Kdz EreÄŸli Haber - Eregli FM Gazetesi

ASPİRİN HER DERDE DEVA DEĞİL!..

ASPİRİN HER DERDE DEVA DEĞİL!..

Ondokuz Mayıs Ãœniversitesi (OMÃœ) Tıp Fakültesi Kardiyoloji Anabilim Dalı Öğretim Ãœyesi Prof. Dr. Mahmut Åžahin, yüzyıldan daha uzun süredir bilinen ve dünyada en çok tanınan ilaç olan aspirinin bilinçsizce kullanılmamasını istedi.  

Åžahin, AA muhabirine yaptığı açıklamada, aspirinin bilinçli kullanılması durumunda insanlara ömür boyu fayda saÄŸladığını söyledi. 

Aspirinin her derde deva gibi kullanılmasının sakıncaları bulunduÄŸunu, ilaçların aktif madde içermesi nedeniyle mutlaka doktor tarafından tavsiye edilmesi gerektiÄŸini vurgulayan Åžahin, hastaların veya saÄŸlıklı insanların gerekli gereksiz aspirin içtiÄŸini, kime yararlı kime zararlı olduÄŸunun yeterince bilinmediÄŸini belirtti.

Kardiyoloji muayenesine gelen genç yaÅŸlı, kadın erkek birçok hastanın kan sulandırıcı olarak aspirin kullandığını gördüğünü anlatan Åžahin, "Yüzyıldan daha uzun süredir bilinen ve dünyada en çok tanınan ilaç aspirindir. Uzun süre aÄŸrı kesici, ateÅŸ düşürücü olarak kullanılan bu ilaç, 40 yıldır kalp damar hastalıklarında koruyucu etkisi nedeniyle kullanılmaktadır. Ancak her derde deva gibi bilinçsizce kullanılması da sakıncalıdır. Kendinize iyi geldiÄŸini düşündüğünüz bir ilacı aspirin de olsa baÅŸkalarına tavsiye etmek doÄŸru bir davranış deÄŸildir" dedi. 

Åžahin, dünyada son 40 yılda yapılan klinik çalışmaların sonuçlarının kalp damar hastalığı bulunanlarla ilgili bazı verileri ortaya koyduÄŸuna iÅŸaret ederek,  ÅŸunları söyledi:

"AraÅŸtırmalar, kalp krizi geçirmiÅŸ, balon-stent tedavisi yapılmış veya koroner by-pass ameliyatı geçirmiÅŸ hastalarda aspirinin tekrarlayan olayları önlemede yararlı olduÄŸunu ortaya koymuÅŸtur. Günümüzde kalp damar veya tıkayıcı beyin damar hastalığı geçirmiÅŸ hastaların herhangi engelleyici durumu yoksa düşük doz aspirini ömür boyu kullanmasını tavsiye ediyoruz. Bu hastaların aspirin kullanılması ile damar hastalığına baÄŸlı ölümlerde yüzde 15, öldürücü olmayan kalp krizi ve inme riskinde yüzde 33 azalma olmaktadır." 

En önemli yan etkisi kanama

Hastalıkların yinelenmesini Ã¶nlemede baÅŸarılı sonuçlar alınan aspirin kullanımının bazı riskleri de bulunduÄŸunu aktaran Åžahin, şöyle dedi:

"Aspirinin en önemli yan etkisi kanamadır. Aspirin bin erkekten 3,3’ünde, bin kadından da 2,5’inde önemli kanamaya yol açmaktadır. Kanamaların çoÄŸu mide ve bağırsak kanamaları olup, bazıları hayatı tehdit edecek kadar ciddi olabilir. Bunların en ölümcülü ise beyin kanamasıdır. Aspirine baÄŸlı kanama riski en yüksek olanlar daha önce ülser veya kanama geçirenler, yaşı 60’ın üzerindekiler, yüksek doz ilaç alanlar, birlikte kortizon veya ek kan sulandırıcı ilaç kullanan hastalardır. Aspirinin kanama yapıcı etkisi enterik kaplı (bağırsakta açılır) olması veya düşük dozda alınması ile önlenemez. Kanama riski yüksek hastalar aspirin almak zorunda ise beraberinde mide koruyucu tedavi de verilmelidir.’’

AA

WHATSAPP Ä°HBAR HATTI 24-12-2019

gülücük0
hayran0
şaşkın0
üzgün0
kızgın0
  • EreÄŸli FM Mobil Uygulamalarımız Yenilendi!
    Hemen Deneyin!
İlk Yorumu Siz Yazın!
Yorum Yazın

Canlı Radyo