Kdz EreÄŸli Haber - Eregli FM Gazetesi

60 YAŞ ÜSTÜNE ’ZONA’ UYARISI

60 YAÅž ÃœSTÃœNE ’ZONA’ UYARISI

Uzmanlar, daha önce suçiçeği geçirmiş kişilerde ilerleyen yaşlarda ortaya çıkabilen zona hastalığı için özellikle 60 yaş üstü kişilerde aşılanmanın gerekli olduğunu bildirdi.

Uzmanlar, daha önce suçiçeÄŸi geçirmiÅŸ kiÅŸilerde ilerleyen yaÅŸlarda ortaya çıkabilen ve tekrar etme riski olan zona (herpes zoster) hastalığı için özellikle 60 yaÅŸ üstü kiÅŸilerde aşılanmanın gerekli olduÄŸunu bildirdi.

Hacettepe Ãœniversitesi (HÃœ) Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları Ana Bilim Dalı BaÅŸkanı Prof. Dr. Serhat Ãœnal, AA muhabirine yaptığı açıklamada, özellikle 60 Ã¼stü bireyler için aşılanmanın önemine dikkat çekti.

EriÅŸkin aşılamasında sorunlar olduÄŸunu ifade eden Ãœnal, "Çocukluk çağı aşılamasında 13-14 deÄŸiÅŸik aşıyı yüzde 95 ve üzeri oranlarda  yapıyoruz ama eriÅŸkin aşılaması yani grip (influenza), zatürre (pnömoni) baktığımız zaman; Türkiye’de pnömokok aşılama oranı yüzde 0,1. Grip aşılamasında yüzde 6’yı geçemedik. Biz tedavi kılavuzlarında yüksek öneriyle tavsiye edildiÄŸi üzere Türkiye’de altta yatan bir hastalığı olan riskli bireyleri ve 65 yaÅŸ üstünü aşılamak için uÄŸraşıyoruz" diye konuÅŸtu.

Türkiye’de eriÅŸkin aşılama oranlarını artırmaya çalıştıklarını anlatan Ãœnal, bunlardan birinin de geçen yıl Türkiye’de de uygulanmaya baÅŸlayan "zona aşısı" olduÄŸunu söyledi.

Zonanın tekrarlayabilen bir hastalık olduğuna dikkati çeken Ünal, şöyle devam etti:

"YaÅŸlandıkça immünite düştüğü için zona esasında yaÅŸlıların hastalığıdır, çok özel durumlar olmadıkça daha sıklıkla 60 yaşından sonra gözükür. Ä°ÅŸte bu azalan immüniteyi kuvvetlendirmek için bildiÄŸimiz suçiçeÄŸi aşısının içindeki antijen miktarının arttırılmış ÅŸeklinin bulunduÄŸu bir aşı mevcut. Ã‡ocuklara bir birim veriliyorsa ki Ã§ocuklara o bir birim yetiyor, antikor oluÅŸuyor ve suçiçeÄŸi hastalığına yakalanmıyorlar, eriÅŸkinlerde 14 katı antijen veriliyor. Bunu verince, immünite yükseliyor. Bu yüzden 60 yaÅŸ üzeri herkese zona aşısı yaptırmasını tavsiye ediyoruz."

WHATSAPP Ä°HBAR HATTI 24-12-2019

gülücük0
hayran0
şaşkın0
üzgün0
kızgın0
  • EreÄŸli FM Mobil Uygulamalarımız Yenilendi!
    Hemen Deneyin!
İlk Yorumu Siz Yazın!
Yorum Yazın

Canlı Radyo