Siz Yazın!
Yorum Yazın

Canlı Radyo