Kdz Ereğli Haber - Eregli FM Gazetesi

100 yıllık taş fırın, ekmek pişirmeye devam ediyor!

100 yıllık taş fırın, ekmek pişirmeye devam ediyor!

Onlar, cefakar zamanın cefakeş kadıları… Vefalarını ise yıllardır yaşadıkları köy yaşantına adayan bu kadınlar, unutulmaya yüz tutmuş gelenekleri de zamana inat ayakta tutuyor…


Zonguldak’ın Ereğli ilçesinde 100 yılı aşkın ’yaşındaki’ taş fırında ekmek pişirilmeye devam ediliyor. Ekonomik ve teknolojik beklentilere yenik düşen köy yaşantısı, köyünü terk etmeyen bir avuç insan tarafından adeta ’közünden canlandırılmaya’ çalışılıyor.
Köyden kente göç nedeniyle kaderiyle baş başa kalan ilçeye bağlı Ortaköy Köyü’nde bir araya gelen köylü kadınlar, eski gelenek olan taş fırında ’karamancarlı ekmek’ pişirmeye devam ediyor. Alt ve üst kısımları karalahana ile sarılarak fırına atılan top şeklindeki hamurlar, piştiğinde ise etrafa davetkar koku saçıyor. Köylü tarafından zamanında bir araya gelinerek inşa edilen taş fırın ise zaman inat dim dik ayakta duruyor.
100 yıllık taş fırında pişiyor!
Köyün yaşlılarından Meryem Negüzel, ekmek pişirdiği sırada Ereğli FM yaptığı açıklamada, önceden her gün ekmek pişirdiklerini söyledi. Şimdilerde ise göç nedeniyle boşalan köyde, taş fırını zaman zaman yaktıklarını anlatan Negüzel, şöyle dedi:
“Önceden nasıl pişiyorsak şimdi de aynı yöntemle ekmek yapıyoruz. O zamanlar insanlar kalabalıktı, her gün pişiyordu. Bu ekmek, şehirdeki ekmeğe benzemiyor. Yaprak kokar, köy ekmeği gibi kokar.
Bunda taş fırının da etki var. Bu fırın, dedelerimiz zamanında yapıldı. Belki de 100 yaşını geçmiştir. Bu fırında önceden imece usulü de ekmek pişirilirdi.”
Pişen ekmekleri özenle dizen Necla Nacar ise eski günleri özlemle hatırladığını belirterek, “ekmeğe mancar (karalahana) kokusu çıkar, çok güzel olur. Eskiden gelen bu geleneği devam ettirmeye çalışıyoruz”  dedi.

WHATSAPP İHBAR HATTI 24-12-2019

hayran6
gülücük1
şaşkın0
üzgün0
kızgın0
  • Ereğli FM Mobil Uygulamalarımız Yenilendi!
    Hemen Deneyin!
Nesrin Kömürcü

24 Ekim 2017 - 09:40

Afiyet olsun Ellerinize sağlık. Çok güzel görünüyorlar ekmekler...

Ali Atar Armutlucuma

24 Ekim 2017 - 09:38

Şafak Negüzel \' in parmağı var bu işte dedim, emeğinize sağlık güzel bir çalışma, yok olmaya yüz tutmuş gelenekleri hatırlattığınız teşekkür ederiz ederiz

Yorum Yazın

Canlı Radyo