Kdz EreÄŸli Haber - Eregli FM Gazetesi

ABUR CUBUR ANILARI SİLİYOR!..

ABUR CUBUR ANILARI SÄ°LÄ°YOR!..

Gece yarısı atıştırmaları sadece kan şekeriniz için değil beyin hücreleriniz için de kötü.

Uyku kaçtığında ya da yatağa biraz daha keyifli girmek için elimizin ilk gittiği atıştırmalık yiyeceklerin zararlarına bir yenisi daha eklendi.

İrademize ket vurmazsak, hafızamızı tehlikeye atıyoruz.

Normalde uykuda olmamız gereken saatlerde tükettiÄŸimiz yiyeceklerin kan ÅŸekerini aşırı yükselterek diyabet sorunlarına yol açtığını bilmeyen yok. Hatta uzun vadede bunun kalp saÄŸlığımızı riske sokması da cabası.

Ancak Los Angeles’taki California Ãœniversitesi’nde yapılan yeni bir araÅŸtırma bu yiyeceklerin zihinsel faaliyetleri de derinden etkilediÄŸini ortaya 
çıkardı.

İki gruba ayırılan farelerin bir bölümüne gece yiyecek verildi, diğerlerine ise verilmedi.

Beslenmeden önce tüm fareler aynı labirentte dolaşıma bırakıldı. Tümü bu labirentte gizli elektrik akımına maruz kaldı. 

Daha sonra beslenme işleminden sonra aynı platformda bir test daha yapıldı. Gece yarısı beslenmeyen fareler elektro şoklu bölüme gitmezken diğerleri aynı hataya bir kez daha düştü.

AraÅŸtırmacılar, gece yarısı beslenen farelerin bünyelerindeki CREB proteinin (hafızanın geliÅŸmesini ve çalışmasını saÄŸlayan protein) oranının düştüğünü 
tespit etti.

Bu protein hafıza ve biyolojik saat için anahtar rolde. Vücuttaki oranının düşmesi halinde kısa vadeli hafıza işlevini yitirmeye başlıyor. Hatta bu sorun devam ederse uzun vadeli hafıza da silinmeye başlıyor.

Araştırmacılar çalışmanın insanlar üzerinde henüz test edilmediği için etkisinin hala teorik olduğunu da not düşüyor.

FİLMİ ÇOK İLGİ ÇEKMİŞTİ

CREB proteininin beslediÄŸi beyindeki hipokampüs bölgesinin iÅŸlevsiz kalması halinde hafıza periyodik olarak silinmeye baÅŸlıyor. Bu travmayı yaÅŸayan birinin hikayesi 2000 yılı yapımı Akıl Defteri (Memento) filmiyle beyaz perdeye aktarılmıştı.

 

NTV

WHATSAPP Ä°HBAR HATTI 24-12-2019

gülücük0
hayran0
şaşkın0
üzgün0
kızgın0
  • EreÄŸli FM Mobil Uygulamalarımız Yenilendi!
    Hemen Deneyin!
İlk Yorumu Siz Yazın!
Yorum Yazın

Canlı Radyo